Παραμονή Χριστουγέννων ξεκινήσαμε με προορισμό μας την Οχρίδα. Αφού περάσαμε τα σύνορα, φτάσαμε στην πρώτη πόλη της γείτονος χώρας, τα Μπίτολα, όπου είχαμε το χρόνο να ξεναγηθούμε από τον ξεναγό μας, και να δούμε τα αξιοθέατα της πόλης, καθώς επίσης να πιούμε ένα καφεδάκι και να γνωριστούμε μεταξύ μας καλύτερα. Στον κεντρικό δρόμο κόσμος πάει και έρχεται, ενώ μουσικοί του δρόμου με τα βιολιά τους παίζουν διάφορους σκοπούς τέρποντας τις ψυχές των περαστικών.

Ακολουθούμε την πορεία μας για τη Στρούγκα, όπου το ξενοδοχείο μας, ΝΤΡΙΜ, μας υποδέχεται για να μας φιλοξενήσει για 2 βράδια.

Τακτοποιούμαστε στο χώρο μας και το απογευματάκι άλλοι κάνουν τη βόλτα τους και άλλοι με το ξεναγό πηγαίνουμε στο πρωτότυπο μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Στο σπάνιο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Στρούγκα (Επιμελήθηκε Ρώσος γιατρός με τη γυναίκα του, όταν τα κουνούπια μάστιζαν τον τόπο με ελονοσία, μελετώντας όλη την τοπική πανίδα και χλωρίδα, για να βρει κατάλληλα φάρμακα, να σώσει ανθρώπους, και παράλληλα έκανε συλλογή βαλσαμώνοντας πολλά είδη.

Ένα μικρό δείγμα τα παραπάνω

Ο άσπρος ΝΤΡΙΜ της Αλβανίας, ο μαύρος ΝΤΡΙΜ της Στρούγκας, που εκβάλλουν στην Αδριατική αποτελούν πραγματικό στολίδι της πόλης, όπου οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τα γάργαρα νερά του.


Η ώρα περνάει και το ραντεβού μας για το πρώτο χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν είναι στις 7μ.μ. Αίθουσες στολισμένες, φωταγωγημένες, τραπεζαρίες με αφθονία εδεσμάτων, φρούτων, και γλυκών, ενώ η ορχήστρα έτοιμη, για μια μουσική βραδιά. Παίρνουμε θέσεις και αυτοσερβιριζόμαστε, με λογής, λογής φαγητά. Η μουσική ως επί το πλείστον ελληνική, ξεσηκώνει τους πάντες. Η πίστα γεμίζει. Ο κόσμος διασκεδάζει, εκτονώνεται και φχαριστιέται.

Ξημέρωσε Χριστούγεννα, ο καιρός προδικάζει ότι η μέρα μας θα είναι όμορφη. Αφού παίρνουμε το πλούσιο πρωινό μας, ξεκινάμε για την ΟΧΡΙΔΑ. Η πόλη προστατεύεται από την UNESCO, καθώς και η λίμνη της, για τα γριβάδια, τα χέλια και την Πέστροφα. Εδώ τα μαργαριτάρια σε διάφορα χρώματα, σε μεγάλη ποικιλία και αφθονία, που τα επεξεργάζονται από τα λέπια των ψαριών, ειδικοί, σε πολύ καλές τιμές, μας βάζουν στον πειρασμό να αγοράσουμε.

Στο κέντρο της πόλης ο ανδριάντας του Κύριλλου και Μεθόδιου, που έδωσαν το αλφάβητο, η μεγάλη πλατεία με τον διάκοσμο της και το όμορφο λιμάνι της με κρουαζιερόπλοια και λογής πουλιά, μας κεντρίζουν το ενδιαφέρον.

Επισκεπτόμαστε την Αγιά Σοφία τον Αγ. Κλημέντα και παίρνουμε τον ανηφορικό πεζόδρομο, που μας οδηγεί στο βυζαντινό κάστρο του Τσάρου ΣΑΜΟΥΉΛ.

Αργά το βράδυ επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο μας, ΝΤΡΙΜ, όπου θα κάνουμε το 2ο Χριστουγεννιάτικο Ρεβεγιόν, αν και κουρασμένοι σωματικά, αλλά η ψυχική ανάταση μεγάλη, μας φέρνει πιο κοντά όλους για φαΐ και χορό. Ένα αξέχαστο βράδυ.

Η τελευταία μας μέρα, όμορφη, ηλιόλουστη μας φέρνει στα αλβανικά σύνορα.

Στον όσιο Ναούμ, αφού διανύσαμε πολλά ψαροχώρια. Εδώ ο τόπος μαγευτικός. Λιμνούλες με τους πρόθυμους βαρκάρηδες για μια βόλτα, τοπίο καταπράσινο,μικρομάγαζα μαργαριταριών, νερά πεντακάθαρα με πάπιες, κύκνους. Μαγευτήκαμε από τη γοητεία του τοπίου όλοι μας, αλλά πρέπει να πάρουμε το δρόμο της επιστροφής.

Μέσω της Οχρίδας, και των συνόρων, αργά το βράδυ, φτάνουμε στην πόλη μας, με χίλιες ευχές για μια καλή χρονιά.