Η δημιουργία εκπαιδευτικού αστρονομικού πάρκου Όρλιακα στα Γρεβενά είναι γεγονός μετά από δεκατέσσερα χρόνια. Η πράξη εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτική Μακεδονία 2014-2020 με τις υπογραφές να πέφτουν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Διοικητηρίου της Π.Ε. Γρεβενών.

Ο αστροφυσικός Θανάσης Οικονόμου ανέφερε ότι είναι μια καινούρια και σημαντική μέρα για το πάρκο του Όρλιακα μετά την απόφαση του περιφερειάρχη να το εντάξει στο ΕΣΠΑ. Το έργο θα προχωρήσει και θα γίνει σε μερικά χρόνια. Πρόκειται για ένα καινοτόμο έργο , το καμάρι της Ελλάδος , με την αρχική ιδέα να γίνει κάτι εκπαιδευτικό, να αγαπήσουν τα παιδιά την αστρονομία και την επιστήμη .Στη συνέχεια προστέθηκαν και άλλες δράσεις για τους ερασιτέχνες και επαγγελματίες αστρονόμους.

Πρόκειται για ένα έργο εμβληματικό που θα προσθέσει αξία στην οροσειρά της Πίνδου μετά από την εμπνευσμένη πρόταση του κ Οικονόμου, τόνισε ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης .Είναι ένα από τέσσερα αστρονομικά πάρκα της Ελλάδος, το μοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα που θα παίξει ρόλο στην επισκεψιμότητα του ορεινού όγκου και θα χρησιμοποιηθεί για παιδαδαγωγικούς και ερευνητικούς σκοπούς .Κινδύνευσε το έργο να ξεκινήσει πάλι από την αρχή όπως ανέφερε ,θα κοστίσει πάνω από 10 εκ και περιλαμβάνει τρία υποέργα.

Ιωάννα Παπαδημητρίου


Πηγή Φωτογραφιών και Βίντεο: Vagelis Papadopoulos