Μια θαυμάσια εκδρομή με ηλιόλουστη μέρα και ξενάγηση στο μουσείο, την Κυριακή 19 Νοεμβρίου, από την προϊσταμένη της ΕΦΑ Κοζάνης, Αρετή Χονδρογιάννη, την οποία και ευχαριστούμε θερμά.

Το μουσείο της Αιανής θεμελιώθηκε το 1992 και έγινε επισκέψιμο σε τμήμα του το 2004, και συνολικά λίγα χρόνια αργότερα.

Πρωτεργάτης στη δημιουργία του μουσείου ήταν η επίτιμη Δ/ντρια Αρχαιοτήτων Γ. Καραμήτρου-Μεντεσίδη, άξιες διάδοχοι οι Χρ. Ζιώτα και Αρ. Χονδρογιάννη και συμπαράστες διαχρονικά η τοπική κοινωνία και οι τοπικοί φορείς. Τα εκτεθειμένα ανασκαφικά ευρήματα, από τη νεολιθική εποχή ως την ύστερη αρχαιότητα, εκτεθειμένα λιτά, κατανοητά, καλαίσθητα με επιστημονικό ειρμό και καλή γνώση της ιστορικού υπόβαθρου, δεν αποβλέπουν στον αισθητικό εντυπωσιασμό, αλλά στην πολύπλευρη κατανόηση της ιστορίας του τόπου, με εστίαση σε νέα κεφάλαια, άγνωστα ως τη δεκαετία του ’80, που δημιούργησαν η εμφάνιση ευρημάτων του μυκηναϊκού πολιτισμού, οι πλούσιοι “βασιλικοί” μνημειακοί τάφοι της αρχαϊκής και κλασικής εποχής, οι πολυποίκιλες δραστηριότητες της ελληνιστικής πόλης.

Στην πρώτη φωτ. της κάτω σειράς, άποψη του πρώτου εκθεσιακού χώρου του μουσείου, στη δεύτερη αναπαράσταση δωματίου σπιτιού με τοίχους διακοσμημένους με έγχρωμα κονιάματα και τα αντικείμενα τοποθετημένα όπως θα ήταν στην αρχαιότητα σύμφωνα με τη θέση που βρέθηκαν. Στην τρίτη φωτογραφία πήλινα ειδώλια αλόγων, ταφικά κτερίσματα.

Πηγή fb: Maria Akamati-Lilimpaki