Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ΑΛΙΑΚΜΩΝ» περιοχής Τσαρτσαμπά κάνει γνωστό στα μέλη, τους φίλους και το ευρύτερο κοινό ότι μέσα στις Γιορτές θα κυκλοφορήσει το Ημερολόγιό του, για το έτος 2020, το πέμπτο στη σειρά, ως τώρα, με θέματα, όπως αυτά φαίνονται παρακάτω:

ΕΤΟΣ ΠΕΜΠΤΟ
2020
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
«Ο ΑΛΙΑΚΜΩΝ» ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΣΑΡΤΣΑΜΠΑ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο ΑΛΙΑΚΜΩΝ» ή «ΤΣΑΡΤΣΑΜΠΑΣ» , όπως επικράτησε να λέγεται, ιδρύθηκε το 1977 και το καταστατικό του εγκρίθηκε με δικαστική απόφαση, στις 11-2-1978. Εδώ και τέσσερα χρόνια, εκδίδει αυτό το ημερολόγιο, με διαφορετικά θέματα κάθε φορά. Το φετινό είναι το πέμπτο στη σειρά. Σ’ αυτό ασχολείται με τα έργα, τα πιο μεγάλα, που έγιναν κατά τον 20ο αιώνα και κράτησαν το νομό Κοζάνης και γενικότερα τη Δυτική Μακεδονία σε οικονομική ακμή.

Τα έργα αυτά είναι:
1. α ΑΗΣ Πτολεμαϊδας
β. ΑΗΣ Καρδιάς
γ. ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου
δ. ΑΗΣ Αμυνταίου-Φιλώτα
ε. ΑΗΣ Μελίτης
2. Υδροηλεκτρικό εργοστάσιο Λίμνης Πολυφύτου
3. Υδροηλεκτρικό εργοστάσιο λίμνης Ιλαρίωνος
4. Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας
5. Ιστορικό-Λαογραφικό και Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Π.Ε. Κοζάνης
6. Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής
7. Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στον Μπούρινο
8. Εγνατία οδός
9. Φράγμα Πραμόριτσας-Βοϊου
10. Αρδευτικό Σισανίου-Βοϊου
11. Τηλεθέρμανση Κοζάνης-Πτολεμαϊδας
12. Βιολογικός Καθαρισμός Κοζάνης

Η παρουσίασή τους γίνεται, με βάση το χρόνο που έγιναν. Ωστόσο, σε κάθε φύλλο, φροντίσαμε η φωτογραφία να συνοδεύεται κι από ένα σύντομο ιστορικό, για να βοηθάει στην καλύτερη γνώση του κάθε έργου.

Μέσα στον 20ο αιώνα ιδρύθηκαν σ’ όλα τα αστικά κέντρα, όπως και σ’ όλα σχεδόν τα χωριά της Δυτικής Μακεδονίας Πολιτιστικοί Σύλλογοι. Κι είναι σημαντικό το έργο που προσφέρουν. Αυτή που βγαίνει κερδισμένη, σε κάθε περίπτωση, είναι η παράδοση, χωρίς την οποία ένας τόπος δεν έχει ούτε παρόν ούτε μέλλον.

Το δ.σ. και τα μέλη του Συλλόγου μας ευχαριστούν όλους εκείνους που, κατά καιρούς, στήριξαν τις παραπάνω μεγάλες προσπάθειες, που, δίχως άλλο, μόνο πρόοδο και προκοπή έφεραν στην περιοχή μας και στους κατοίκους της.

Μικρότερα έργα, με τη σημασία του το καθένα, είναι και τα παρακάτω: Στρατόπεδο Μαυροδενδρίου Κοζάνης, ΑΕΒΑΛ, ΜΑΒΕ, Εργοστάσια χρωμίτη Σκούμπτσιας και Χρωμίου, Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαϊδας, Χιονοδρομικά Κέντρα Βασιλίτσας και Πισοδερίου, Στρατόπεδο και Φυλακές Γρεβενών. Κάποια απ’ αυτά δε λειτουργούν σήμερα (ΑΕΒΑΛ, ΜΑΒΕ, εργοστάσια χρωμίτη Σκούμπτσιας και Χρωμίου).

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

Σημείωση: Το Ημερολόγιο τιμάται 5 ευρώ για ενίσχυση του Συλλόγου.