Το τοπίο της Φλώρινας χαράζει ο ποταμός Σακουλέβας που διατρέχει την πόλη και έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για ζωγράφους και άλλους καλλιτέχνες. Ξεχωριστό χρώμα στην ατμόσφαιρα μυσταγωγίας δίνουν οι κλασσικές οικίες, που βρίσκονται κατά μήκος της όχθης του ποταμού.

Δώρο εξ ουρανού για την Φλώρινα είναι οι βροχοπτώσεις του τελευταίου 24ώρου. Ωστόσο, μαζί με τις βροχές έρχονται και τα προβλήματα, όπως η υγρασία και οι διαβρώσεις των οικημάτων που βρίσκονται πέριξ του ποταμού. Εγκαταλελειμμένα στην φθορά του χρόνου, αρχοντικά των αρχών του περασμένου αιώνα στέκουν φαντάσματα, που ταίριαζαν στις ταινίες του Αγγελόπουλου.

Τα νεοκλασικά κτήρια, αντιπροσωπευτικά δείγματα της αρχιτεκτονικής του παρελθόντος και κόσμημα της πόλης, έχουν ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα της τοπικής αυτοδιοίκησης, προκειμένου να διασωθούν, όπως τονίζει ο Παναγιώτης Νότας, αντιδήμαρχος Φλώρινας. «Πρόκειται για ένα από ομορφότερα σημεία της πόλεως και εμπνέει ποιητές, φωτογράφους και κάθε είδους εικαστικούς. Όμως πρέπει να διασωθούν».

Ο Δήμος προχώρησε στην καταγραφή των κτηρίων και ζητήθηκε από τους ιδιοκτήτες τους, εάν επιθυμούν, να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα ανακαίνισης. Ήδη σε σύνολο περίπου 100 ιδιοκτητών αυτών των ακινήτων, 40 με 50 δήλωσαν την βούληση τους να προχωρήσει η αναστύλωση, ανακαίνιση και ανάδειξη των κτηρίων.

Το σχέδιο του Δήμου αφορά την λήψη χρησιδανείου, μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία θα αναλάβει τα κτήρια για 25- 30 χρόνια και θα τα αξιοποιήσει για διάφορες χρήσεις και εκδηλώσεις.

Το ατμοσφαιρικό ιστορικό κέντρο της Φλώρινας, παραμένει το ίδιο, αλλά μόνο η διασωστική επέμβαση, μπορεί να εγγυηθεί την ύπαρξη του και στο μέλλον και την ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς.

Πηγή: ertnews.gr