Λάζαρος Μαλούτας: Δεν υπάρχει βαθούλωμα στην πλατεία- Δεν έχουμε πλατείες τύπου Βαρνάβα και Μαβίλη στην Κοζάνη

Σε συμβολική διαμαρτυρία έξω από το δημαρχείο της Κοζάνης προχώρησε ο εμπορικός κόσμος της περιοχής μετά το νέο λουκέτο που επιβλήθηκε για μια ακόμη βδομάδα λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου στην Π.Ε. .

Ο Σάκης Δραγατσίκας, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης αναφέρθηκε στην αναμενόμενη μεγάλη συμμετοχή του Εμπορικού κόσμου. «Με νύχια και με δόντια κρατήσαμε τον κόσμο την προηγούμενη βδομάδα να μην ανοίξουν τα καταστήματά τους. Υπάρχει αγανάκτηση και απελπισία. Είμαστε η περιφερειακή ενότητα με τη μεγαλύτερη διάρκεια σε κλειστά καταστήματα σε όλη την Ευρώπη. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Τα βοηθήματα που έχουν δοθεί είναι ελάχιστα. Το τελευταίο των 1.000 ευρώ που μπορεί να είναι και 500 δεν είναι τίποτα. Το ψήφισμα με τα 10+1 σημεία και ειδικά η άμεση ρευστότητα με το 60% του τζίρου του Απριλίου του 2019 ως άμεση βοήθεια είναι το σημαντικότερο. Διεκδικούμενα εισέλθουμε σε καθεστώς ειδικής μεταχείρισης για να αντλήσουμε κεφάλαια από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Θα βρίσκονται κλιμάκια στην περιοχή για να απαντηθεί το ερώτημα για το τι συμβαίνει στην περιοχή, κάτι που το ζητάμε από τον Οκτώβριο. Το λιανεμπόριο δεν φταίει , πρέπει να ανοίξουμε και να μπούμε σε μια κανονικότητα’’.

Ο δήμαρχος της Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας ξεκαθάρισε ότι η ευθύνη διαχείρισης της πανδημίας είναι της κυβέρνησης «Η τοπική αυτοδιοίκηση συμβάλλει με τις μικρές της δυνάμεις στην τήρηση των μέτρων .Για την μη εμπλοκή της τοπικής αυτοδιοίκησης ασκήθηκε δημόσια κριτική, για τί αυτή γνωρίζει καλύτερα. Δεν έχουμε πλατείες τύπου Βαρνάβα και Μαβίλη στην Κοζάνη. Όσες φορές εμφανίστηκε υπουργός οι τοπικοί φορείς ήταν στο κάδρο και τα μέτρα ήταν ειλημμένα. Η περιοχή θέλει την προσοχή της κυβέρνησης Δεν υπάρχει βαθούλωμα στην πλατεία, είναι αποτέλεσμα αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Έλεος μην προσπαθούμε να βρούμε προσχηματικούς λόγους να ρίξουμε τις ευθύνες εκεί που δεν υπάρχουν»

Ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Βαβλιάρας ζήτησε να βοηθήσουμε όλοι για να ανοίξουν πάλι τα καταστήματα . Να γίνουν όλοι μια γροθιά απαίτησε ο Γιώργος Σβώλης, πρώην πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης. «Είμαστε έμποροι, δεν στέκει η έκφραση λιανεμπόριο» έκανε σαφές.

Η Καλλιόπη Βέττα εκδήλωσε τη συμπαράστασή της στους εμπόρους με το πιο μακροχρόνιο lockdown στην Ευρώπη εκφράζοντας την ανησυχία της για την αύξηση του ιικού φορτίου. Μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης των εμπόρων και ελυθεροεπαγγελματιών που μέχρι τώρα πήραν ψίχουλα με τις μισές επιχειρήσεις να είναι έτοιμες για λουκέτο.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Έντονη αντίδραση πολίτη για το λουκέτο στα καταστήματα της Κοζάνης-Επενέβη η ΕΛΑΣ

Οι έμποροι της Κοζάνης άνοιξαν συμβολικά τα καταστήματα τους -Σάκης Δραγατσίκας: «Ένας αρνητής της επιδημίας χάλασε όλο το καλό κλίμα»