Με λαμπρότητα και με όλα τα υγειονομικά μέτρα, εορτάστηκε η Ιερά μνήμα της Οσίας Σοφίας της Ποντίας, στην Ιερά Μονή Γενέσεως της Θεοτόκου Κλεισούρας, όπου ασκήτεψε και από όπου πέταξε στους ουρανούς η Οσία.

Χθες Τετάρτη, παραμονή της εορτής της τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Γρεβενών κ.κ Δαβίδ, Τοποτηρητού της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς.

Ανήμερα της εορτής της Αγίας, τελέσθηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, την οποία παρακολουθήσαν ευλαβείς προσκυνητές εντός και εκτός του Καθολικού και στους χώρους της Ιεράς Μονής, τηρώντας τα μέτρα κατά της πανδημίας.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκαλεί η σκέψη, πως ο φετινός εορτασμός, της μεγάλης «μυροφόρου» Οσίας Σοφίας εκ του Πόντου, που ασκήθηκε στην Κλεισούρα. εορτάζεται πρώτη φορά, χωρίς την φυσική παρουσία του ανθρώπου που με πολύ αγάπη και μαρτυρία Θεού, συνέτρεξε για την Αγιοκατάταξη της, τον μακαριστό Μητροπολίτη Καστοριάς κυρό Σεραφείμ. Είναι βέβαιο πως φέτος η Αγία τον είχε κοντά της και συνεόρτασαν μαζί την ημέρα που και εκείνη άφησε τα εγκόσμια, πέταξε κοντά στο Θεό, ο οποίος την κατέταξε σε χώρα ζώντων Αγίων!

Καθόλη την διάρκεια των εορτασμών στο κέντρο του Καθολικού της Ιεράς Μονής, τέθηκαν προς προσκήνυσι η Τίμια Καρά και Ιερά λείψανα της Οσίας.

Τις ακολουθίες παρακολουθήσε ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Γιάννης Κορεντσίδης.

Πηγή:ditikostipos.gr