Διασυνοριακή συνεργασία – συμπαράσταση και αρωγή του ελληνικού πληθυσμού των γειτονικών χωρών. Αιμορραγία προς Σκόπια
Είναι πλεονέκτημα η επαφή μιας περιφέρειας με δύο χώρες, αρκεί να υπάρχει σκοπός, στόχοι και σχέδιο υλοποίησης. Στην περίπτωση της ΠΔΜ τα πράγματα είναι πολύ πίσω και σε κακή κατεύθυνση. Είναι γνωστές οι επανειλημμένες καταγγελίες για συστηματικές κλοπές βοτάνων και ξυλείας κοντά στα σύνορα με τη Αλβανία, καθώς επίσης και την κλοπή του επιθέτου «μακεδονικός» (και του ονόματος Μακεδονία) για τα αρκετά προϊόντα που παράγονται στα Σκόπια. Μεγάλη πληγή επίσης αποτελεί και η αγορά των πόλεων που βρίσκονται πολύ κοντά στη Φλώρινα με αποτέλεσμα την διαρροή σημαντικού κεφαλαίου από την εγχώρια αγορά. Απαιτείται ένα ολιστικό σχέδιο δράσης για την ανάσχεση των προβλημάτων και για την δημιουργία αναπτυξιακής προοπτικής. Επίσης (και είναι ιδιαίτερα σημαντικό) η συνεργασία με τις γειτονικές χώρες με σκοπό την διείσδυση στις αγορές των Δυτικών Βαλκανίων μέσω Αλβανίας και προς την κεντρική Ευρώπη μέσω Σκοπίων. Θα καταγγείλετε τις παρανομίες; Πώς σχεδιάζετε να λύσετε τα προβλήματα; Με ποιες ενέργειες θα δημιουργήσετε συνθήκες συνύπαρξης και συνεργασίας σε υγιή βάση;

Πανεπιστήμιο
Οπουδήποτε στον κόσμο λειτουργεί πανεπιστήμιο, αυτό αποτελεί επίκεντρο εξελίξεων σε όλους τους τομείς. Από την ανάπτυξη έως τον πολιτισμό και από την κοινωνική ζωή έως τις φρέσκιες ιδέες. Η συνεργασία της ΠΔΜ με το πανεπιστήμιο μπορεί να αποτελέσει την αιχμή της εξωστρέφειας προς τον παγκόσμιο χάρτη των περιοχών με αυξανόμενο ενδιαφέρον για καινοτόμες δράσεις, ανταλλαγής γνώσεων και προσώπων (φοιτητές, καθηγητές) παραγωγή νέων γνώσεων και πρωτότυπων πρακτικών. Θα ενταχθεί και σε ποιες κατευθύνσεις το Πανεπιστήμιο;

Στρατόπεδα
Μέχρι πρότινος έδρευε και λειτουργούσε το 1ο Σώμα Στρατού με σειρά στρατοπέδων σε όλο το εύρος της ΠΔΜ. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται σε πολύ καλές θέσεις και παραμένουν ανεκμετάλλευτα (και σε πολλές φορές και πρόξενοι προβλημάτων). Η ΠΔΜ πρέπει να χαρτογραφήσει τους χώρους αυτούς και να μελετήσει τρόπους αξιοποίησής τους σε συνεργασία με το ΥΠΕΘΑ και τους τους Δήμους.

Νοσοκομεία
Όσο ο συγκεντρωτισμός των Αθηνών επικρατεί, τα νοσοκομεία θα υπολειτουργούν. Η ΠΔΜ έχει τη δυνατότητα να φρενάρει την πτωτική πορεία υποβοηθώντας το σύστημα υγείας της περιοχής αλλά και να διεκδικήσει, έστω και με πιλοτικό πρόγραμμα τη διοίκηση του συστήματος υγείας. Η ανυπαρξία τριτοβάθμιου πανεπιστημιακού νοσοκομείου με τη δυνατότητα να δίνει πλήρεις ειδικότητες στη ΠΔΜ και να προσελκύει κόσμο από τα Δυτικά Βαλκάνια, αποδεικνύει την αδιαφορία της κεντρικής εξουσίας για την περιφέρειά μας. Είναι σε κάθε περίπτωση απαράδεκτο να μην υπάρχει ΥΠΕ Δυτ. Μακεδονίας, κάτι που προξενεί επιπλέον γραφειοκρατία και προβλήματα.

Ψυχαγωγία, αξιοποίηση ελευθέρου χρόνου, αθλητισμός, πολιτισμός
Η ανατροπή της δημογραφικής κατάρρευσης απαιτεί όχι μόνο αναπτυξιακές πρωτοβουλίες αλλά και φροντίδα για την ποιότητα ζωής των ανθρώπων και την εύρυθμη καθημερινότητά τους. Δράσεις οι οποίες αφορούν στην ψυχαγωγία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου με τις αντίστοιχες υποδομές είναι απαραίτητα στοιχεία της προόδου της περιφέρειάς μας. Βεβαίως οι υποδομές έχουν και αναπτυξιακό – παραγωγικό χαρακτήρα. Για παράδειγμα ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο σε επιλεγμένη με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια, παρόμοιο και εφάμιλλο με αυτά της Ευρώπης μπορεί να προσφέρει έσοδα στην περιοχή και να την αναδείξει. Ο εκσυγχρονισμός των μουσείων, η διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων και τουρνουά τα οποία προσελκύουν αθλητές και κόσμο από την Ελλάδα και εξωτερικό (όπως γίνεται σε πολλές πόλεις της πατρίδας μας) ή προώθηση των εναλλακτικών αθλημάτων προσδίδουν χαρακτήρα και κινητικότητα στην περιοχή.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ, Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣΗ
Ο πολιτικός οφείλει να διακατέχεται από πνεύμα αυταπάρνησης και για να αποδώσει πρέπει να διαθέτει διορατικότητα και να επιλέγει τους κατάλληλους συνεργάτες. Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία η κατάρτιση του ψηφοδελτίου. Οι πολιτικές επιλογές και οι αποφάσεις απαιτούν τα χαρακτηριστικά αυτά. Οι λύσεις πρέπει να δείχνουν το μέλλον, να εντάσσονται σε ένα στρατηγικό σχεδιασμό με επιμέρους στόχους, να έχουν πολιτικό πρόσημο και τεχνοκρατική προσέγγιση. Απαιτείται, βεβαίως και αντίστοιχος πολιτικός λόγος υποστήριξης των επιλογών – αποφάσεων σοβαρός, τεκμηριωμένος, ειλικρινής και κρυστάλλινος.

Για τους λόγους αυτούς απαιτείται το καλύτερο δυνατό περιφερειακό συμβούλιο, τα πρόσωπα του οποίου να εγγυόνται την ποιοτική λειτουργία του, κάτι που δεν είδαμε τα προηγούμενα πολλά χρόνια που ξεπερνούν τη μια θητεία.

Τέλος, κάθε πρόταση θα έχει νόημα μόνο αν εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό της περιφερειακής αρχής, το προσδοκώμενο αποτέλεσμα και συνοδεύεται οπωσδήποτε από τον τρόπο χρηματοδότησης και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Καλό βόλι στους ψηφοφόρους και καλή επιτυχία στους εκατοντάδες (ένεκα νομού Βορίδη) υποψήφιους.

Γκουντιός Γιάννης