Νικόλαος Κατσαούνης: Ένα σπουδαίο ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΕΡΑΤΥΡΑ (1950-1970) εκδόθηκε από την ΕΝΩΣΗ ΕΡΑΤΥΡΑΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον Βασίλη Παπαναστάση για την επιμέλεια και τα εξαιρετικά κείμενα, στον Γιώργο Σιαπέρα για το Φωτογραφικό υλικό που εξασφάλισε από το πλούσιο αρχείο του Φωτογράφου της εποχής εκείνης Παναγιώτη Ζιάμου, στην Ένωση Ερατυραίων που ανέλαβε τις δαπάνες της έκδοσης και στους συμπατριώτες Γιάννη Κάτανο, Μανιό Ανδρίτσο, Άνθιμο Γκαμάγκαρη και Δήμο Τσολάκη για την συμβολή τους. Στο εξαιρετικό λεύκωμα προβάλλεται μέσα από 300 περίπου παλιές (ασπρόμαυρες) φωτογραφίες και επεξηγηματικά κείμενα η ζωή στην Εράτυρα στις δεκαετίες 1950 και 1960.Αναδεικνύονται οι οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες της περιόδου αυτής και περιγράφονται τα ήθη και έθιμα, τα οποία σήμερα έχουν αλλοιωθεί ή δεν υπάρχουν πλέον. Πέρα από τις φωτογραφίες του “Φώτο Ρίνγκ”, τα κείμενα του Βασίλη Παπαναστάση για κάθε μιά από τις 14 Ενότητες του Λευκώματος είναι καταπληκτικά,αποτυπώνοντας πλήρως και βιωματικά από τον ίδιο την Ιστορία αυτής της 20ετίας.

Το Λεύκωμα αξίζει να γίνει κτήμα όλων των Ερατυραίων και των φίλων της Σέλιτσας, στηρίζοντας με αυτό και την Ένωση Ερατυραίων Θεσσαλονίκης που από το 1939 που ιδρύθηκε (από τα παλαιότερα σωματεία της Θεσσαλονίκης) συνεχίζει να προβάλλει τον Πολιτισμό και την Ιστορία της Κωμόπολης με τον καλύτερο τρόπο.