ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΙ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΑΚΟΦΟΡΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
– Βαρύτητα στον πρωτογενή, δευτερογενή – τριτογενή τομέα: Επαφές, συναντήσεις και προτάσεις
Άκρως εποικοδομητική ήταν στις Βρυξέλλες (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) οι συναντήσεις της αντιπροσωπείας δημάρχων και τεχνοκρατών από τη Δυτική Μακεδονία, για τη δημιουργία της πλατφόρμας μετάβασης των ανθρακοφόρων περιοχών της Ευρώπης. Στο νέο ταξίδι που έκανε η αντιπροσωπεία είχε συνάντηση με τις υπόλοιπες τρεις περιοχές που επιλέχθηκαν για τη μειωμένη εξάρτηση από τους άνθρακες, κάνοντας αρχικές προτάσεις για τον τρόπο που θα πρέπει να γίνει η μετάβαση από το λιγνίτη.
Χαρακτηριστικά, μιλώντας στον “Π.Λ.” ο δήμαρχος Εορδαίας και πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων Σάββας Ζαμανίδης τόνισε πως η συνάντηση έγινε ανάμεσα στις τέσσερις περιφέρειες που επιλέχθηκαν για τη μειωμένη εξάρτηση από τους άνθρακες. Στο “τραπέζι” έπεσαν οι προτάσεις όλων των εμπλεκόμενων περιοχών, ωστόσο αυτές είναι ακόμη στο στάδιο της αρχικής μελέτης. “Εμείς κάνουμε μια ολιστική προσέγγιση στο θέμα με συγκεκριμένες προτάσεις το επόμενο διάστημα, που θα αφορούν το μοντέλο που σχεδιάζουμε που θα έχει χαμηλή εξάρτηση από τον άνθρακα στις περιοχές όπου κλείνουν μονάδες. Θα δίνουμε βαρύτητα στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα, με έμφαση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαμανίδης. Δεν παρέλειψε να επισημάνει πως ο χαρακτήρας της συνάντησης ήταν διερευνητικός και αυτός είναι και ο σκοπός της επιτροπής, που ψάχνει τους τρόπους στήριξης των περιοχών που στηρίζονται στον λιγνίτη. Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθαρίζει, βρισκόμαστε ακόμη στο στάδιο της διερεύνησης.
Να σημειωθεί πως στις συναντήσεις έδωσαν το “παρών” οι δήμαρχοι Γιάννης Βοσκόπουλος (δήμαρχος Φλώρινας και Πρόεδρος ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας), Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης και Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης, καθώς και την ομάδα έργου που υποστηρίζει την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της coal platform. Στο πλαίσιο των συναντήσεων έγιναν δύο working group για θέματα οικονομίας και τεχνολογίας για το πως θα εξειδικευθούν τα επόμενα βήματα, με δεδομένο ότι η Δυτική Μακεδονία επιλέχθηκε ως μια από τις περιοχές στήριξης στη διαδικασία μετάβασης σε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης λόγω του ασύμφορου λιγνίτη και των προβλημάτων στην οικονομία.
Το μεγάλο στοίχημα είναι πως θα γίνει αυτή η μετάβαση σε ένα άλλο οικονομικό μοντέλο, ώστε οι πολιτικές στήριξης που θα εφαρμοστούν στις περιφέρειες “πιλότους” , θα εφαρμοστούν έπειτα και στις 42 γεωγραφικές περιφέρειες της Ευρώπης. Η Δυτική Μακεδονία έκανε μια πρώτη παρουσίαση των προτάσεων έργου για το πως αντιλαμβάνεται τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν και σύμφωνα με πληροφορίες η γενικότερη στόχευση είναι να αξιοποιηθεί το πλεονέκτημα που υπάρχει στη Δυτική Μακεδονία, με την εξειδίκευση στα ενεργειακά ζητήματα. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προτάθηκε η αξιοποίηση του λιγνίτη με νέες τεχνολογίες, η ύπαρξη καινοτόμων δράσεων και άλλων εφαρμογών, η στροφή στις ΑΠΕ , η σύνδεση με τον πρωτογενή τομέα, αλλά και δράσεις στο κομμάτι της αξιοποίησης εδαφών και των αποκαταστάσεων.
Επίσης, είναι σημαντικό να τονιστεί πως την τρίτη ημέρα των επαφών, οι δήμαρχοι και τα στελέχη της Δυτικής Μακεδονίας είχαν μια άτυπη αλλά ουσιαστική συνάντηση με τα στελέχη της Ε.Ε., ώστε να εξειδικευτούν σε τεχνικό επίπεδο τα βήματα που πρέπει να γίνουν . Σε κάθε περίπτωση, λένε οι ίδιες πληροφορίες, δεν είναι πιεστικό, αλλά όλες οι προτάσεις πρέπει να ωριμάσουν ως μελέτες εφαρμογής. Όπως μεταφέρθηκε στους ανθρώπους της Δυτικής Μακεδονίας, την Ε.Ε. ενδιαφέρει το κομμάτι του ανθρώπινου δυναμικού και των νέων δεξιοτήτων που πρέπει να έχουν, στο δρόμο για το νέο μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής… Η επόμενη συνάντηση θα γίνει τον Ιούνιο.
Β.Σ.