Ένα πάγιο αίτημα των αγροτών, το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, κατέληξε ένα φιάσκο από πλευράς της κυβέρνησης, τόσο ως προς το πενιχρό ποσό που εγκρίθηκε, όσο και ως προς τις διαδικασίες απόδοσης στους αγρότες, αφού πολλοί από τους δικαιούχους θα χρειαστεί πολύ καιρό ακόμα να περιμένουν με ανοιχτό το χέρι για να δουν μικρο-ποσά στους λογαριασμούς τους.

Σε μια περίοδο μάλιστα που το κόστος παραγωγής έχει γονατίσει τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ενώ οι ζημιές στη παραγωγή και η δυστοκία στις εξαγωγές των προϊόντων έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τους ίδιους τους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Να σημειωθεί μάλιστα ότι το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο ήταν στις προεκλογικές εξαγγελίες της Ν.Δ.! Σήμερα, γίνεται προσπάθεια από το υπουργείο γεωργίας, αλλά και από κυβερνητικούς παράγοντες να θεωρηθεί επιτυχία η επιστροφή στο πετρέλαιο μετά το 2016, αφού το μέτρο ισχύει μόνο για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, δεν έχει μόνιμο χαρακτήρα και τα χρήματα είναι ψίχουλα.

Την ώρα που οι εταιρείες καυσίμων αυξάνουν με σκανδαλώδη ρυθμό τα κέρδη τους, η κυβέρνηση επιλέγει να εξαπατά τους αγρότες, με το ένα φιάσκο να διαδέχεται το άλλο όσον αφορά τις αγροτικές πληρωμές. Ποιος δεν θυμάται την κουτσουρεμένη πληρωμή των άμεσων ενισχύσεων του 2020 και 2021, αλλά τι πρόκειται να ακολουθήσει με τις φετινές πληρωμές του ΟΣΔΕ και της ενιαίας ενίσχυσης με το τρόπο που έγιναν οι φετινές δηλώσεις. Αλλά και η περίφημη κλοπή που γίνεται με τη ρήτρα αναπροσαρμογής στο αγροτικό ηλεκτρικό ρεύμα ήρθε για να μείνει, μιας και οι λογαριασμοί του ρεύματος που έρχονται αυτές τις μέρες είναι παραφουσκωμένοι, ενώ οι τιμές συνεχώς αυξάνονται.

Σαν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας για επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο χωρίς εξαιρέσεις, και για την επαναφορά των πληρωμών στην κανονικότητα που πετύχαμε σαν Κυβέρνηση.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΕΤΤΑ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. ΠΕ ΚΟΖΑΝΗΣ