Στέλιος Λαμπρόπουλος:Χρειαζόμαστε έναν απινιδωτή ανά 1000 κατοίκους

Στο αμφιθέατρο της ΖΕΠ πραγματοποιήθηκε η διάθεση 10 απινιδωτών στο πλαίσιο του προγράμματος απινίδωσης δημόσιας πρόσβασης Δυτικής Μακεδονίας-Θωμάς Γάκης , το οποίο σε πρώτη φάση περιλαμβάνει 120 απινιδωτές και ταυτόχρονη εκπαίδευση από το ΕΚΑΒ. Στόχος είναι η εξέλιξη με περισσότερους απινιδωτές πυ θα φτάσουν τους 300  μετά και τις  50 δωρεές που έχουν γίνει, ανέφερε ο Γιώργος Μαργαρίτης, αντιπεριφερειάρχης δημόσιας υγείας .Ο ίδιος αναφέρθηκε στις αρχικές ενέργειες από το 2018 αλλά και τις προσφυγές που ακολούθησαν και καθυστέρησαν την παράδοση των απινιδωτών.

Η Κατερίνα Δαδαμόγια , αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης σημείωσε ότι και μια ανθρώπινη ζωή να σωθεί είναι πολύτιμη η προμήθεια. Είναι μια συνέχεια της περιφέρειας υπογράμμισε ο κ. Σωτήρης Βόσδου καλώντας όλους σε εκπαίδευση και επανεκπαίδευση.Ένα από τα στοιχεία που καθορίζουν την παραμονή σε έναν τόπο είναι και η παροχή υπηρεσιών υγείας.

Ο Ηλίας Κάτανας τόνισε ότι είναι απαραίτητη η προμήθεια άλλων τόσων απινιδωτών για να συμπληρωθεί το πρόγραμμα. Από την πλευρά του ο Στέλιος Λαμπρόπουλος, Διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής στο Μαμάτσειο αναφερόμενος στο πρόγραμμα πρόληψης αιφνίδιου θανάτου σε όλη την περιφέρεια σημείωσε την αναγκαιότητα για έναν απινιδωτή ανά 1.000 κατοίκους και έναν εκπαιδευτή ανά 100 κατοίκους. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου των ΕΚΑΒ ,τη βελτίωση των ΤΕΠ αλλά και τη δημιουργία αιμοδυναμικού εργαστηρίου στη Δυτική Μακεδονία.

Ο Γιώργος Αμανατίδης μίλησε για την ασφάλεια που πρέπει να αισθάνονται οι πολίτες στην περιοχή που ζουν και εργάζονται. Οι απινιδωτές παραδόθηκαν στο 18ο και 8ο δημοτικό σχολείο Κοζάνης, στις κοινότητες Λευκοπηγής, Κερασιάς, Άρδασσας, στο ΝΟΚ, στην κοινότητα Περδίκα,στην Πυροσβεστική,στον όμιλο αντισφαίριση Πτολεμαΐδας και στην Αποκεντρωμένη.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

 

Το πρόγραμμα για την ανάπτυξη απινιδωτών της Δυτικής Μακεδονίας παίρνει το όνομα του 6χρονου Θωμά από τα Γρεβενά 

120 απινιδωτές σε όλη τη Δυτική Μακεδονία- Πάνω από 23 εκ στην τριετία για την υγεία