Σε εκδήλωση που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο Δήμος Βοΐου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πενταλόφου και το Σωματείο «Άνθη της Πέτρας», στο πλαίσιο του σχεδιασμού για τη δημιουργία «Σχολής Πέτρας και Παραδοσιακών Μορφών Δόμησης» στον Πεντάλοφο Κοζάνης, υποδέχθηκε την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Τομέα Μακεδονίας και Θράκης) και Βουλευτής Ν.Κοζάνης Στάθης Κωνσταντινίδης.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης, ο Βουλευτής Κοζάνης Μιχάλης Παπαδόπουλος, καθηγητές και φοιτητές της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, του ΑΠΘ και της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου UVU-Utah Valley University, και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι τοπικών φορέων.
Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, ο κ Κωνσταντινίδης δήλωσε: «Σήμερα, υποδεχθήκαμε στον Πεντάλοφο Βοΐου την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, σε μια εκδήλωση που στόχο έχει τη δημιουργία εδώ, στον γραφικό Πεντάλοφο, μίας σχολής πέτρας και παραδοσιακών κατασκευών και την παρουσίαση φοιτητικών εργασιών για τον παραδοσιακό αυτό οικισμό, που εκπόνησαν φοιτήτριες της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ.

Στο Υφυπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, που έχει την ευθύνη των διατηρητέων κτιρίων και των παραδοσιακών οικισμών στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και το ΚΕΔΑΚ για το Άγιο Όρος, όπου υπάρχει πλούσιο πετρόκτιστο κτηριακό απόθεμα, γινόμαστε συχνά αποδέκτες της ανάγκης για την εξεύρεση τέτοιων τεχνιτών. Συνεπώς, μια τέτοια σχολή θα υπηρετήσει τη μετάδοση της τέχνης, τη συντήρηση και αποκατάσταση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της χώρας, θα δώσει αναπτυξιακή προοπτική και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας στην περιοχή.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει στις προτεραιότητές της τη στήριξη της ελληνικής περιφέρειας και ιδίως της Βόρειας Ελλάδας. Στη Δυτική Μακεδονία, η οποία βιώνει την μετάβαση σε ένα νέο πλουραλιστικό παραγωγικό πρότυπο, έχουμε την ευθύνη να αξιοποιήσουμε κάθε αναπτυξιακό πόρο και σίγουρα η άυλη πολιτιστική μας παράδοση, κομμάτι της οποίας αποτελεί η τέχνη της πέτρας, έχει πολλά να προσφέρει. Γι’ αυτό εκφράζω την ιδιαίτερη ικανοποίησή μου που η Υπουργός Πολιτισμού αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή αυτή την προσπάθεια».