Η ιδιαιτερότητα του ψυχικά ασθενούς προϋποθέτει, και απαιτεί, μια σειρά από προαπαιτούμενα, ώστε να εξασφαλιστεί μια στοιχειώδης αξιοπιστία της εκτίμησης της παρούσας κατάστασης, του ιστορικού και της θεραπευτικής αντιμετώπισης. Η προσωπική σχέση, και φροντίδα, μοναδική από όλες τις ειδικότητες της ιατρικής, συνεπάγεται να του παρασχεθεί επαρκής χρόνος και χώρος, ώστε να εκφραστεί, να ακουστεί και να κατανοηθεί.

Οι εργαζόμενοι της ψυχιατρικής Κλινικής του Γ. Ν. Κοζάνης θα επιθυμούσαν να ανταποκριθούν σε αυτές τις προϋποθέσεις. Ατυχώς, η νοσηλεία των ασθενών στο τμήμα, η λεπτομερής εξέταση των δεκάδων αιτημάτων των πολιτών στα εξωτερικά ιατρεία, οι ανάγκες των φιλοξενούμενων στον ξενώνα «Νεφέλη» κλπ., ελάχιστα ανταποκρίνονται σε ποιοτικά δεδομένα («στάνταρς») και αρκούνται στην ποσοτική «διαικπεραίωση» – δηλαδή στο να εξυπηρετούνται το δυνατόν περισσότεροι σε βάρος μιας ποιοτικής, προσωπικής αντιμετώπισης κάθε ξεχωριστής περίπτωσης,. Πρόκειται για μιαν επανάληψη του γνωστού «οι αριθμοί ευημερούν…».

Τα προηγούμενα, αν και ανεπαρκή, «επιτυγχάνονταν» παρά τη χρόνια έλλειψη προσωπικού της κλινικής (που εντάθηκε , μετά την αναστολή εργασίας 2 έμπειρων, δραστήριων και, εν πολλοίς, αναντικατάστατων μελών του νοσηλευτικού προσωπικού). Μιας κλινικής που πρέπει να ανταποκρίνεται στα αιτήματα πολιτών όλης της Δυτ. Μακεδονίας, εφόσον όχι μόνο κλινική δεν υφίσταται στα νοσοκομεία των γειτονικών νομών αλλά ούτε καν μεμονωμένος ψυχίατρος να συνδράμει τη λειτουργία τους.

Και πάλι ατυχώς, αυτά τα στοιχειώδη δεν θα είναι δυνατά στο άμεσο μέλλον. Από την 1η Οκτωβρίου οι 2 ειδικευόμενες ιατροί της κλινικής αποχωρούν και στο τέλος του μήνα ο επικουρικός ψυχίατρος. Η κλινική θα παραμείνει με έναν μοναδικό ψυχίατρο (για όλη τη Δυτ. Μακεδονία!), ο οποίος, υποτίθεται, θα πρέπει να νοσηλεύει ασθενείς, να εξυπηρετεί δεκάδες αιτήματα πολιτών στα εξωτερικά ιατρεία, να επιβλέπει τους φιλοξενούμενους του ξενώνα «Νεφέλη», να διενεργεί πραγματογνωμοσύνες, να συνδράμει τα άλλα τμήματα του Νοσοκομείου κ.ο.κ. Προφανώς, αυτό δεν είναι μόνον αδύνατο αλλά και επικίνδυνο.

Επειδή η κατάσταση έχει επισημανθεί από μακρού, και λόγω του ότι οι ενέργειές μας για ενίσχυση δεν ευοδώθηκαν, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση, άμεσα:
να μην μπορούμε να νοσηλεύουμε ασθενείς στην κλινική
να περιορίσουμε δραστικά τον αριθμό των εξυπηρετούμενων στα εξωτερικά ιατρεία ως μια πρώτη κίνηση ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι και μετριαστεί «η ευημερία των αριθμών», η αποθέωση και η λαγνεία των στατιστικών που μας ζητούνται από το κεντρικό κράτος.

Το προσωπικό της Ψυχιατρικής Κλινικής του Γ. Ν. Κοζάνης

Πηγή: eordaialive.com