Επιστρέφοντας στο σπίτι μου πριν από ώρα, συνάντησα για πρώτη φορά στη ζωή μου, αυτήν την αράχνη!

Έπειτα από έρευνα στο διαδύκτιο μάθαμε ότι είναι ένα από τα πιο σπάνια είδη αράχνης τα οποία υπάρχουν στον κόσμο και συγκεκριμένα το είδος αυτό ζει στην Μεγάλη Βρετανία Πρόκειται για την αράχνη (Eresus Cinnaberinus) ή αράχνη πασχαλίτσα.

Σε φωτογραφία που ανέβασε ο Μιχάλης Μιχαλόπουλος, φαίνεται η αράχνη που έχει τα χρώματα της πασχαλίτσας.

Σύμφωνα με το wired.com, η συγκεκριμένη αράχνη πήρε το όνομα αυτό εξαιτίας του λαμπερού κόκκινου σώματός της που καλύπτεται από μαύρα σημάδια στα αρσενικά του είδους.

Ως είδος, είναι γνωστό για την ικανότητά τους στην κατασκευή μεταξένιων θόλων και σωλήνων τους οποίους διακοσμούν με τα απομεινάρια φαγωμένων σκαθαριών και μυρμηγκιών, όπως οι άνθρωποι βάζουν ως τρόποια τα κεφάλια ζώων που έχουν σκοτώσει στους τοίχους.

Η μητέρα αράχνη – πασχαλίτσα πεθαίνει αφού εκκολάψει τα αυγά της έτσι ώστε τα μικρά της να τραφούν από το σώμα της.

Αυτό το πολύ όμορφο έντομο ήταν εξαφανισμένο είδος από το 1896 και στα όρια της εξαφάνισης κατά τη δεκαετία του 1990 όταν είχε απομείνει παρά μόνο μία αποικία με 56 αράχνες σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία. Από τότε όμως, έγιναν αρκετές προσπάθειες να διασωθεί το είδος και τον Αύγουστο του 2011, αφέθηκε ξανά ελεύθερο στη φύση.

Πάντως, το είδος ακόμα διατρέχει τον κίνδυνο της εξαφάνισης και είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα, τον Απρίλη του 2017, ορίστηκε ένα ποσό των 4,6 εκατομμυρίων λιρών για την προφύλαξη του συγκεκριμένου είδους και άλλων 19 απειλούμενων ειδών στην Αγγλία.

Η αράχνη – πασχαλίτσα θεωρείται είδος υπό εξαφάνιση και σε άλλες χώρες, όπως το Βέλγιο, όπου επανακαλύφθηκε μόλις το 2009.

Επιμέλεια: Μιχάλης Μιχαλόπουλος

grevenamedia.gr