Το κολχικό το φθινοπωρινό, Colchicum autumnale, που η λαϊκή ονομασία είναι Βολχικό ή Σπαθόχορτο, περιέχει μεταξύ των άλλων συστατικών και κολχικίνη.

Σύμφωνα με μελέτες, η κολχικίνη έχει αντιρευματική και αναλγητικά δράση και χρησιμοποιείται για την θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας, κατά του καρκίνου του δέρματος και των εξελκώσεων.

Τελευταία αναφερθεί ότι η κολχικίνη είναι αποτελεσματική και στη θεραπεία της COVID-19.

Προσοχή: Όλο το φυτό είναι έντονα τοξικό, με εκδηλώσεις δηλητηρίασης παρόμοιες με εκείνες του αρσενικού. Δεν συνιστάται η χρήση παρασκευασμάτων βοτάνων χωρίς την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού ή φαρμακοποιού.

Ο κρόκος Κοζάνης, ο Crocus sativus, και το κολχικό το φθινοπωρινό, Colchicum autumnale, αν και μακροσκοπικά μοιάζουν, για κάποιον μη ειδικό, δεν έχουν κάποια βοτανική ή χημική συγγένεια και ανήκουν σε διαφορετικές οικογένειες (Iridaceae και Liliaceae αντίστοιχα) και γένη φυτών (Crocus και Colchicum αντίστοιχα).

Ο κρόκος, τα κόκκινα στίγματά του, δεν περιέχουν κολχικίνη, αλλά κροκίνες, πικροκροκίνη, σαφρανάλη και αλλά συστατικά με υψηλή αντιοξειδωτική δράση, που μπορούν να θωρακίσουν την άμυνα του ανθρώπινου οργανισμού, όπως ανέφερε στο prlogos o Πέτρος Ταραντίλης, Kαθηγητής Ενόργανης Χημικής Ανάλυσης Φυσικών Προϊόντων, στο Εργαστήριο Χημείας, στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου του ΓΠΑ.

Ιωάννα Παπαδημητρίου