Επίκαιρη ερώτηση έκανε ο Πάρις Κουκουλόπουλος , βουλευτής ΠΑΣΟΚ Π.Ε. Κοζάνης για τη Δυτική Μακεδονία που χάνει το τρένο μέχρι το 2044.Έκανε λόγο για τη σύνδεση Κοζάνης -Καλαμπάκας και στη συνέχεια με την Ηγουμενίτσα .Μετά και την απάντηση του αρμόδιου υφυπουργού είναι πια γεγονός ότι η σιδηροδρομική γραμμή μεταφέρεται για το 2044 και δεν αποτελεί προτεραιότητα ειδικά μετά τα Τέμπη και τον Ντάνιελ.

Συγκεκριμένα ο Νικόλαος Ταχιάος , Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών ανέφερε ότι το δυστύχημα των Τεμπών ανέτρεψε πολλά και αποκάλυψε τον ασθενή που λέγεται σιδηρόδρομο. Υπάρχουν θέματα που προέχουν όπως είπε αναφέροντας την ανάγκη για μια βαθιά μεταρρύθμιση του ΟΣΕ και όλου του περιβάλλοντος παροχής σιδηροδρομικών υπηρεσιών .

Στη συνέχεια μίλησε για τις πλημμύρες με το Ντάνιελ και δεκάδες κατεστραμμένες γραμμές. Πάνω από 470 εκ οι ζημιές από το Ντάνελ . «Το να ανασύρουμε ένα συγκεκριμένο έργο δεν είναι παραγωγικό». «Παραδόθηκε ένα κολοσσιαίο έργο η Εγνατία οδός με την Θεσσαλονίκη να είναι 1, 5 ώρα. Δεν υπάρχουν οι συνθήκες απομόνωσης των παλιότερων ετών. Κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξει και σιδηροδρομική σύνδεση» πρόσθεσε.

Στη δευτερολογία του τόνισε ότι αγνοήσαμε τη συντήρηση του δικτύου. «Οι προτεραιότητες είναι το υφιστάμενο δίκτυο να αποκατασταθεί και να βελτιωθεί .Θα πέσουν 470 εκ στο σιδηρόδρομο σε έργα συντήρησης. Και διερωτήθηκε ότι αν πραγματικά η Ε.Ε. αναγνώριζε ότι θα πρέπει να προωθηθούν οι σιδηροδρομικές μεταφορές τότε γιατί οι υποδομές δεν αποτελούν προτεραιότητα στις χρηματοδοτήσεις των κοινοτικών πλαισίων στήριξης .

Ο Πάρις Κουκουλόπουλος τόνισε ότι το εν λόγω έργο είναι νευραλγικό και εθνικής σημασίας. Το 2014 συμπεριλήφθηκε με κόστος 800.000 ευρώ στο πρόγραμμα 4 δις που υπέβαλε η κυβέρνηση στην Ε.Ε. Είχε όλες τις αδειοδοτήσεις, σκοπιμότητα και εφικτότητα .Στη συνέχεια απεντάχθηκε .Εν συνεχεία η κυβέρνηση της ΝΔ δεν ασχολήθηκε με το τρένο. Όταν ήρε ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την εν λόγω γραμμή , αλλά πριν ένα μήνα μετατέθηκε το 2044. «Οι επενδυτές αποσύρουν το ενδιαφέρον τους λόγω ανυπαρξία σιδηροδρόμου «.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Το δελτίο τύπου του Πάρι Κουκουλόπουλου

Π. Κουκουλόπουλος: «Κυνική κυβερνητική ομολογία για 20 χρόνια σιδηροδρομικού αποκλεισμού της Δυτικής Μακεδονίας»

 Συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρι Κουκουλόπουλου, με αντικείμενο την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να “πετάξει” στο 2044 τη σιδηροδρομική σύνδεση Καλαμπάκας – Κοζάνης και κατ’ επέκταση με το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Εκ μέρους της Κυβέρνησης, ο αρμόδιος Υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών, κ. Νικ. Ταχιάος, με απόλυτη σαφήνεια ξεκαθάρισε επίσημα, από το βήμα της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, ότι το έργο βρίσκεται εκτός κυβερνητικών προτεραιοτήτων.

Εντύπωση προκάλεσαν οι δικαιολογίες που επικαλέστηκε η Κυβέρνηση για να τεκμηριώσει πως γι’ αυτήν προέχουν άλλες επιλογές, στις οποίες δεν χωρά η σιδηροδρομική γραμμή της Κοζάνης. Ο Υφυπουργός μιας Κυβέρνησης που κυβερνά σχεδόν πέντε χρόνια από το 2019, κατέφυγε σε κάθε λογής προφάσεις, από το Μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ πριν εννέα χρόνια, μέχρι τις θεομηνίες, τα βουνά της πατρίδας μας, ακόμα και την τραγωδία των Τεμπών. Ουσιαστικά προσπάθησε να περιγράψει ότι το έργο δεν έχει και καμιά άμεση χρησιμότητα, αφού υπάρχει οδική σύνδεση  Κοζάνης – Θεσσαλονίκης!

Μπροστά στην κυνική αδιαφορία για τον Τόπο μας, ο Βουλευτής Κοζάνης κατ’ αρχάς υπενθύμισε τις ενέργειες που είχαν υλοποιηθεί και είχαν σταδιακά οδηγήσει το έργο σε σημαντικό βαθμό ωριμότητας, από τα χρόνια δημαρχίας του μέχρι την Κυβέρνηση του 2014. Ενδεικτικά, την ένταξη του έργου στα διευρωπαϊκά δίκτυα (βασική προϋπόθεση για να μπορεί να χρηματοδοτηθεί από διαρθρωτικά ταμεία), καθώς και ότι η περιοχή της Κοζάνης εντάχθηκε στο δίκτυο πόλεων – κόμβων του ευρωπαϊκού βασικού και εκτεταμένου σιδηροδρομικού δικτύου.

«Το 2014 το έργο είχε συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα συνολικού ύψους περίπου τεσσάρων δις, που υπέβαλε η τότε Κυβέρνηση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήταν το μεγαλύτερο έργο, 800 εκατ. στα  4 δις. Χαρακτηριζόταν ως ένα έργο που έχει όλες τις αδειοδοτήσεις, έχει εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους, σκοπιμότητα και εφικτότητα, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα το οποίο,  εάν είχε τηρηθεί, εδώ και δύο χρόνια θα λειτουργούσε», ανέφερε ο Π. Κουκουλόπουλος. Επιπλέον, καυτηρίασε όσα ακολούθησαν από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και από τη Ν.Δ., όπως και τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη ειδικά για το έργο.

«Η Δυτική Μακεδονία καταποντίζεται από τη βίαιη απολιγνιτοποίηση. Επενδυτές αποσύρονται, γιατί δεν υπάρχει σιδηροδρομική σύνδεση μεταφοράς εμπορευμάτων. Πρόκειται για σύνδεση κομβικής αναπτυξιακής προτεραιότητας, νευραλγικής στρατηγικής σημασίας που υπερβαίνει τα στενά όρια της Δυτικής Μακεδονίας, έχει εθνικό χαρακτήρα» υπογράμμισε με έμφαση.

Στηλίτευσε, επίσης, πως για να “μπει στο συρτάρι” η γραμμή Κοζάνη – Καλαμπάκα, χρησιμοποιούν ως δικαιολογία την τραγωδία των Τεμπών. «Το αντίθετο θα έπρεπε να συμβαίνει. Τα Τέμπη ανέδειξαν ότι ο σιδηρόδρομος για την Ελλάδα είναι αποσυνάγωγο μέσο, τη στιγμή που η Ε.Ε. έχει θέσει στόχο το 2031 να κινείται με σιδηρόδρομο διπλάσιος αριθμός επιβατών και εμπορευμάτων. Ενώ η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της το –πρωτοφανές σε ύψος- χρηματοδοτικό πακέτο του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, χώρο για να χρηματοδοτηθεί ο σιδηρόδρομος δεν βρήκατε», επισήμανε.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η Κυβέρνηση δεν δέχθηκε ούτε καν να εκκινήσει διάλογο με τους τοπικούς φορείς για να συζητήσει την αλλαγή χρονικής προτεραιότητας στο έργο. Ενώ ο Π. Κουκουλόπουλος πρότεινε ότι «σήμερα πρέπει να ξεκινήσει αυτός ο διάλογος, όχι να κλείσει», ο Υφυπουργός στη δευτερολογία του έκανε πως δεν άκουσε το κάλεσμα για διάλογο και συνέχισε να περιγράφει ότι το έργο δεν προέχει γι’ αυτή την Κυβέρνηση.

Αναλυτικότερα, μπορείτε να δείτε το video με ολόκληρη τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης εδώ: https://collab.parliament.gr/~RszMG