*Ιστορίες μετάβασης*
Στις 27 Μαΐου 2020 εγκρίθηκαν από το Πράσινο Ταμείο έργα ύψους 31,4 εκ. ευρώ για τις λιγνιτικές περιοχές της χώρας. Οι πόροι αυτοί είναι ακριβώς το 6% των δημοσίων εσόδων που προήλθαν από τη δημοπράτηση δικαιωμάτων CO2 τα οποία κατανεμήθηκαν στην Ελλάδα για το 2018.
Η συγκεκριμένη ιδέα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στον δημόσιο διάλογο το 2015, πριν την ιστορική COP21 στο Παρίσι και ειδικότερα σε ειδική συζήτηση για την COP21 στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής στις 18.11.2015.
Εδώ το σχετικό απόσπασμα https://youtu.be/hPR_GutIabg, κι εδώ ολόκληρη η συνεδρίαση της Επιτροπής (http://www.hellenicparliament.gr/…/To…/Fotografiko-Archeio/…)
Τίποτε από όσα είπαμε σε εκείνη τη συνεδρίαση δεν εισακούστηκε τότε. Μεταξύ 2015 και 2020 όμως έγιναν διάφορα. Τα εμπόδια παρέμειναν πολλά. Λίγοι οι συνοδοιπόροι σχετικά με το αίτημα στην αρχή. Χάρη στο πολιτικό πείσμα και τη θετική ενέργεια του Lefteris Ioannidis έγιναν περισσότεροι.
Η κοινή πρότασή μας τελικά υιοθετήθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΝ Σωκράτη Φάμελλο στο πλαίσιο της συζήτησης για τον νόμο της πώλησης του λιγνιτικού χαρτοφυλακίου της ΔΕΗ, τον Μάιο του 2018. Η σχετική ΚΥΑ εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2019, ενώ χθες, o σημερινός υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης έκανε τα χρήματα του 2018 διαθέσιμα στις τοπικές οικονομίες μέσω Πράσινου Ταμείου. Κι υπάρχουν επίσης άλλα περίπου 30 εκ ευρώ από τη δημοπράτηση δικαιωμάτων CO2 του 2019 που προορίζονται για αυτόν τον σκοπό.
4 χρόνια, 6 μήνες και 9 μέρες μετά την κατάθεση της αρχικής πρότασης. Μαραθώνιος, όχι κατοστάρι…
Με αυτή την κίνηση η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που χρησιμοποιεί έσοδα δημοπράτησης CO2 για σκοπούς μετάβασης, κάνοντας πράξη την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» στην περίπτωση των λιγνιτικών περιοχών.
Ποιος είπε ότι δεν μπορούμε να πρωτοπορούμε; Ποιος είπε ότι το κράτος δεν έχει (ποτέ) συνέχεια; Ποιος είπε ότι τα δίκαια αιτήματα των τοπικών κοινωνιών δεν γίνονται ποτέ αποδεκτά;
Χθες επίσης ανακοινώθηκε ότι οι συνολικοί πόροι του Ευρωπαϊκού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης θα αυξηθούν από 7,5 δις σε 40 δις (υπερπενταπλασιασμός), ένα αίτημα πρακτικά όλων των Επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου που ασχολήθηκαν με τον σχετικό Κανονισμό, και δη των απανταχού εκπροσώπων των λιγνιτικών περιοχών, όπως η Κοζάνη, η Φλώρινα και η Αρκαδία.
Η Ελλάδα θα λάβει από αυτά *τουλάχιστον* 1,724 δις εκ των οποίων τα περίπου 1,3 δις χωρίς δέσμευση επιπλέον πόρων από τα ταμεία συνοχής.
Ποιος είπε ότι η Ευρώπη δεν ακούει;
Πηγή: Nikos Mantzaris