Έκτακτη και κατεπείγουσα συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου πραγματοποιήθηκε στο Βελβεντό για το θέμα της εγκατάστασης 13 ανεμογεννητριών στην κορυφογραμμή των Πιερίων από τη ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ . Το αιολικό πάρκο αφορά τρεις δήμους. Βελβεντού, Σερβίων και Πιερίων και δυο περιφέρειες ,Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας . Το τελευταίο διάστημα μάλιστα έγιναν επικοινωνίες με προέδρους των γύρω κοινοτήτων ώστε να υπάρχει κοινή δράση .

Ο δήμαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου μίλησε για το νέο κίνδυνο εγκατάστασης ανεμογεννητριών από την ΤΕΡΝΑ μετά τα πλωτά φωτοβολταικά στη λίμνη Πολυφύτου .Η βεβαίωση παραγωγής της ΡΑΕ είναι από τις 14 Οκτωβρίου 2011.Στις 9 Ιουνίου 2021 ήρθαν δυο διευθυντές στο δήμο και μίλησαν για την προετοιμασία της τελικής πρότασης για να ζητηθεί στη συνέχεια και η γνωμοδότηση από την τοπική κοινωνία.

«Το έργο αποτελεί τροχοπέδη για την τουριστική ανάπτυξη των Πιερίων. Είναι ένα τεράστιο περιβαλλοντικό πλήγμα για την αξιοποίηση του ορεινού όγκου, ενώ οι επιπτώσεις ς στην φύση, στην πανίδα, στο μεσοκλίμα ακόμα δεν μπορούν να προσδιοριστούν» τόνισε ο δήμαρχος προτείνοντας να ταχθεί το σώμα αντίθετα στο έργο της ΤΕΡΝΑ. Μίλησε για την ανάγκη οργανωμένης κοινής αντίδρασης «για να προστατέψουμε το περιβάλλον και να το παραδώσουμε στις υπόλοιπες γενιές » .

Λόγος έγινε για την 7-2021 απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου τον Ιανουάριο του για ανάκληση όλων των ΑΠΕ μέχρι το ειδικό χωροταξικό . Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έρχεται στη διεύθυνση περιβάλλοντος , αλλά εκείνη έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα, αποφασιστικό έχει η Αποκεντρωμένη ανέφερε η κα Κυριακίδου, αντιπεριφερειάρχης ενέργειας, αντίθετη στο έργο σε μια περιοχή φυσικού κάλλους όπως τα Πιέρια.

Ο Στέφανος Πράσσος αναφέρθηκε σε 30.000 τόνους τσιμέντο στο βουνό με συνέπειες όχι άμεσες. Πιθανόν να σταματήσουν κάποιες πηγές , χάνουν λάδια που καταστρέφονται νερά, δεν προβλέπονται να μαζευτούν .Επέρχεται άνοδος θερμοκρασίας στο τοπικό κλίμα και υπάρχει τεράστια παρέμβαση στο οικολογικό σύστημα, όπως ανέφερε .

Ο περιβαλλοντολόγος κ. Νίκος Γιαννάκης ειδικός για τα περιβαλλοντικές μελέτες της Δυτικής Μακεδονίας συμπλήρωσε ότι είναι καταστροφικοί οι δρόμοι των αιολικών για τη βιοποικιλότητα και το περιβάλλον με τους υποοήχους να επηρεάζουν τα μεγάλα ζώα. Δημιουργούνται πλέον και προβλήματα στην υγεία των ανθρώπων , οι οποίοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους .Υπάρχουν τρόποι κατά την γνώμη του να σταματήσουν τα έργα ακόμα και αν είναι σε προχωρημένο στάδιο.

Ιωάννα Παπαδημητρίου