«Το δικαίωμα της δημοτικής περιουσίας είναι δικαίωμα και του τελευταίου πολίτη κάθε χωριού»

“Ο Γεωργοκτηνοτροφικός Σύλλογος Κοζάνης «Ο Βούρινος» και η Κοινότητα Σκήτης οργάνωσαν την Κυριακή το πρωί διαμαρτυρία ενάντια στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων στην περιοχή τους. «Βρισκόμαστε σε μια περιοχή με 700 βοοειδή και 2.500 αιγοπρόβατα, στο μοναδικό βοσκότοπο της Σκήτης που δραστηριοποιούνται 20 εκμεταλλεύσεις με δεδομένα του 2020». Ζήτησε από το δήμο να μην εκμισθώσει τα 2.000 στρέμματα, που στραγγαλίζουν το βοσκότοπο, καθώς «δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε με τα φωτοβολταϊκά. Θα τοποθετηθούν και ανεμογεννήτριες στις βουνοκορφές, ήδη μια έκταση αχρηστεύεται, δεν μπορούν να μπουν και τα φωτοβολταϊκά» όπως τόνισε ο πρόεδρος της Σκήτης .

Να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα ζήτησε ο πρόεδρος των Αλωνακίων, Θεοχάρης Ευσταθιάδης, «δημιουργούνται προβλήματα όταν κάποιες δραστηριότητες εταιριών γίνονται ανεξέλεγκτα».

«Δεν είμαστε αντίθετοι να γίνουνε αλλά σε συνεννόηση για να μην υπάρχει πρόβλημα με την κτηνοτροφία και τη γεωργία» ανέφερε κτηνοτρόφος της περιοχής. «Βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν που λέγεται Παρχάρια Σκήτης, εδώ χτυπάει η καρδιά της Σκήτης, ένα κατεξοχήν κτηνοτροφικό χωριό» ανέφερε βοσκός της περιοχής με την κτηνοτροφία να μεταλαμπαδεύεται στις νεότερες γενιές με αυξανόμενη τάση . «Αν συμβεί αυτή η καταστροφή , η Σκήτη δεν έχει μέλλον».

Ο Χαράλαμπος Τοπαλίδης, πρόεδρος του Γεωργοκτηνοτροφικού Συλλόγου Κοζάνης τόνισε : «Καλώ την ύστατη στιγμή τον Λάζαρο Μαλούτα , έχει την κύρια ευθύνη,…Θέλω να γίνει η σημερινή συγκέντρωση για να μην καταστραφεί το μέλλον 40-50 παιδιών που μένουν στην περιοχή».

Για τη δημιουργία χωροταξικού μίλησε ο Ηλίας Τοπαλίδης εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας . «Δεν μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη ΑΠΕ αυθαίρετα ειδικά όταν θίγονται κλάδοι, όπως η κτηνοτροφία» . Η Σκήτη ως δημοτικό διαμέρισμα είναι αντίθετη σε αυτή την εξέλιξη και η Περιφέρεια θα στηρίξει τα αιτήματα της περιοχής πρόσθεσε.

«Να υπερασπιστούμε τα ιερά και όσια» συμπλήρωσε ο πάτερ της Σκήτης . «Αυτό ο τόπος θρέφει ανθρώπους , ζώα και πτηνά , δίνει ζωή .Είμαστε υποχρεωμένοι να στείλουμε ένα μήνυμα σε αυτούς που διακυβεύουν τον τόπο ότι τον χρειαζόμαστε και ονειρευόμαστε το μέλλον μας σε αυτόν τον τόπο .Το δικαίωμα της δημοτικής περιουσίας δεν είναι δικαίωμα κάποιων υψηλά ισταμένων , αλλά και του τελευταίου πολίτη κάθε χωριού .Έχουμε δικαίωμα να ζήσουμε» .

Ιωάννα Παπαδημητρίου

 

Πηγή βίντεο:Χαράλαμπος Τοπαλίδης