Με γρήγορους ρυθμούς προχωράνε οι προεργασίες για την κατασκευή του βόρειου τμήματος του αυτοκινητόδρομου κεντρικής Ελλάδας. Ήδη έχουν στηθεί τα εργοτάξια στη Βασιλική και έξω από την Καλαμπάκα, στο ύψος του “Μαγκλάρα”, ενώ οι άνθρωποι της ΤΕΡΝΑ που έχει αναλάβει την κατασκευή του έργου βρέθηκαν και στο εργοτάξιο των Γρεβενών.

Εκεί τους υποδέχθηκε ο Τρικαλινός αντιδήμαρχος Γρεβενών-εκ της Μεγάρχης καταγόμενος-Χρήστος Τριγώνης, ο οποίος και διακρίνεται στην παραπάνω φωτογραφία. Ο ίδιος μιλάει για ένα “έργο ζωής που θα συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη τόσο της Θεσσαλίας, αλλά και της Δυτικής Μακεδονίας η οποία παρέμενε απομονωμένη για δεκαετίες από την υπόλοιπη χώρα. Ειδικά δε για Τρίκαλα και Γρεβενά ανοίγονται νέοι ορίζοντες συνεργασίας και κοινών δράσεων”.

Το τμήμα Τρίκαλα-Εγνατία θα έχει μήκος 70,5 χλμ και κόστος 442,1 εκ. € και η χρηματοδότηση θα καλυφθεί πλήρως από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα ξεκινά από από τον Ανισόπεδο Κόμβο Τρικάλων και θα καταλήγει στην Εγνατία Οδό, 15 χιλιόμετρα δυτικά των Γρεβενών.

Η γενική κατασκευαστική πρόοδος πριν την αναβολή των εργασιών, βρισκόταν στο 7%, ενώ για το τμήμα από Τρίκαλα έως Καλαμπάκα αυτό το ποσοστό ανέρχεται σε 25%. Στο τμήμα αυτό, έχουν κατασκευαστεί έργα 30,9 εκατ. ευρώ (αντιπλημμυρικά, δίκτυο ομβρίων, χωματουργικά και μικρά τεχνικά έργα). Από το 136ο χλμ. έως το τέλος του έργου, λόγω νέας χάραξης ολοκληρώνονται οι κτηματολογικές μελέτες.

Κόμβοι, σήραγγες και γέφυρες

Το τμήμα Τρίκαλα-Εγνατία θα έχει 6 Ανισόπεδους Κόμβους: Βασιλικής, Καλαμπάκας, Γρεβενών, Οξύνειας, Αγιόφυλλου-Καρπερού και Εγνατίας. Γενικά δεν προβλέπονται πολύ μεγάλα τεχνικά έργα. Θα διαθέτει ωστόσο 2 Σήραγγες (στο 137ο χλμ & στο 176ο χλμ.), 20 Γέφυρες, 11 Άνω & 48 Κάτω Διαβάσεις, θα έχει 3 αμφίπλευρους Χώρους Στάθμευσης & Ανάπαυσης (Parking & WC).

Επίσης προβλέπονται: 89 Κιβωτοειδείς Οχετοί και Διαβάσεις Πανίδας, 2 Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (Ράξα Τρικάλων, Αγιόφυλλο – Καρπερό), 1 Μετωπικός Σταθμός Διοδίων (Οξύνεια) και 3 Πλευρικοί Σταθμοί Διοδίων (Α/Κ Τρικάλων, Α/Κ Καλαμπάκας, Α/Κ Αγιοφύλλου – Καρπερού), 2 Κέντρα Ελέγχου & Συντήρησης (Τρικάλων, Αγιόφυλλου – Καρπερού), 1 Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας & 1 Κέντρο Ελέγχου Σηράγγων, 1 Κτήριο Τροχαίας.

πηγή:trikalavoice.gr