Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Κοζάνης και συγκεκριμένα το Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αθλητισμού αποφάσισε την χορήγηση άδειας διεξαγωγής αγώνος πρωταθλήματος Super League 2, που θα διεξαχθεί στο γ γήπεδο ποδοσφαίρου Κοζάνης «Δ.Α.Κ. ΚΟΖΑΝΗΣ» για την αγωνιστική περίοδο 2023-2024:

Α’ Ομίλου Πρωταθλήματος Super League 2 αγωνιστικής περιόδου 2023-2024:

στις 24/09/2023 και ώρα 16:00, ΠΑΕ Φ.Σ. ΚΟΖΑΝΗ-ΠΑΕ ΑΙΟΛΙΚΟΣ

Η ασφάλεια διεξαγωγής της αθλητικής συνάντησης αποτελεί ευθύνη της διοργανώτριας αρχής και του αθλητικού σωματείου, η δε υπηρεσία που χορηγεί την άδεια δεν φέρει καμία ευθύνη για ο, τιδήποτε συμβεί πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον αγώνα.

Είχε προηγηθεί το από 22-09-2023 πρακτικό της Επιτροπής Ελέγχου Καταλληλότητας των αθλητικών εγκαταστάσεων στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης µε το οποίο η Επιτροπή εισηγήθηκε θετικά για τη χορήγηση προσωρινής άδειας λειτουργίας του κλειστού Γυµναστηρίου ΔΑΚ Κοζάνης για την διεξαγωγή διεθών αγώνων και αγώνων επαγγελματικών κατηγοριών ποδοσφαίρου .

Στο πρακτικό της Επιτροπής Ελέγχου Καταλληλότητας  επισηµαίνεται ότι:

-Επιδείχθηκε η  Οικοδομική Άδεια του Κλειστού Γυμναστηρίου ΔΑΚ Κοζάνης. Επίσης, επιδείχθηκε η οριστική δήλωση Υπαγωγής στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής , των κτισμάτων στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Κοζάνης

– Επιδείχθηκε η  βεβαίωση στατικής επάρκειας του υπάρχοντος στεγάστρου, διαστάσεων 10.48mx34.50m, συμπεριλαμβανομένων και κερκίδων που είναι κατασκευασμένες από οπλισμένο σκυρόδεμα, από ιδιώτη μηχανικό. Επισημαίνεται ότι δεν προσκομίστηκαν οι στατικές μελέτες τόσο του στεγάστρου, όσο και των κερκίδων.

– Επιδείχθηκε το  Πιστοποιητικό Ενεργητικής Πυροπροστασίας του Υπαίθριου Γυμναστηρίου (Στάδιο ποδοσφαίρου) του ΔΑΚ Κοζάνης, το οποίο ισχύει έως 20.09.2028. Διαπιστώθηκε η επάρκεια της εγκατάστασης σε μέτρα και μέσα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης. Κατά τον επιτόπιο έλεγχο επισημάνθηκαν τα κάτωθι:

-Οι τελικές έξοδοι του γηπέδου, στο σύνολό τους, θα πρέπει να έχουν φορά προς τα έξω.

-Οι πυροσβεστήρες θα πρέπει να τοποθετηθούν στις προβλεπόμενες θέσεις. Θα πρέπει να τοποθετηθεί ένας πυροσβεστήρας, ένα φωτιστικό ασφαλείας και μια πυροσβεστική φωλιά στα θεωρεία των δημοσιογράφων.

-Θα πρέπει να γίνει διαπλάτυνση της όδευσης διαφυγής που οδηγεί στη δυτική έξοδο του σταδίου.

-Θα πρέπει να γίνει ενημέρωση των κατόψεων του σταδίου, λόγω της τοποθέτησης προστατευτικής φυσούνας στην κεντρική έξοδο κινδύνου.

– Διαπιστώθηκε ότι δεν διασταυρώνεται η διαδρομή των αθλούμενων και θεατών στο χώρο.Υπάρχει διαφορετική είσοδος – έξοδος αθλητών και θεατών στην αθλητική εγκατάσταση.

Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε έχουν τοποθετηθεί διαχωριστικά κιγκλιδώματα στις κερκίδες, αλλά δεν είχαν ολοκληρωθεί στο σύνολό τους οι εργασίες για την επαρκή προφύλαξη των αθλούμενων από πράξεις βίας. Η τοποθέτηση προστατευτικής φυσούνας για την είσοδο – έξοδο των αθλητών από τα αποδυτήρια στον αγωνιστικό χώρο βρισκόταν σε εξέλιξη και τα μεταλλικά κιγκλιδώματα θα πρέπει να έχουν ύψος 3,00μ. στα σημεία αυξημένης επικινδυνότητας. Επιπλέον, σε κάποια σημεία που υποδείχθηκαν, τα μεταλλικά κιγκλιδώματα θα πρέπει να ενισχυθούν από ειδικό άθραυστο Plexiglass.

Δεν διαπιστώθηκε ικανοποιητικός αριθμός WC για τους θεατές και δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη ειδικά διαμορφωμένου χώρου  WC για την εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ. Επίσης, δεν είχαν τοποθετηθεί κατά την ημερομηνία ελέγχου, ειδικές ράμπες για την δυνατότητα προσέλευσης ΑΜΕΑ στον χώρο των κερκίδων.

-Υπάρχει ξεχωριστός χώρος αποδυτηρίων για κάθε ομάδα αθλουμένων και κατά την ημερομηνία ελέγχου, διαμορφώνονταν ξεχωριστός χώρος αποδυτηρίων για τους διαιτητές και τους προπονητές. Στα αποδυτήρια εκτελούνταν υδραυλικές και οικοδομικές εργασίες ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες που ορίζονται

– Διαπιστώθηκε η ύπαρξη ειδικά διαμορφωμένου χώρου για την παροχή πρώτων βοηθειών, ο οποίος ήταν εξοπλισμένος με τα απαραίτητα και καλύπτει τις ανάγκες που ορίζονται .Για να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες παροχής πρώτων βοηθειών, θα πρέπει να υπάρχουν στο χώρο της αθλητικής εγκατάστασης νάρθηκες ακινητοποίησης άνω και κάτω άκρων με αεροθαλάμους, περιλαίμια σκληρά διαφόρων μεγεθών (S, M, L) τύπου Philadelphia, καθώς και φορείο τύπου «σκούπα».

– Δεν επιδείχθηκε Κανονισμός Λειτουργίας  του Δημοτικού χώρου άθλησης.

– Θα πρέπει να εξεταστεί η υπαγωγή της εν λόγω Αθλητικής εγκατάστασης σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις.

– Κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των αγώνων η παρουσία γιατρού και ασθενοφόρου είναι απαραίτητη. Ο εξοπλισμός του ιατρείου – χώρου πρώτων βοηθειών θα πρέπει να είναι πλήρως εξοπλισμένος

– Οι υπεύθυνοι για τη λειτουργία του χώρου και τη διεξαγωγή των αγώνων θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι θα τηρούνται όλες οι προδιαγραφές που ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία.

– Ο ενδιαφερόμενος φορέας δεν απαλλάσσεται από την υποχρέωση άλλων προβλεπόμενων εγκρίσεων ή αδειών, τήρησης όρων και περιορισμών, για την εγκατάσταση και λειτουργία του χώρου, όπως καθορίζονται κατά περίπτωση από την ισχύουσα νομοθεσία.