Η μετατροπή των Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) σε σύγχρονες Μονάδες Ανάκτησης Αποβλήτων (ΜΑΑ) βρίσκονται στο επίκεντρο της στρατηγικής για να αλλάξει σελίδα η διαχείριση απορριμμάτων στην Ελλάδα. Οι μονάδες αυτές είναι ικανές να λειτουργούν με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και της ενεργειακής αυτάρκειας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως προϋπόθεση για τη συνέχιση της χρηματοδότησης τη μετατροπή των υφιστάμενων Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) σε Μονάδες Ανακύκλωσης και Ανάκτησης (ΜΑΑ), καθώς και την αναπροσαρμογή των προδιαγραφών για τις υπό κατασκευή και σχεδιαζόμενες μονάδες, με στόχο την αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης. Οι ΜΑΑ θα επεξεργάζονται κυρίως χωριστά συλλεγμένα αστικά απορρίμματα μέσω μηχανικής και βιολογικής επεξεργασίας. Η συμφωνία με την Κομισιόν διασφαλίζει χρηματοδότηση 60% για τις νέες υποδομές και επιπλέον 25% για όσες μονάδες επιτύχουν τους ευρωπαϊκούς στόχους. Προϋπόθεση για την υλοποίηση των έργων αποτελεί η επικαιροποίηση των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) αναφέρει το energygame.gr.
Ξεχωριστή ομάδα αποτελούν τα τρία νέα έργα σε Αμάρι, Χίο και Κοζάνη. Εδώ, σύμφωνα με την παρουσίαση, οι απαιτούμενες μελέτες έχουν ολοκληρωθεί, η τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων είτε έχει ήδη ξεκινήσει είτε ξεκινά άμεσα και όλα τα έργα διαθέτουν τεχνικό σύμβουλο. Αυτό που αναμένουν είναι οι τελικές κατευθύνσεις για την κατάρτιση των ΥΓΟΣ (Υπηρεσίες Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος), ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια η χρηματοδοτική διαδικασία.
Στο Αμάρι η νέα δυναμικότητα φτάνει τους 58.132 τόνους ετησίως, από 43.000 τόνους, ενώ στη Χίο αυξάνεται από 16.200 σε 25.255 τόνους. Στην Κοζάνη, αντίθετα, η ΜΑΑ αποτυπώνεται με δυναμικότητα 80.000 τόνων ετησίως, έναντι 120.000 τόνων της ΜΕΑ.
Από πλευράς μεγέθους, η Χερσόνησος ξεχωρίζει, καθώς η σχεδιαζόμενη ΜΑΑ φτάνει τους 98.789 τόνους ετησίως, από 79.000 τόνους σήμερα. Στη Λάρισα η δυναμικότητα διαμορφώνεται σε 89.117 τόνους, από 74.079, και στον Βόλο σε 76.392 τόνους, από 65.792
Η δημογραφική συρρίκνωση στη Δυτική Μακεδονία , καθώς και η δραστική πτώση της κατανάλωσης και κατ’ επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας, ως άμεσες συνέπειες της απολιγνιτοποίησης, αποτυπώνονται στη διαρκή μείωση του παραγόμενου όγκου αστικών στερεών απορριμμάτων. Για αυτό και η νέα μονάδα σχεδιάζεται με 30.000 τόνους λιγότερους ετησίως.
Ι.Π. με πληρoφορίες από energygame.gr

















