Χρήστος Ελευθερίου: Γιατί δεν θέλουν οι κάτοικοι του Λιβαδερού δωρεάν ξύλα;-Βασίλης Κωνσταντόπουλος: Από πότε ο δήμος Σερβίων θέλει να γίνει τσιφλικάς στο Λιβαδερό;

Ο Βασίλης Κωνσταντόπουλος στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο Σερβίων της Δευτέρας πρότεινε να μπει σε ψηφοφορία ως έκτακτο θέμα συζήτηση για την υλοτόμηση στο Λιβαδερό. Το επιχείρημά του ήταν ότι το χωριό δεν έχει ξύλα για ατομικές ανάγκες, οι κάτοικοι δεν μπορούν να θερμανθούν. “Το μεγάλο κομμάτι του δάσους είναι ιδωτικό. Το 2009 οι κάτοικοι προσέφυγαν στο κτηματολόγιο και θα προσφύγουν σε κάθε δικαστική αρχή για να δικαιωθούν .Δεν υπάρχει πρόβλεψη για υλοτόμηση. Όσοι υλοτομούν σήμερα , δεν είναι νόμιμοι. Μόνο τα 4.000 στρέμματα είναι του δήμου .Οι κτηματολογικοί χάρτες δεν έχουν επικυρωθεί .Από πότε ο δήμος Σερβίων θέλει να γίνει τσιφλικάς στο Λιβαδερό;”ρώτησε,

“Η μη εφαρμογή της διαχειριστικής μελέτη οδηγεί σε μη κοπή ξύλων” απάντησε ο δήμαρχος Χρήστος Ελευθερίου. “Το κατεπείγον είναι να πάρουν καυσόξυλα οι κάτοικοι .Αν ιδιώτες θεωρούν ότι είναι δικά τους τα χωράφια ας κόψουν. Όσο την κυριότητα έχει ο δήμος μπορεί να κόψει μέσω της διαχειριστικής .Το καθήκον μας ήταν να πάρουμε απόφαση εδώ και ενάμιση χρόνο. Είπαν ότι θα φέρουν τα χαρτιά, ακόμα έρχονται. Αν κάποιοι λυμαίνονται το δάσος , δεν θα συνεχίσουμε” .Μόνο αν εφαρμοστεί η διαχειριστική μπορεί να τεθεί το θέμα προς συζήτηση “. Δεν μπορεί να κόβουμε άναρχα και να πουλάμε , αλλά να δώσουμε δωρεάν ξύλα σε αυτούς που δικαιούνται σύμφωνα με τη διαχειριστική μελέτη, τόνισε. “Το δάσος πρέπει να αξιοποιηθεί και να κοπούν ξύλα σε σημεία που δεν αμφισβητούνται. Γιατί δεν θέλουν οι κάτοικοι του Λιβαδερού δωρεάν ξύλα;”.

Η Ρίτσα Σπυρίδου μίλησε για ένα εξαιρετικά επείγον θέμα , ένα ανθρωπιστικό θέμα όταν ηλικιωμένοι δεν θερμαίνονται και αύριο πιθανόν να χάσουν τη ζωή μας. .”Εσείς κρυώνετε στο σπίτι σας;” ρώτησε απευθυνόμενη στο δήμαρχο.

Ο πρόεδρος του Λιβαδερού διευκρίνισε ότι πράγματι η κοινότητα αιτήθηκε για διαχειριστική μελέτη για να γίνει υλοτομία, αλλά αποδείχθηκε εκ των υστέρων ότι η έκταση είναι ιδιωτική. Ζήτησε μέχρι να λυθεί το ιδιοκτησιακό να μην γίνει αποδεκτή η μελέτη. Το δασαρχείο όπως είπε απάντησε ότι δεν μπορεί να κοπούν τα ξύλα επειδή το δάσος είναι εξ αδιαιρέτου .

Τελικά το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία μετά από έντονες αντιδράσεις και ψηφίστηκε η πρόταση του Βασίλη Κωνσταντόπουλου να δοθούν ξύλα με την τιμή υλοτόμησης των άλλων χωριών με 11 ψήφους έναντι πέντε και ενός λευκού . Πρότεινε μάλιστα να μην γίνει αποδεκτή η μελέτη και να κάνει αίτηση ο δήμος στο κτηματολόγιο για διόρθωση του κτηματολογικού χάρτη. Η πρόταση του δημάρχου που καταψηφίστηκε ήταν η αποδοχή της διαχειριστικής μελέτης για να παρθούν ξύλα.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Ελευθέριος Παλούκας: Κάτω τα χέρια από το δάσος της Ελάτης

Χρήστος Ελευθερίου: Και το δάσος του Λιβαδερού έχει έγκριση διαχειριστικής μελέτης