Ανεμογεννήτριες από το Ελατοχώρι ως το Σαραντάπορο

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Α Ε έχει πάρει άδεια παραγωγής από τις 14 Οκτωβρίου 20202 για κατασκευή αιολικού πάρκου 44, 85 μεγαβάτ στην περιοχής Σκοτεινό-Φλάμπουρο-Αβδέλλα-Τούρλα στο Δήμο Βελβεντού και Κατερίνης πάνω στα Πιέρια όρη. 3, 45 μεγαβάτ είναι η κάθε ανεμογεννήτρια.

Ο Δήμος Βελβεντού ενημερώθηκε για το θέμα κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας στις 25 Ιανουαρίου 2021.Στις 19 Ιουλίου 2021 τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Βελβεντού τάχθηκαν ενάντια στην υλοποίηση του έργου της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ για την εγκατάσταση 13 ανεμογεννητριών στα Πιέρια συντασσόμενοι με την σχετική απόφαση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Έκτοτε άρχισε ένας αγώνας μεγάλος και άνισος.

Όταν η σύζυγος του υπουργού Επικρατείας κ. Γιώργου Γεραπετρίτη , Αλεξάνδρα Γουρζή είναι προϊσταμένη στο Τμήμα Δικαστικής Εκπροσώπησης και Νομικής Υποστήριξης της ΡΑΕ, ενώ ο πατέρας της , Μιχάλης Γουρζής είναι αντιπρόεδρος του ομίλου εταιριών ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Συγκεκριμένα από το 2002 είναι Ανώτατο Διοικητικό Στέλεχος και Εκτελεστικό Μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων των εταιρειών ΤΕΡΝΑ ΑΕ και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ., από το 2011 είναι Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και από το 2019 κατέχει την θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου στην ΤΕΡΝΑ.

Η περίπτωση του Βελβεντού είναι αυτή ενός μικρού γαλατικού χωριού που αντιστέκεται γιατί αγαπά τον τόπο του. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες του prlogos κατέθεσε εξώδικο στην εταιρεία με επιχειρηματολογία για την μη τοποθέτηση των 13 ανεμογεννητριών στα Πιέρια. Γνωρίζοντας ότι η κ. Γουρζή, νομική σύμβουλος της ΡΑΕ, θα αξιολογήσει και αυτό και τις άδειες που υποβάλλει η ΤΕΡΝΑ, αντιπρόεδρος της οποίας είναι ο πατέρας της, Μιχάλης Γουρζής.

Θα ήταν λάθος να μην αναφέρουμε την πληθώρα των αιτήσεων για αιολικά πάρκα στην ευρύτερη περιοχή. Άλλες εννιά ανεμογεννήτριες προγραμματίζονται από την εταιρεία ΓΚΟΥΛΙΟΥΜΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΠΙΝΔΟΣ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΟΜΟΡΡΥΘΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ στην περιοχή Πέτρας Κατερίνης με το αίτημα να βρίσκεται τώρα σε διαβούλευση , άλλες έξι από την ΤΕΚΑΛ ΑΙΟΛΙΚΗ επίσης στην Πέτρα Κατερίνης, στο Ελατοχώρι και άλλες επτά και στο Λιβάδι Ελασσόνας από την ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΝΕΓΑΑΚ ΑΙΟΛΙΚΗ. Με απλά λόγια όλη η περιοχή από Σαραντάπορο ως Ελατοχώρι ετοιμάζεται να υποδεχθεί την πράσινη μετάβαση με περισσότερες από 35 ανεμογεννήτριες που καθημερινά πληθαίνουν.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Μανώλης Στεργίου: Δεν θα πρέπει να εγκατασταθούν μεγάλα φωτοβολταϊκά σε λίμνη και κάμπο ούτε ανεμογεννήτριες στα Πιέρια

Όχι του Βελβεντού στις 13 ανεμογεννήτριες στην κορυφογραμμή των Πιερίων