>Με μεγάλη συμμετοχή και επιστημονική επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα που οργανώθηκε με αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας Προωρότητας, από το Τμήμα Μαιευτικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, την ΑμΚΕ «Ηλιτόμηνον», σε επιστημονική συνεργασία με την Β΄ Νεογνολογική Κλινική και Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών ΑΠΘ του ΓΝΘ Παπαγεωργίου και τον  Ποντιακό σύλλογο Πτολεμαΐδας με τίτλο «Ευθύμιος Πετρίδης: Ο Πόντιος Ιατρός πρωτοπόρος της Νεογνολογίας στην Ελλάδα» δηλώνοντας ότι η προωρότητα μας αφορά όλους, καθώς η επιβίωση, η υγεία και η ευημερία των παιδιών που γεννιούνται πρόωρα απαιτεί μια πολυδιάστατη προσέγγιση. Ήταν μια προσπάθεια επιστημονικής διασύνδεσης της επιστήμης της Νεογνολογίας με την ιστορία και τον πολιτισμό!

Ευχαριστώ θερμά τον Αντιπρύτανη ακαδημαϊκών υποθέσεων καθηγητή κ. Νικόλαο Σαρηγιαννίδη  για την παρουσία του και τον μεστό του λόγο τονίζοντας την δυναμική εξέλιξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, την καθηγήτρια Παιδιατρικής-Νεογνολογίας κ. Νικολέττα  Ιακωβίδου, Διευθύντρια της Νεογνολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ Αρεταίειο Νοσοκομείο και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης για την επιστημονική της στήριξη, τον Καθηγητή Νεογνολογίας Κ. Χρήστο Τσακαλίδη και Διευθυντή της Β Νεογνολογικής και ΜΕΝΝ του ΑΠΘ στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου για τον συντονισμό του προεδρείου ,τον Δήμαρχο Εορδαίας, κ. Παναγιώτη Πλακεντά για τον θερμό του χαιρετισμό, τον πρόεδρο του ποντιακού συλλόγου Πτολεμαΐδας κ. Αντώνιο Μαυρίδη για την ευγενική παραχώρησή της αίθουσας και την βοήθεια στην οργάνωση  και τον Πρόεδρο του Τμήματος Μαιευτικής Αν. καθηγητή κ. Αρσένη Τσιότσια για την στήριξη του και την εκφώνηση στην Έναρξη της ημερίδας !

Ευχαριστώ θερμά όλους τους ομιλητές

Κ. Βαβουράκη Ελένη εκ μέρους του Ηλιτόμηνον

MD, PhD, Πρόεδρος EFCNI, Parent & Public Advisory Board Member GLANCE, Chair Committee Member, European Standards of Care for Newborn Health, Chair Committee Member

Κ. Δρογούτη Ευτυχία

Παιδίατρος – Νεογνολόγος, Επιμελήτρια Β’, Β΄ Νεογνολογική Κλινική και Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών ΑΠΘ, ΓΝΘ «Παπαγεωργίου»

Κ. Πάκος Γιώργος

 Υποψ. Διδάκτορα Τμήματος Μαιευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας

Κ. Κασελά Χρήστο

Παιδοχειρουργό, Επίκουρο Καθηγητή, Β’ Χειρουργική Κλινική Παίδων, ΑΠΘ, ΓΝΘ «Παπαγεωργίου» για τις καταπληκτικές εισηγήσεις.

Η Ημερίδα ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του παιδιάτρου Ευθύμιο Πετρίδη, για τη ζωή και το έργο του οποίου μίλησε η Πρόεδρος του Ηλιτόμηνου Λέλα Βαβουράκη. O Ευθ. Πετρίδης, που ήρθε παιδί πρόσφυγας από τον Πόντο, είναι ο πρώτος που εφάρμοσε στη χώρα μας την επανεξέταση των πρόωρων μωρών που νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα, έχοντας συν ιδρύσει, ήδη από το 1947, με τον παιδίατρο Σ. Διαμαντόπουλο και τη μαία Χ. Βογιατζάκη, το πρώτο Τμήμα προώρων στο Μαιευτήριο Μαρίκα Ηλιάδη, του οποίου ήταν διευθυντής μέχρι τον πρόωρο θάνατό του το 1957. Όπως σχολίασε ο Πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας Αντώνιος Μαυρίδης, ο γιατρός Πετρίδης που στα 44 χρόνια της ζωής του (1913-1957) βίωσε τα τραύματα της γενοκτονίας, του ξεριζωμού και της προσφυγιάς, και τέλος του πολέμου και της κατοχής, κατάφερε να αφήσει το στίγμα του στην ιστορία της νεογνολογίας στη χώρα μας, γιατί τη ζωή του την καθόρισε η αγάπη για τα παιδιά και η αυταπάρνηση στην εκτέλεση του λειτουργήματός του.

Υπάρχουν τα βίντεο από την ημερίδα στο Κανάλι YouTube του Τμήματος Μαιευτικής.

Ευχαριστώ από καρδιάς όλους τους φοιτητές μας  που παρακολουθήσαν πάνω από 260 άτομα!

Μαρία Τζητηρίδου

Επίκουρη Καθηγήτρια

Τμήμα Μαιευτικής

Σχολή Επιστημών Υγείας

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας