Ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα καλείται να λύσει και μάλιστα πολύ σύντομα ο δήμος Κοζάνης, καθώς όπως έγινε γνωστό τα κοιμητήρια του Αγίου Γεωργίου έχουν γεμίσει, με αποτέλεσμα οικογένειες να μπαίνουν στην αναμονή προκειμένου να προχωρήσουν στην κηδεία και την ταφή του δικού τους ανθρώπου.

Μάλιστα σε μια προσπάθεια να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος, κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας, η αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του δήμου Κοζάνης, Ελπίδα Κουϊμτζίδου, στην αρμοδιότητα της οποίας επίκεινται τα κοιμητήρια, επισκέφθηκε τον χώρο και μιλώντας στο GRTimes, αναφέρθηκε στο σημαντικό ζήτημα που έχει ανακύψει.

«Υπάρχει πράγματι πολύ μεγάλο πρόβλημα, καθώς οι θάνατοι το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί, ενώ οι εκταφές έχουν λιγοστέψει. Κατά την επίσκεψη που πραγματοποιήσαμε σήμερα διαπιστώσαμε δε, ότι όλες οι ταφές είναι σχετικά πρόσφατες. Πρόκειται για ένα κοιμητήριο που φτιάχτηκε για έναν πολύ συγκεκριμένο αριθμό πληθυσμού, ο οποίος όμως σταδιακά αυξήθηκε με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πλέον κενές θέσεις για να ενταφιαστούν οι άνθρωποι» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα. Κουϊμτζίδου.

Εκταφή μετά την 5ετία

Επιπρόσθετα και αναφερόμενη στους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος, η κ. Κουϊμτζίδου πρόσθεσε στο GRTimes πως ήδη «έχει ληφθεί η απόφαση εκταφής των νεκρών μετά το πέρας της 5ετίας που αποτελεί το σχετικό όριο παραμονής ενός θανόντα στα κοιμητήρια, η οποία δεν θα παρατείνεται ακόμη και αν οι οικογένειες είναι διατεθειμένες να πληρώσουν το σχετικό αντίτιμο», συμπλήρωσε προσθέτοντας όμως, πως «ακόμη και αυτό μέτρο, δεν θα λύσει οριστικά το πρόβλημα, καθώς ακόμη και 17 εκταφές να γίνουν, μόνο την τελευταία εβδομάδα είχαμε 5 με 6 θανάτους».

Επίσης, ως δεύτερο μέτρο εξετάζεται το ενδεχόμενο να αναζητηθούν δύο με τρεις εκτάσεις, για τη δημιουργία 13 με 14 θέσεων ακόμη. Όμως κι αυτό να γίνει το πρόβλημα θα παραμείνει αφού ο εβδομαδιαίος αριθμός των νεκρών μας δείχνει μέχρι σήμερα, ότι θα γεμίσουν κι αυτές γρήγορα. «Θα εξετάσουμε εκτενώς το θέμα τις επόμενες ημέρες και θα πάρουμε κι άλλες αποφάσεις» κατέληξε μιλώντας στο GRTimes, η αρμόδια αντιδήμαρχος.