Σύλλογος Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Δυτικής Μακεδονίας

Μετά την έκδοση της υπουργικής απόφασης για τα κέντρα γιόγκα οι οκτώ σύλλογοι ιδιοκτητών γυμναστήριων που υπογράφουν την παρακάτω ανακοίνωση, δεν μπορούσαν να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά στις ολέθριες συνέπειες για τις επιχειρήσεις μας. Συναντήθηκαν και συνέταξαν από κοινού μία ανακοίνωση, τονίζοντας τις βλαπτικές συνέπειες της υπουργικής απόφασης και καλώντας ταυτόχρονα τους υπουργούς που την συνυπογράφουν να προβούν στις απαραίτητες διορθώσεις κατόπιν συνάντησης και ακρόασης που ζητούν. Η συμπαγής ενότητα και η ομαδική αντίδρασή μας είναι ο μοναδικός τρόπος να εμποδίσουμε τον μαρασμό των επιχειρήσεών μας.

Παρακάτω ακολουθεί το κείμενο της ανακοίνωσής μας:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΑΙΤΗΜΑ ΑΚΡΟΑΣΗΣ
—————-
Μετά την έκδοση της με αριθμό 395305/2022 – ΦΕΚ 4503/Β/25-8-2022 κοινής υπουργικής απόφασης περί καθορισμού των κατ’ ελάχιστον απαιτούμενων κτιριολογικών και λοιπών προϋποθέσεων για την ίδρυση και λειτουργία κέντρων γιόγκα (yoga) και τις καταγγελίες του Πανελλήνιου Συλλόγου Επαγγελματιών Αθλητισμού και Άσκησης(Π.Σ.Ε.Α.Α.), αρχικά δηλώνουμε ότι συντασσόμαστε ανεπιφύλακτα με τα όσα απολύτως δικαιολογημένα καταγγέλλει αυτός και αφορούν τις δυσμενέστατες συνέπειες που η εφαρμογή της παραπάνω απόφασης θα επιφέρει συνολικά στον κλάδο.

Προσθέτουμε δε επιπλέον και τα παρακάτω που αφορούν ειδικότερα τις επιχειρήσεις γυμναστηρίων, τις οποίες οι σύλλογοί μας εκπροσωπούν πανελλαδικά:

Η υπουργική απόφαση δεν αναφέρεται στο ακριβές περιεχόμενο των υπηρεσιών γιόγκα που θα παρέχονται στα κέντρα γιόγκα, προκειμένου να υπάρχει σαφής διαχωρισμός από τις παρεχόμενες υπηρεσίες στις επιχειρήσεις των γυμναστηρίων. Έτσι ο αθέμιτος ανταγωνισμός που θα υφίστανται οι επιχειρήσεις μας από τα κέντρα γιόγκα, που η απόφαση βαφτίζει χώρους άθλησης και για τον λόγο αυτό θα αναπτύσσουν ανεμπόδιστα και δραστηριότητες άσκησης, θα είναι τόσο βλαπτικός, που θα έχει ως αποτέλεσμα να μπει λουκέτο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις γυμναστηρίων και να μειώσει καίρια τα έσοδα των μεγάλων.

Με απλά λόγια γιατί: Οι επιχειρήσεις γυμναστηρίων τηρώντας τους αυστηρότερους όρους λειτουργίας τους, αντιμετωπίζουν υπέρμετρες ανελαστικές δαπάνες, πολύ μεγαλύτερες από χώρους κέντρων γιόγκα που θα λειτουργούν σε 50 τ.μ., με σχεδόν ανύπαρκτες προϋποθέσεις και όρους: Μεγαλύτερα ενοίκια, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, μισθούς επιστημόνων της άσκησης που εργάζονται κλπ. Να προσθέσουμε και τα τεράστια ποσά που απαιτούνται για την έναρξη της επιχείρησής μας, προκειμένου να τηρούνται όλες οι προβλεπόμενες από τον νόμο προϋποθέσεις και προδιαγραφές για την ασφαλή άσκηση των πολιτών, όπως π.χ. εγκαταστάσεις πυρασφάλειας, κατάλληλου και προβλεπόμενου από τον νόμο αερισμού, φωτισμού και υγειονομικής καταλληλότητας.

Ήδη οι επιχειρήσεις μας βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση, παρούσας ακόμα της πανδημίας και αναγκαζόμαστε να προσελκύσουμε πελάτες με προσφορές, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο τα έσοδά μας. Φανταστείτε τώρα να προστεθούν στην αγορά χιλιάδες μικροί χώροι άσκησης, που θα λειτουργούν ανάμεσα και δίπλα στα γυμναστήριά μας.

Σχετικά με την δημόσια υγεία: Μετά την έκδοση αυτής της απαράδεκτης υπουργικής απόφασης, η δημόσια υγεία αφήνεται στην τύχη της και ο σώζων εαυτόν σωθήτω. Ήδη λειτουργούν πολυάριθμοι παράνομοι χώροι γυμναστηρίων, χωρίς καμία πρόβλεψη ασφαλούς άσκησης, οι οποίοι δεν ελέγχονται καν αποτελεσματικά από τον ανύπαρκτο ελεγκτικό μηχανισμό που προβλέπει ο νόμος. Προσθέστε σε αυτούς και χιλιάδες μικρούς χώρους, κατ’ όνομα κέντρα γιόγκα και στην πραγματικότητα χώρους άθλησης, όπου θα εργάζονται “δάσκαλοι γιόγκα” με ανύπαρκτες γνώσεις ασφαλούς εκγύμνασης, σε χώρους εντελώς ακατάλληλους και μπορείτε να καταλάβετε ότι η δημόσια υγεία και η διαφύλαξή της, πάει περίπατο.

Επιπλέον όλοι μας γνωρίζουμε ότι οι υπηρεσίες προσωπικής άσκησης (personal training) ήδη παρέχονται παράνομα, από ανειδίκευτους γυμναστές, σε διαμερίσματα, εξωτερικούς χώρους και στους χώρους των πελατών. Σε αυτούς θα προστεθούν τώρα και χιλιάδες μικροί χώροι άσκησης όπου, με τον ανύπαρκτο έλεγχο της πολιτείας, θα παρέχονται κεκαλυμμένα υπηρεσίες personal training. Δεν θέλουμε να είμαστε μάντεις κακών, αλλά δυστυχώς προβλέπουμε να έχουμε πολλά θύματα της «άσκησης» από μη γνώστες σε μη πιστοποιημένους χώρους, για να μην αναφερθούμε και στο γεγονός ότι η αφαίμαξη του πελατολογίου των επιχειρήσεών μας, θα γίνεται πλέον με τη βούλα του νόμου. Είναι προφανές ότι οι συντάκτες της υπουργικής αυτής απόφασης, δεν γνωρίζουν ότι η άσκηση και η ασφαλής εκγύμναση των πολιτών είναι πολύ σημαντική υπόθεση για να αφεθεί την τύχη της.

Μας προξενεί δε κατάπληξη και μας γεννά πολλά ερωτηματικά, η ανυπαρξία στην υπουργική απόφαση, ποινών για την παράβαση των έστω και εντελώς υποτυπωδών όρων λειτουργίας των κέντρων γιόγκα, τη στιγμή κατά την οποία διαπραγματεύεται ο κλάδος μας με την πολιτεία την θέσπιση και χρηματικής ποινής, εκτός από τις ποινές σφράγισης που ήδη προβλέπονται στο νόμο, για τους παράνομους χώρους γυμναστηρίων. Πότε θα τεθούν αυτές από την πολιτεία, εάν όχι τώρα με την υπουργική απόφαση που θέτει τους όρους της νόμιμης λειτουργίας τους;

Άραγε η πολιτική αυτή ακολουθεί την τακτική της δημιουργικής ασάφειας, προς εξυπηρέτηση κάποιων;

Κύριοι υπουργοί, που συνυπογράψατε αυτή την ανερμάτιστη απόφαση, καταλαβαίνετε ότι βάζετε ταφόπλακα στις επιχειρήσεις μας και διακινδυνεύετε την δημόσια υγεία;

Τα γυμναστήριά μας σήμερα δίνουν αγώνα επιβίωσης προκειμένου να ξανακερδίσουν τους πελάτες τους, με τρομακτικά μειωμένα έσοδα από την δυσμενή συγκυρία της πανδημίας.
Με την απόφασή σας αυτή, στην χειρότερη μάλιστα χρονικά στιγμή για τα γυμναστήρια, χωρίς να συζητήσετε καν το περιεχόμενό της με τους θεσμικούς φορείς, μεταξύ των οποίων και οι σύλλογοί μας, ξεκινάτε μία πορεία που θα οδηγήσει στο κλείσιμο, στην πλειοψηφία τους, των επιχειρήσεών μας, καταδικάζοντας χιλιάδες εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες στην ανεργία και την δυστυχία των οικογενειών τους.

Αυτό εννοείται, σαν σύλλογοι των επιχειρήσεων αυτών, δεν μπορούμε να το καταπιούμε αμάσητο.

Πριν λοιπόν είναι αργά, σας καλούμε να διορθώσετε τα σφάλματα, τις αοριστίες και τους παραλογισμούς της υπουργικής αυτής απόφασης και για τον σκοπό αυτόν, προτιθέμεθα να σας καταθέσουμε τις προτάσεις μας, εφόσον μας δεχθείτε για ακρόαση.

Οι υπογράφοντες πρόεδροι:
Για τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Για τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΣΜΑΣ

Για τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ Δ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΤΣΙΑΝΑΚΑ ΝΙΚΗ

Για τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΒΟΥΡΔΟΥΜΠΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Για τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΣΚΟΥΛΟΥΔΗΣ ΗΡΑΚΛΗΣ

Για τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΧΑΪΑΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΚΟΝΔΥΛΗΣ ΘΑΝΟΣ

Για τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΕΒΡΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΚΟΥΛΑΞΙΔΗΣ ΣΑΚΗΣ

Για τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΚΟΥΛΙΕΡΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ