Μπορεί το Texas Hold’ em να αποτελεί τη δημοφιλέστερη παραλλαγή poker στο διαδίκτυο ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν το Omaha για μεγαλύτερη ποικιλία στο παιχνίδι τους. Οι παρόμοιοι κανόνες διεξαγωγής και οι σχεδόν ίδιες στρατηγικές κάνουν ακόμα πιο εύκολο το έργο των παικτών.  Ας ρίξουμε μία ματιά σε αυτά που πρέπει να γνωρίζουν όλοι όσοι θέλουν να ασχοληθούν  με το συγκεκριμένο παιχνίδι.

Το Omaha με την πρώτη ματιά

Το Omaha είναι μία παραλλαγή που συναντάμε στα διαδικτυακά καζίνο με πολλά κοινά σημεία με το Texas Hold’em. Κάθε παίκτης λαμβάνει 4 κλειστά φύλλα στο χέρι του ενώ στο board θα ανοίξουν 5 φύλλα κοινά για όλους. Στο Omaha ο παίκτης είναι υποχρεωμένος να χρησιμοποιήσει ακριβώς 2 από τα φύλλα που έχει στο χέρι του και 3 κάρτες από τις 5 που έχουν ανοίξει στο τραπέζι. Μία διαφοροποίηση που ίσως χρειαστεί χρόνο και εξάσκηση για να την εντάξετε στη στρατηγική σας. Κερδίζει ο παίκτης που θα σχηματίσει το καλύτερο δυνατό χέρι στο τέλος της παρτίδας.

Κάθε παρτίδα αποτελείται από στάδια όπως όπου οι παίκτες τοποθετούν τα πονταρίσματά τους και παίρνουν τις αποφάσεις για τη συνέχιση ή όχι του παιχνιδιού. Σε αυτά θα αναφερθούμε αναλυτικότερα στη συνέχεια. Στο Omaha θα βρείτε παραλλαγές όπως το Omaha Hi ή το Omaha Hi/Lo με διαφορές όχι ως προς τους κανόνες διεξαγωγής του αλλά για τα χέρια που κερδίζουν σε κάθε παρτίδα

Οι τύποι τραπεζιών στο Omaha

Τα όρια των πονταρισμάτων που θα βρείτε στο συγκεκριμένο παιχνίδι είναι όμοια με αυτά των υπόλοιπων παραλλαγών πόκερ. Έχουμε διάφορους τύπους τραπεζιών που έχουν να κάνουν με το ύψος των στοιχημάτων που μπορεί να κάνει ο κάθε παίκτης ανά περίσταση. Τα τραπέζια στο Omaha τα κατατάσσουμε στις παρακάτω κατηγορίες

  • Fixed Limit Omaha: Πρόκειται για τραπέζια με προκαθορισμένο ανώτατο όριο σε κάθε φάση του παιχνιδιού. Ιδανικό για αρχάριους παίκτες που μπορούν να παίξουν πόκερ χωρίς τον φόβο ενός μεγάλου στοιχήματος που θα τους βγάλει εκτός παρτίδας.
  • Pot Limit Omaha: Στα τραπέζια αυτής της κατηγορίας ο παίκτης μπορεί να ποντάρει μέχρι το ποσό που υπάρχει εκείνη τη στιγμή στο Pot. Αποτελεί ίσως τη δημοφιλέστερη επιλογή καθώς προσφέρει μίας μορφής ασφάλεια στους παίκτες ενώ την ίδια προσφέρεται η ευκαιρία για κάποια μεγάλα πονταρίσματα στη διάρκεια της παρτίδας.
  •  No Limit Omaha: Τραπέζια για πιο έμπειρους παίκτες καθώς τα πονταρίσματα δεν έχουν όρια. Εδώ χρειάζεται αρκετή εμπειρία και υπομονή από την πλευρά των παικτών για να καταφέρουν να κερδίσουν σε βάθος χρόνου.

Βασικοί κανόνες στο Omaha poker

Όπως προαναφέραμε οι κανόνες στο Omaha δεν διαφοροποιούνται σημαντικά από αυτούς στο Texas Hold’em που είναι δημοφιλές στους παίκτες. Η παρτίδα ξεκινάει με την τοποθέτηση των blinds στο τραπέζι από τους παίκτες μετά το button. Ανάλογα το τραπέζι που έχετε επιλέξει διαμορφώνονται και τα όρια των binds. Εφόσον τοποθετηθούν τα Small και Big Blinds ο ντίλερ μοιράζει από 4 κλειστές κάρτες σε κάθε παίκτη.

Pre-flop στάδιο

Κάθε παίκτης έχει στην κατοχή του πλέον 4 κάρτες και αποφασίζει αν αξίζει να δει το αρχικό ποντάρισμα για να συνεχίσει την παρτίδα. Ανάλογα τον τύπο του τραπεζιού εδώ μπορεί να συμβούν αυξήσεις στα πονταρίσματα ή ακόμα και πάσο από παίκτες που εκτιμούν πως δεν έχουν κάποια αξία τα φύλλα τους. Πρώτος αποφασίζει ο παίκτης που βρίσκεται αριστερά από το Big Blind και ο γύρος ολοκληρώνεται όταν μιλήσουν όλοι οι παίκτες.

Flop

Εφόσον ολοκληρωθεί ο προηγούμενος γύρος ο ντίλερ καλείται να ανοίξει το flop. Τρεις κοινές κάρτες ανοίγουν στο Board και οι παίκτες έχουν την ευκαιρία να αξιολογήσουν εκ νέου τη δυναμική του χεριού τους. Με την ίδια σειρά καλούνται να πάρουν αποφάσεις για τη συνέχεια της παρτίδας είτε ποντάροντας, είτε πηγαίνοντας ντούκου ή ακόμα και να πάνε πάσο σε κάποιο ποντάρισμα που θα ανοίξει στο τραπέζι. Τα πονταρίσματα εξαρτώνται από τον τύπο του τραπεζιού.

Turn

Ακολουθεί μία κάρτα κοινή στο board. Είναι το τέταρτο ανοικτό φύλλο και το παιχνίδι συνεχίζεται όπως και στο προηγούμενο στάδιο με αποφάσεις και πονταρίσματα.

River

Εδώ ο ντίλερ μοιράζει την τελευταία κοινή κάρτα. Πλέον κάθε παίκτης έχει ακριβή εικόνα για τη δυναμική του χεριού του. Παίρνει τις ανάλογες αποφάσεις υποστηρίζοντας ή όχι το φύλλο του ακολουθώντας πιστά τη στρατηγική του.  Στο τέλος οι παίκτες ανοίγουν τα φύλλα τους για να αναδειχθεί ο νικητής της παρτίδας.