Επιπλέον 50 σημεία θα προστεθούν με τη συμβολή του στρατού, ώστε να φτάσουν τις 100 οι δομές -μαζί με αυτές του ΕΟΔΥ και του ΕΣΥ- στις οποίες ο πληθυσμός μπορεί να κάνει δωρεάν μοριακό τεστ (PCR), όπως είπε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Μετά από τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες μεταξύ των αξιωματούχων των υπουργείων Υγείας και Άμυνας, αποφασίστηκε να ο στρατός να συμβάλλει στη διενέργεια δωρεάν μοριακού ελέγχου στον πληθυσμό της χώρας. Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας το πρωί στο Πρώτο Πρόγραμμα, με την συνδρομή του στρατού, τα σημεία όπου πλέον θα μπορούν να διεξάγεται μοριακός έλεγχος PCR, αυξάνονται από 50 σε 100.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Πλεύρης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών που ξεκίνησε χθες στη βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία και Θράκη), να επεκταθεί και στην Αττική. Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, έχει ήδη ζητήσει από τους ΥΠΕάρχες του λεκανοπεδίου να καταγράψουν και να καταθέσουν στο υπουργείο Υγείας τις ανάγκες τους.

Η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών στο λεκανοπέδιο, θα εξαρτηθεί ωστόσο, όπως πρόσθεσε και από την πορεία της συνεργασίας με τις ιδιωτικές κλινικές. Ήδη, υπάρχει συζήτηση το υγειονομικό προσωπικό από τις μικρές ιδιωτικές κλινικές, να μετακινηθεί στο ΕΣΥ, ώστε να αξιοποιηθεί για το άνοιγμα επιπλέον 150 απλών κλινών Covid στα δημόσια νοσοκομεία.

Πλεύρης: Κάτω από το 20% η παρουσία του ιού Δέλτα στην κοινότητα – Οι μισές νοσηλείες ωστόσο είναι Δέλτα

Μιλώντας για την πίεση στο σύστημα Υγείας, τόνισε πως η ιδιαιτερότητα της παραλλαγής Όμικρον που προκαλεί ολιγοήμερες νοσηλείες, θα συμβάλλει σύντομα στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, η οποία αναμένεται να συμβεί μετά τις 20 – 25 Ιανουαρίου, οπότε τα εξιτήρια θα συμβάλλουν στην εξισορρόπηση του ΕΣΥ.

Σήμερα ο παρουσία του ιού Δέλτα στην κοινότητα, πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης, μειώθηκε στο κάτω του 20% «και μπορεί να φτάσει και στο σημείο εξαφάνισης», είπε. Ωστόσο, ακόμη αυτό το 15-20% των μολύνσεων πιέζει το σύστημα Υγείας, καθώς δίνει περίπου τις μισές εισαγωγές και νοσηλείες που γίνονται σήμερα στα νοσοκομεία.

Λήξη καραντίνας στις 5 μέρες

Ερωτώμενος για τη μείωση της απομόνωσης στις 5 ημέρες από τις 10, ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε πως αυτό αφορά μόνο ανθρώπους που δεν έχουν πλέον συμπτώματα ή ήταν από την αρχή ασυμπτωματικοί. Η οδηγία των επιστημόνων που στηρίχθηκε όπως είπε και στις οδηγίες του CDC είναι η απομόνωση των ανθρώπων που έχουν συμπτώματα να συνεχίζεται έως τις 10, ή ακόμη και 14 μέρες, αναλόγως το στέλεχος από το οποίο έχουν προσβληθεί.

«Αν εκτιμηθεί με επιστημονικά στοιχεία και από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων ότι αυτή η οδηγία θα πρέπει να τροποποιηθεί, τότε προφανέστατα η ίδια η Επιτροπή θα το επανεξετάσει», σημείωσε.
Οι εμβολιασμένοι με 3 δόσεις μετά τη νόσηση θα χρησιμοποιούν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους

Ο υπουργός Υγείας, κ. Πλεύρης ξεκαθάρισε και το θέμα της χρήσης των πιστοποιητικών όσων έχουν νοσήσει πρόσφατα με Covid και είχαν προηγουμένως εμβολιαστεί.

Συγκεκριμένα διευκρίνισε πως οι εμβολιασμένοι με 3 δόσεις που νόσησαν στη συνέχεια, μετά το πέρας 14 ημερών από την διάγνωση (διάστημα κατά το οποίο δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους καθώς θα είναι απενεργοποιημένο) θα μπορούν να χρησιμοποιούν και πάλι το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους.

«Το πιστοποιητικό τους θα ισχύει κανονικά μετά τη λήξη του διαστήματος της απομόνωσης», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά όσους έχουν εμβολιαστεί με 2 δόσεις εμβολίου και στη συνέχεια νόσησαν, αυτοί «θα λάβουν το πιστοποιητικό νόσησης μετά από 14 ημέρες και μετά την παρέλευση τριμήνου, θα κάνουν και την τρίτη δόση», είπε..

Παίδων Πεντέλης: «Η μετατροπή σε εμβολιαστικό κέντρο είναι προσωρινή»

Ερωτώμενος για τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση του να μετατραπεί το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης σε εμβολιαστικό κέντρο, ο Θάνος Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για μία προσωρινή απόφαση.

Το νοσοκομείο, όπως είπε, εφημέρευε μέχρι σήμερα κάθε Δευτέρα και Πέμπτη μαζί με κάποιο άλλο νοσοκομείο Παίδων. Προκειμένου να αυξηθούν οι εμβολιαστικές γραμμές σε 13 έως τις 13 Φεβρουαρίου, ώστε να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί των μικρών παιδιών, αποφασίστηκε να εξαιρεθεί το νοσοκομείο από τις εφημερίες για περίπου 35 ημέρες.

«Η εξαίρεση του Παίδων Πεντέλης από τις εφημερίες δεν είναι μόνιμη απόφαση, αλλά αφορά μόνο από 8 έως 10 εφημερίες συνολικά. Δηλαδή, θα βγει από τις εφημερίες για 4 έως το πολύ 6 εβδομάδες. Δηλαδή σε 30 έως 40 ημέρες το πολύ θα επανέλθει στις εφημερίες», είπε.

Πρόσθεσε δε ότι προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά της απόφασης των εργαζομένων για 24ωρη απεργία, καθώς υπήρχε κίνδυνος ταλαιπωρίας των γονιών και των παιδιών που είχαν κλείσει σήμερα ραντεβού για εμβολιασμό.

Πηγή: iatropedia.gr