Ο καλλιτεχνικός οργανισμός Χ-αίρεται ομάδα θεάτρου ιδρύθηκε στην Κοζάνη το 2011 με στόχο να φέρει σε επαφή τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία με ανθρώπους που κατοικούν σε κάθε γωνιά της περιφέρειας, δίνοντας παράλληλα βήμα σε καλλιτέχνες της περιοχής.

Η ιδέα για το Φεστιβάλ “ΑΝΤΙΠΕΡΑ ΓΙΟΡΤΕΣ” προέκυψε ταυτόχρονα με τα δραματικά γεγονότα του κλεισίματος της Γέφυρας Σερβίων το Μάρτιο του 2023, όταν προτείναμε στο Υπουργείο Πολιτισμού ένα σύγχρονο πολυθεματικό Φεστιβάλ στις όχθες της Λίμνης Πολυφύτου.

Το ενδεχόμενο κλεισίματος της Γέφυρας για μεγάλο χρονικό διάστημα, έκανε ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για ένα Φεστιβάλ που με κάθε τρόπο θα επιδίωκε να γεφυρώσει πολιτιστικά τους ανθρώπους των 3 παραλίμνιων Δήμων.

Η γεφύρωση, η συνεργασία και η έκφραση των φορέων του τόπου υπήρξαν ζητούμενο και προϋπόθεση για αυτό το Φεστιβάλ. Πριν την κατάθεση της πρότασης λοιπόν, ζητήσαμε τη σύμπραξη των Δήμος Σερβίων, Δήμος Βελβεντού και του ΟΑΠΝ – Οργανισμός Αθλητισμού – Πολιτισμού & Νεολαίας Δήμου Κοζάνης που με χαρά δέχτηκαν να αγκαλιάσουν και να υποστηρίξουν το εγχείρημα, ενώ κατόπιν το Φεστιβάλ υποστηρίχθηκε και από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας / Region of Western Macedonia.

Κι έτσι φτάσαμε στα τέλη Ιουλίου όπου το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε την έγκριση του Φεστιβάλ στα πλαίσια του προγράμματος υποστήριξης πολιτιστικών οργανισμών απολιγνιτοποιημένων περιοχών, και έτσι ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε πυρετωδώς!…

Κάναμε ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής σε καλλιτέχνες και φορείς των 3 παραλίμνιων Δήμων, και μετά την κατάθεση προτάσεων έχουμε τη χαρά να συνεργαστούμε με μια πλειάδα ανθρώπων και οργανισμών της περιοχής που θα αναφέρουμε αναλυτικά σε αναρτήσεις που θα ακολουθήσουν!

Θέλουμε σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσουμε από καρδιάς την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κοζάνης κ. Κατερίνα Δαδαμόγια, τον Δήμαρχο Σερβίων κ. Χρήστο Ελευθερίου & τον αντιδήμαρχο κ. Χρήστο Ποντίκη, τον Δήμαρχο Βελβεντού κ. Μανώλη Στεργίου (Manolis Stergiou) & τον πρόεδρο της Κοινωφελούς κ. Γιάννη Γκίκα (Γιάννης Γκίκας), τον πρόεδρο του ΟΑΠΝ Δήμου Κοζάνης κ. Ζήση Μάρα, & τη διευθύντρια του Οργανισμού κ. Φωτεινή Διάφα, για την υποστήριξή τους στην προετοιμασία του Φεστιβάλ.

Υπενθυμίζουμε τέλος ότι η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη, ενώ παράλληλα θα γίνεται συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας.

Αντίπερα Γιορτές, φεστιβάλ που γεφυρώνει

Ιδέα – Οργάνωση: Εύη Μιμίκου (Evi Mimikou), Νικολέτα Σιώμου, Στέλιος Χλιαράς (Οδυσσέας Λοΐζου)