ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ & ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Το φυτό στέβια, ονομάζεται επιστημονικά Stevia rebaudiana, είναι ένα φυτό που ανήκει στην οικογένεια των χρυσάνθεμων, μια υποομάδα της οικογένειας των Asteraceae .
Από το φυτό αυτό παράγεται ένας τύπος ζάχαρης που τον συνιστούν οι διαιτολόγοι για αδυνάτισμα, δεν έχει καθόλου θερμίδες, δεν χαλάει τα δόντια και μπορεί να καταναλωθεί ακόμα και από διαβητικούς.
Μέχρι πριν λίγα χρόνια στην Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη η καλλιέργεια του φυτού και παραγωγή της ζάχαρης από στέβια δεν επιτρεπόταν ,ακόμη η διάθεση της γινόταν από ειδικά καταστήματα υγιεινής διατροφής .
Μόλις μετά το 2012 έχει επιτραπεί η καλλιέργεια της πειραματικά στην Ελλάδα .
Προφανώς τα συμφέροντα επιχειρήσεων που παρήγαν χημικές γλυκαντικές ουσίες ήταν τόσο μεγάλα που κατόρθωναν για πάρα-πάρα πολλά χρόνια να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία της
Παρά το γεγονός ότι η στέβια διαφέρει, βασικά γιατί είναι πολύ απλά ένα βότανο με γλυκά φύλλα, ένα φυσικό γλυκαντικό με πλούσια διατροφική αξία.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΟΦΕΛΗ
H στέβια είναι το ιδανικό γλυκαντικό, εναλλακτικό της ζάχαρης για όσους προσέχουν τη διατροφή τους.
Η στέβια είναι φυσική, σε αντίθεση με άλλα υποκατάστατα ζάχαρης.
Στη Νότια Αμερική και την Ασία, χρησιμοποιούν φύλλα στέβιας για να γλυκάνουν ροφήματα όπως το τσάι εδώ και πολλά χρόνια.
Το γλυκό αυτό βότανο επί πλέον έχει πλούσια διατροφική αξία,
Είναι πλούσιο σε χλωροφύλλη, χρησιμοποιείται ως χωνευτικό και καταπολεμά την τερηδόνα. Βοηθά τους υπερτασικούς και μπορεί να καταναλωθεί άφοβα από τους διαβητικούς.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η στέβια, μεταξύ άλλων, διαθέτει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.
Οι δραστικές γλυκαντικές ουσίες της στέβιας είναι μια ποικιλία γλυκοζιτών της στεβιόλης, η οποία μια τερπενική ένωση (τετρακυκλικό διτερπένιο) με συστηματική ονομασία: (4α)-13-υδροξυ-καουρ-16-εν-19-οϊκό οξύ.
Οι γλυκοζίτες, γενικά, είναι ενώσεις που δεν σχετίζονται με τους υδατάνθρακες με μόρια γλυκόζης (γλυκοζίτες γλυκόζης) ή άλλους υδατάνθρακες. Το μη υδατανθρακικό τμήμα των γλυκοζιτών αναφέρεται γενικά ως άγλυκον (aglycon).
Στα φύλλα του φυτού υπάρχει η ουσία η οποία ονομάζεται στεβιόζη ή στεβιόλη η οποία έχει μεγαλύτερη γλυκαντική δύναμη από την ζάχαρη, γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή στην ποσότητα που θα χρησιμοποιηθεί.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε με φειδώ και σύνεση για να έχουμε την γεύση εκείνη που θέλουμε.
ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Συνοπτικά θα λέγαμε ότι
1 Βοηθά στην αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη και στην διαχείριση της χοληστερόλης.
2.Βοηθά στην αποφυγή της καούρας.
3.Στην αντιμετώπιση της ουρικής ανεπάρκειας.
4. Στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
5 Στην αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.
8.Η στέβια καταπολεμά το βακτήριο streptococcus mutans
που ευθύνεται για τον σχηματισμό της οδοντικής κοιλότητος
9.Δεν ευνοεί την δημιουργία της τερηδόνας ούτε την ανάπτυξη του μύκητα Candida Albicans
10. Βοηθά στην μείωση της διάρροιας και των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS).
11 . Βοηθά στην αντιμετώπιση της ς κακής παιδικής διατροφής
12 Βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου
ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
H στέβια όταν χρησιμοποιείται ως γλυκαντικό ή για να αρωματίσει τρόφιμα, οι ειδικοί λένε ότι η υψηλού καθαρισμού στέβια δεν προκαλεί δυσμενείς παρενέργειες.
– Αλλεργικές αντιδράσεις
Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές , υπάρχουν πολύ λίγες αναφερόμενες περιπτώσεις αλλεργίας στη στέβια.
– Χρήση ακατέργαστων φύλλων στέβιας
Τα ακατέργαστα φύλλα στέβιας μερικές φορές μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα σε περίπτωση κατάχρησης.
–Βλάβη στα νεφρά ;
Λέγεται ότι μπορεί να βλάψουν. τα νεφρά, Οι επιστήμονες εκφράζουν διαφορετικές απόψεις, πιο πρόσφατες μελέτες, ωστόσο, κατέληξαν σε αντίθετα συμπεράσματα, η στέβια μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της νεφρικής βλάβης.
– Ενδοκρινική διαταραχή
Υπάρχει άποψη πιθανής δυσμενούς επιρροής το αναπαραγωγικό σας σύστημα και ειδικότερα στα ανθρώπινα σπερματοζωάρια
– Γαστρεντερικά συμπτώματα
Ορισμένα προϊόντα στέβιας που εμπεριέχουν πρόσθετες αλκοόλες ζάχαρης μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστα συμπτώματα σε άτομα που είναι πολύ ευαίσθητα στις χημικές ουσίες.
– Εμφάνιση υπογλυκαιμίας
Κάποτε πιστευόταν ότι η μακροχρόνια ή μεγάλη κατανάλωση στέβιας μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμία ή χαμηλό σάκχαρο στο αίμα.
Η άποψη αυτή εκτός από άτομα με ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα τελικά δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτή.
–Αλληλοεπίδραση φαρμάκων
Η στέβια μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα, επομένως είναι σημαντικό να συζητήσετε τη χρήση της στέβιας με έναν γιατρό πριν την καταναλώσετε .
– Προσοχή στην εγκυμοσύνη
Οι υψηλές δόσεις ή η βαριά, μακροχρόνια χρήση στέβιας μπορεί να επιδεινώσουν τα κοινά συμπτώματα εγκυμοσύνης αυξάνοντας τον φόρτο εργασίας σε όργανα όπως τα νεφρά, η ουροδόχος κύστη και η καρδιά.
ΠΡΟΣΟΧΗ
Τα βότανα όπως και τα χημικά φάρμακα πέρα από τις ευεργετικές ικανότητες ,μπορεί σε ορισμένους ανθρώπους να δημιουργήσουν προβλήματα ,πριν από οποιανδήποτε χρήση για φαρμακευτικούς σκοπούς ζητήστε και την άποψη των επιστημόνων υγείας
Η παρούσα δημοσίευση έχει πληροφοριακό χαρακτήρα και σε καμιά περίπτωση δεν υποκαθιστούν την γνώμη των γιατρών, έχουν σαν μόνο στόχο την ενημέρωση σας
Δείτε την εκπομπή αρχείου του γεωπόνου Σταύρου Π. Καπλάνογλου
Παρουσιάστηκε πριν από 12 χρόνια στο FLASH TV όταν η Στέβια έκανε τα πρώτα βήματα στην Ελλάδα.
Το Video αναφέρεται στην καλλιέργεια , τις ιατροφαρμακευτικές ιδιότητες και τις άλλες χρήσεις με λεπτομέρειες ,διάρκεια της εκπομπής 46,15 λεπτά
Τίτλος : ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΣΤΕΒΙΑ-STEVIA-Stevia rebaudiana