Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών: “Να αποσαφηνιστούν οι αρμοδιότητες Περιφέρειας και Δήμων”

Το πρωί της Τρίτης έφτασε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών στη ΖΕΠ και ακολούθησε συνάντηση με τον περιφερειάρχη.Θα ακολουθήσει η παρουσίαση του ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας.

Το δημογραφικό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Δυτικής Μακεδονίας ανέφερε ο Υπουργός με τον πληθυσμό να γερνάει. Αναφέρθηκε στο νέο κώδικα  αυτοδιοίκησης , δήμων και περιφερειών που ετοιμάζεται και θα μπει σε εφαρμογή μετά και την ολοκλήρωση των εκλογών της ΚΕΔΕ μετά και των εκλογών στην ΕΝΠΕ. Ακόμα δεν έχουν διασαφηνιστεί οι αρμοδιότητες των περιφερειών, των δήμων και της Αποκεντρωμένης  όπως είπε αναφερόμενος φυσικά και στην μεγάλη πρόκληση της δίκαιης μετάβασης. Λόγο έκανε για την  συνοριακή  διάβαση και την εύκολη μετάβαση από τις Πρέσπες στη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία και το αντίστροφο για τουριστικούς λόγους.

Να κινητοποιηθούν όλες οι δυνάμεις πρότεινε ο Στάθης Κωνσταντινίδης ζητώντας στήριξη με ανθρώπινο προσωπικό και εργαλεία για να αξιοποιηθούν οι διαθέσιμοι πόροι. Ψάχνουμε εξειδικευμένο προσωπικό σημείωσε. Συμβάσεις μέχρι 300.000 ευρώ μπορούν να υπογράφονται από αντιπεριφερειάρχες τόνισε ο περιφερειάρχης Γιώργος Αμανατίδης. Επανεκκίνηση των ορεινών Γρεβενών είναι το σύνθημά μας συνέχισε.

Τι ανέφεραν αντιπεριφερειάρχες και εκτελεστικός γραμματέας

Για τμήματα χωρίς υπαλλήλους αναφέρθηκε ο εκτελεστικός γραμματέας Γιώργος Τζίτζικας .Οι μηχανικοί αρνούνται τους διορισμούς λόγω χαμηλών απολαβών ,λείπουν οι κοινωνικοί λειτουργοί και οι γεωτεχνικοί ,λείπουν οι μηχανικοί για τις επιβλέψεις, ενώ ζήτησε να αυξηθούν τα άτομα των εκλογικών συνεργείων .

Για το μεγάλο έργο αποκατάστασης της κατολίσθησης στο Πισοδέρι αναφέρθηκε ο Χάρις Γκοβεδάρος με τον Υπουργό να εκφράζει την επιφύλαξη του για το έργο μήπως γίνει κάποιο μπάλωμα. Ο αντιπεριφερειάρχης ζήτησε βοήθεια για το δρόμο  από το Λαιμό μέχρι τη διάβαση, όπως και για την αναβάθμιση  του περιβάλλοντα χώρος του τελωνείου της Κρυσταλλοπηγής. Η ενίσχυση της Γέφυρας των Σερβίων με 10-15 εκ είναι επίσης απαραίτητη με την περιφέρεια να ασχολείται με τις εναλλακτικές οδεύσεις, συμπλήρωσε.

Ο τουρισμός πάσχει ούτε υλικό υπάρχει ανέφερε από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού  Πολυτίμη Φαρμάκη.Το marketing plan λειτούργησε υποτυπωδώς τόνισε  αναφερόμενη στον ιππικό και γαστρονομικό τουρισμό. Επεσήμανε επίσης ότι ολόκληρη περιφέρεια έχει έναν υπάλληλο για τουρισμό και αθλητισμό. Ο Νίκος Λυσσαρίδης ανέφερε ότι η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ήταν η μοναδική με αρνητικό ισοζύγιο ανοίγματος -κλεισίματος καταστημάτων. Η περιφέρεια δεν έχει τρένο συνέχισε μιλώντας για έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού. Χρειάζεται πέρα από μηχανικούς και διοικητικό προσωπικό. Ο κ.Τάσος Ραφαηλίδης  με τη σειρά του τόνισε ότι είμαστε στις τελευταίες θέσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό με μόνο 18 υπηρεσίες όταν η Κεντρική Μακεδονία είναι στις 118.

Ι.Π.

Θοδωρής Λιβάνιος από Κοζάνη για τέλος ταφής: Η Δυτική Μακεδονία πληρώνει ανάλογα με τον όγκο των απορριμμάτων που πηγαίνει στη χωματερή – Τι ζήτησαν οι δήμαρχοι