Στοίβες με τεράστιους κορμούς δέντρων μέσα στο δάσος του Γράμμου στην Καστοριά.

Δεν έχουν κοπεί νόμιμα από ξυλοκόπους, αλλά από Αλβανούς λαθροϋλοτόμους. Οι συνοριοφύλακες τους έπιασαν στα πράσα λίγα λεπτά πριν προλάβουν να τα μεταφέρουν στην Αλβανία για να τα πουλήσουν.

Ανάμεσα στην Αλβανία και την Ελλάδα μεσολαβεί η οροσειρά του Γράμμου, η οποία έχει σημαντικό ύψος και ξεκινά από τις Πρέσπες και φτάνει στα Ιωάννινα. Η οροσειρά έχει δύο τρωτά σημεία, όπου η κορυφογραμμή χαμηλώνει. Αυτά τα σημεία ονομάζονται πόρτες και συγκεκριμένα ένα από αυτά ονομάζεται, Πόρτα Οσμάν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, στην περιοχή εκείνη δεν έχει μπει ποτέ αλυσοπρίονο, διότι αποτελεί μνημείο της φύσης και προστατεύεται καθώς εκεί βρίσκονται πολύ παλιά δέντρα.

Όμως, επειδή αυτή η περιοχή συνορεύει με ένα από τα τρωτά σημεία της οροσειράς, οι Αλβανοί βρίσκουν την ευκαιρία και χρησιμοποιώντας μουλάρια διαπερνούν από το πέρασμα, κόβουν ξύλα και τα πηγαίνουν στην Αλβανία.

Αποτελεί ανησυχητικό φαινόμενο για τις αρχές εδώ και χρόνια και η αντιπεριφερεια έχει ξεκινήσει μελέτη για τη δημιουργία δρόμου για να μπορούν να έχουν πρόσβαση οι αστυνομικοί στο δάσος και να δρουν αποτρεπτικά για τους λαθροϋλοτόμους.

Δείτε το video:

πηγή:mpetskas.com