Στα Παρχάρια της Σκήτης για το δίκαιο αίτημα των κτηνοτρόφων της περιοχής για να μην μετατραπεί ο βοσκότοπός τους σε ακόμη μία βιομηχανική ζώνη με την τοποθέτηση γιγαντιαίου φωτοβολταϊκού και ανεμογεννήτριων. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία όλοι νέοι, σκληρά εργαζόμενοι, που κινδυνεύουν με έναν ακόμη ξεριζωμό (για επαγγελματικούς λόγους αυτή τη φορά), διεκδικούν τα δίκαια και θα συνεχίσουν. Χρειάζονται όμως την έμπρακτη και ηθική συμπαράσταση όλων μας.

Ήδη η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας ζει τη βίαιη απολιγνιτοποίηση, έξω από οποιαδήποτε χρονοδιάγραμμα, καθώς αποδείχτηκε ότι κάποιοι είχαν στα σχέδιά τους να φέρουν άμεσα τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά. Δεν προλάβαμε να ανοίξουμε την πλέον σύγχρονη λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ στη Μελίτη της Φλώρινας, επένδυση 1δις ευρώ και φιλική προς το περιβάλλον πληρώντας όλες τις απαιτήσεις, και τοποθετούμε παντού, ανεξέλεγκτα και χωρίς κανένα σχεδιασμό ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά.

Για να γνωρίζετε: το ύψος των ανεμογεννήτριων ξεκινά από τα 120 μέτρα και φτάνει μέχρι τα 250, ισοδυναμεί δηλαδή στη χειρότερη περίπτωση με ένα κτίριο 30 ορόφων, για να μη μιλήσουμε για το σκυρόδεμα που χρειάζεται στη βάση του. Παραβιάζουν κάθε καταφύγιο άγριας ζωής και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους· δημιουργούν ανεπανόρθωτη ζημιά στον τουρισμό και στην οικονομική ζωή ενός τόπου· παραβιάζουν τη δραστηριότητα της κτηνοτροφίας, της υλοτομίας, του περιηγητικού τουρισμού και των δραστηριοτήτων του βουνού, της χλωρίδας και της πανίδας, με ιδιαίτερο μίσος απέναντι στην ορνιθοπανίδα. Η δε απώλεια της βιοποικιλότητας θα είναι καταστροφική και θα το δούμε πολύ έντονα και στο προσεχές διάστημα, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που τις στοχοποιούν και για τις πυρκαγιές σε δάση και βουνά.

Οι επιπτώσεις στο τοπίο είναι μη αναστρέψιμες. Ήδη έχουν αλλοιωθεί ολόκληρες κορυφογραμμές, το λιτό κυκλαδίτικο ύφος και το αρχέγονο φυσικό τοπίο, το μοναδικό αυτό ζωντανό στοιχείο, που μας συνδέει τόσο αρμονικά με το ιστορικό μας παρελθόν. Δεν υπάρχει κανένας σεβασμός σε ζώνες Natura και ιδιαίτερου φυσικού κάλους, όπως τα Άγραφα, η Πίνδος, το Βέρμιο, τα Πιέρια κοκ.

Είναι πλέον ακριβή ενέργεια και αυτό θα το δούμε πολύ σύντομα, γιατί αυτός που θα πληρώσει το μάρμαρο είναι ο καταναλωτής.

Δεν συμβάλλουν καθόλου στην καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης κάτι το οποίο χρειαζόμαστε άμεσα για το μέλλον του πλανήτη. Έτσι φαινόμενα βίας απέναντι στη φύση και τα ζώα αντί να εκλείπουν, θα εντείνονται. Οι λουόμενοι θα συνεχίζουν να βγάζουν τις μέδουσες από τις θάλασσες, τα δελφίνια που βγαίνουν στις ακτές θα καταγράφονται με το κινητό ως viral αξιοθέατο μέχρι να ξεψυχήσουν, και πάντα θα υπάρχει ένας που θα καθαρίζει το μέρος από φώκιες, μην αφήνοντας κανέναν Κωστή. Ένα “σκότωσέ το” αντηχεί όταν κάτι εισβάλει στο χώρο μας, είτε πρόκειται για λιβελούλα, είτε για κάμπια, σαρανταποδαρούσα κτλ. Ένα “σκότωσέ το” αντηχεί αυτή τη στιγμή και στα βουνά μας, που αν είχαν φωνή θα φώναζαν βοήθεια.

Ούτε στα Άγραφα, ούτε πουθενά.