Η υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών είναι αδιαπραγμάτευτη
Παράσταση διαμαρτυρίας στην Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Τετάρτη 19/1/22 στις 13:30 μ.μ.

Τα σχολεία άνοιξαν τη Δευτέρα 10/1/2022 μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Άνοιξαν με έκδηλη την ανησυχία γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών σε σχέση με την έξαρση της πανδημίας. Μια πανδημία που με τις μεταλλάξεις της σαρώνει τη χώρα και προσβάλλει πια και τις μικρές ηλικίες. Παρόλα αυτά από την πλευρά της κυβέρνησης καμία ενέργεια και κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει παρθεί για την εξασφάλιση της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών, παρά μόνο τα αυξημένα testing. Δεν μπορεί το ένα παραπάνω self test της πρώτης εβδομάδας να θεωρείται ως σοβαρό μέτρο προστασίας και ασφάλειας.

Οι κυβερνητικές ευθύνες είναι μεγάλες. Ας τις αναλάβει επιτέλους όσο είναι καιρός, απέναντι στους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς.

Οι εκπαιδευτικοί, με αίσθημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης απέναντι στους μαθητές και την κοινωνία, σήκωσαν στις πλάτες τους την εξ αποστάσεως εκπαίδευση όταν και όπου χρειάστηκε χωρίς καμιά βοήθεια από την πολιτεία.

Και τώρα, στη δια ζώσης διδασκαλία, θα στηρίξουν παιδαγωγικά, μαθησιακά, συναισθηματικά και ψυχοκοινωνικά τους μαθητές τους. Πρέπει όμως επιτέλους, το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση να ακούσουν τις προτάσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας για να εξασφαλιστεί η δια ζώσης διδασκαλία των μαθητών, που είναι αναντικατάστατη.

Ο Σύλλογος μας διεκδικεί και προτείνει:
• Κατάργηση του απαράδεκτου ποσοστού 50%+1 των μαθητών που νοσούν για την αναστολή λειτουργίας τμήματος.
• Μείωση του αριθμού των μαθητών στις τάξεις, όπου είναι εφικτό, με ανώτατο όριο τους 15. Καμία συγχώνευση τμημάτων.
• Αυξημένα μέτρα καθαρισμού, υγιεινής και απολύμανσης με προσωπικό σε όλο το ωράριο λειτουργίας των σχολικών μονάδων.
• Διενέργεια δειγματοληπτικών και επαναλαμβανόμενων test στα σχολεία δωρεάν, από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, για την γρήγορη και έγκαιρη ανίχνευση του κορονοϊού.
• Άμεση πρόσληψη εκπαιδευτικών για την αναπλήρωση συναδέλφων που νοσούν ή που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας αποφάσισε να πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας, την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 13:30 μ.μ. στην Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Κοζάνης (πρώην Νομαρχία), τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να δώσουν δυναμικό παρόν.

Ο αγώνας για καλύτερα, ασφαλή και ανοιχτά σχολεία είναι καθημερινός, ατομικός αλλά και κυρίως, συλλογικός.

ΤΟ Δ.Σ.