Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι ο κορονοϊός δεν αποτελεί πλέον “παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία”. Η ανακοίνωση έρχεται 3 χρόνια μετά την πρώτη κήρυξη του υψηλότερου επιπέδου συναγερμού.

Ο κορονοϊός δεν χαρακτηρίζεται πλέον ως παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σηματοδοτώντας έτσι ένα συμβολικό τέλος στην καταστροφική πανδημία που προκάλεσε αδιανόητα «lockdown», ανέτρεψε τις οικονομίες παγκοσμίως και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 7 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι, παρόλο που η φάση έκτακτης ανάγκης τελείωσε, η πανδημία δεν έχει τελειώσει, σημειώνοντας τις πρόσφατες αιχμές των κρουσμάτων στη Νοτιοανατολική Ασία και τη Μέση Ανατολή. Ο οργανισμός υγείας του ΟΗΕ αναφέρει ότι χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να πεθαίνουν από τον ιό κάθε εβδομάδα.

“Με ελπίδα κηρύσσω την COVID-19 λήξασα ως παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus.

“Αυτό δεν σημαίνει ότι η COVID-19 έχει τελειώσει ως παγκόσμια απειλή για την υγεία”, είπε, προσθέτοντας ότι δεν θα διστάσει να συγκαλέσει εκ νέου τους εμπειρογνώμονες για να επανεκτιμήσουν την κατάσταση, εάν ο ιός “θέσει τον κόσμο μας ξανά σε κίνδυνο”.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΠΟΥ, έχουν επιβεβαιωθεί περισσότερα από 765 εκατομμύρια κρούσματα Covid-19 από την έναρξη της πανδημίας, με την Ευρώπη να είχε συνολικά τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ η Αμερική είναι πρώτη στους θανάτους. Περίπου 1 στους 6 συνολικούς θανάτους σημειώθηκε στις ΗΠΑ.

Για την Ελλάδα

Όσον αφορά στη χώρα μας, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ δεν αλλάζει τίποτα μέχρι τον Σεπτέμβριο, καθώς τα περιοριστικα μέτρα έχουν ήδη καταργηθεί.

Οι Κινητές Ομαδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ θα συνεχίσουν κανονικά τις δειγματοληψιες καθημερινά σε διάφορα σημεία της χώρας τουλάχιστον μέχρι τον Νοέμβριο.

Πηγή: News 24/7