Τεχνικό σεμινάριο για την υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επιστιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής πραγματοποιήθηκε στην πρώην αίθουσα του νομαρχιακού συμβουλίου τη Δευτέρα το πρωί παρόντων δύο εκπροσώπων της Διαχειριστικής Αρχής του ΤΕΒΑ. Ο αντπεριφερειάρχης Ηλίας Τοπαλίδης ανέφερε ότι οι 11.000 δικαιούχοι του ΤΕΒΑ στη Δυτική Μακεδονία, οι λαμβάνοντες το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης , -και έχοντες το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα στο εξής- θα λαμβάνουν καλύτερες υπηρεσίες.

Η συνάντηση παρουσία όλων των κοινωνικών εταίρων γίνεται για να λυθούν προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν στο παρελθόν και να αποφευχθούν προηγούμενα λάθη. Για την απόδοση ευθυνών ανέφερε ότι αναμένεται το πόρισμα της διαχειριστικής αρχής 2.807.000 ευρώ είναι το ποσό για τα τρόφιμα και 450.000 για τα είδη βασικής συνδρομής της τελευταίας σύμβασης που τρέχει.

Στόχος της εταιρικής σύμπραξης είναι να γίνονται οι διανομές κάθε 30-45 μέρες, τακτικά με διαχειρίσιμες ποσότητες, κάτι που δεν επετεύχθη στο προηγούμενο πρόγραμμα, όπως ανέφερε. Μάλιστα θα προωθηθούν κατάλληλα μέσα προβολής και δημοσιότητας για την ενημέρωσης των δικαιούχων, αλλά και προσωπικό και υποδομή για να εξασφαλιστούν ποιοτικές υπηρεσίες.

Ο Γιάννης Πασπάλας, προϊστάμενος της διαχειριστικής αρχής του ΤΕΒΑ τόνισε ότι κινείται το πρόγραμμα με κάποιες υστερήσεις και προβλήματα του παρελθόντος. Το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας έχει δύο παραμέτρους, το κοινωνικό του πρόσημο, αλλά και το βαρύ διαχειριστικό πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού προγράμματος. Συγκεκριμένα τόνισε ότι κινείται χρήμα και αυτό θα πρέπει να είναι ανιχνεύσιμο ανά πάσα στιγμή. Υπάρχει σύστημα καταγραφής για τα υπόλοιπα κάθε αποθήκης σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στα συνοδευτικά μέτρα του προγράμματος , στα οποία η χώρας μας δεν έχει δώσει την αρμόζουσα προσοσχή, όπως τη στήριξη των ωφελούμενων, 450.000 συνολικά με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, με πολλά φαινόμενα ενδοοικογενεικής βίας, παχυσαρκίας, προβλημάτων μάθησης στα παιδιά αυτών των οικογενειών.

Το ΤΕΒΑ ενσωματώνεται πια στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, δεν είναι αυτόνομο και ασχολείται με την επανένταξη στην αγορά εργασίας, την εξεύρεση εργασίας, την κατάρτιση, κ.ο.κ. Η Ελένη Φωτοπούλου από τη διαχειριστική αρχή του ΤΕΒΑ παρουσίασε βασικές αρχές υλοποίησης του προγράμματος επιμένοντας ιδιαίτερα στην ομάδα-στόχο.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Δύο υπάλληλοι της Κοινωφελούς Επιχείρησης στο στόχαστρο για την κακοδιαχείριση του ΤΕΒΑ στο δήμο Κοζάνης