Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με ενημέρωση από κάτοικους της Πτολεμαίδας και σύμφωνα με ανάρτηση σε τοπική ιστοσελίδα του Διαδικτύου, ζητούν κάτοικοι της πόλης να μεσολαβήσουμε ώστε να αξιοποιηθεί η έκταση και τα κτήρια του πρώην Βιομηχανικού Συγκροτήματος παραγωγής Αζωτούχων Λιπασμάτων της Πτολεμαίδας (“ΑΕΒΑΛ”). Θεωρούν οι ως άνω κάτοικοι ότι, η πρόταση που κατατέθηκε από τον Δήμο της πόλης για την μετατροπή των εγκαταστάσεων της πρώην “ΑΕΒΑΛ” σε «Μουσείο Λιγνίτη – Ενέργειας» και η σκέψη για χρηματοδότηση αυτής της πρότασης, μέσω του Προγράμματος Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης», είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Μας τόνισαν, κιόλας ότι, αποτελεί διαχρονικό αίτημα της Εορδαίας η αξιοποίηση της πάλαι ποτέ «ΑΕΒΑΛ» προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε, κατά το μερίδιο ευθύνης που σας αναλογεί, να αποδεχτείτε την πρόταση του Δήμου Εορδαίας για την αξιοποίηση του πρώην Βιομηχανικού Συγκροτήματος παραγωγής Αζωτούχων Λιπασμάτων της Πτολεμαίδας («ΑΕΒΑΛ») δια της μετατροπής αυτού σε «Μουσείο Λιγνίτη – Ενέργειας», μέσω χρηματοδότησης του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης»;

Ο ερωτών Βουλευτής ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

Σε απάντηση της ανωτέρω Ερώτησης, κατά λόγο αρμοδιότητας, σας γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών είχε εκδώσει, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» τη με αριθμ. πρωτ. 20003/27-10-2020 Πρόσκληση ΑΤ 14 με τίτλο «Ελλάδα 1821 – Ελλάδα 2021» (Α.Δ.Α.: 68Μ346ΜΤΛ6-ΧΤΔ).

Ο Δήμος Εορδαίας υπέβαλε στη ανωτέρω πρόσκληση τη πρόταση «Εκπόνηση μελέτης που αφορά “Μετατροπή του κτιριου 157 της πρώην ΑΕΒΑΛ σε μουσείο λιγνίτη- Ενέργειας Δ. Εορδαίας”», προϋπολογισμού 499.585,13€, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης.

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΕΤΣΑΣ