Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός, κ. Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός κ. Χρίστος Δήμας, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, κ. Ορέστη Καβαλάκη, παραχώρησαν την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου, συνέντευξη τύπου, κατά την οποία παρουσίασαν τα τρία επικείμενα νομοσχέδια του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και συγκεκριμένα: το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των διαδικασιών στις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις, ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος και το νομοσχέδιο για την Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση.

Μεταξύ άλλων ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε σε ερώτηση δημοσιογράφου αν υπάρχουν εν  αναμονή επενδυτικά σχέδια:

«Όπως έχουμε αποδείξει, εδώ στο Υπουργείο δεν ανακοινώνουμε ονόματα εταιρειών πριν επίσημα η εταιρία εκδώσει το αντίστοιχο δελτίο τύπου.

Ως προς τη Microsoft, είναι σε πλήρη εξέλιξη τα σχέδια της εταιρείας και προχωρούν όπως τα είχε σχεδιάσει. Ταυτόχρονα, γνωρίζετε τις εξελίξεις για την Digital Realty, την Pfizer και όλες τις εταιρείες που έχουν ανακοινωθεί.  Είναι μεγάλο το ενδιαφέρον για τη Δυτική Μακεδονία.  Έχουν κατατεθεί  πολλές προτάσεις από εταιρείες, τα επιχειρηματικά σχέδια των οποίων έχει παραλάβει η επιτροπή ΔΑΜ.

Θα πρέπει να σας πω όμως ότι με την έναρξη της λειτουργίας της Μετάβασης τα σχέδια αυτά θα αξιολογηθούν καθότι για να υλοποιηθούν, χρειάζονται εδάφη απ’ αυτά που παίρνουμε από τη ΔΕΗ. Σημειώνω ότι τα εδάφη τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για βιομηχανικές δραστηριότητες πρέπει να είναι αδιατάρακτα εδάφη. Επομένως, τα αδιατάρακτα εδάφη είναι πεπερασμένα, όπως και τα εδάφη για γεωργική ανάπτυξη.

Θα πρέπει, λοιπόν, ως προς τα εδάφη να αξιολογήσουμε τις αιτήσεις και με βάση έναν κανονισμό και με μία βαθμολογία να προκριθούν τα επενδυτικά σχέδια που θα μπορέσουν να προχωρήσουν αποφέροντας και στην  Πολιτεία ένα εύλογο τίμημα για τη μακροχρόνια μίσθωση των εδαφών.

Υπάρχει, λοιπόν, μεγάλο ενδιαφέρον, πολλές αιτήσεις έχουν κατατεθεί από πολλούς ομίλους, από μεγάλες εταιρείες, για να εγκατασταθούν στη Δυτική Μακεδονία. Όμως, άλλες θα εγκατασταθούν εντός των εδαφών που θα λάβουμε από τη ΔΕΗ και άλλες εκτός αυτών των εδαφών.

Πάντως, τα επενδυτικά σχέδια όλων των εταιρειών που εμπίπτουν στον ευρωπαϊκό κανονισμό για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση, θα λάβουν τα κίνητρα που σας έχω πει. Οι μεσαίες και οι μεγάλες που εμπίπτουν σε αυτόν τον κανονισμό θα λάβουν και την κεφαλαιακή στήριξη, κάτι που συγκεκριμένες ξένες εταιρείες θεωρούν ως προαπαιτούμενο προκειμένου να εγκατασταθούν καθότι θέλουν στο αρχικό τους σχήμα να μειώσουν το απαιτούμενο capex.