1. Άμεση προτεραιότητα στην κατασκευή του Πνευματικού Κέντρου της Καστοριάς, που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τους ανθρώπους του πολιτισμού, αλλά και όχι μόνο.

2. Δημιουργία Πινακοθήκης στην Καστοριά, ενός κρατικού ιδρύματος με φορέα την Περιφέρεια. Οι Δήμοι μπορούν να κάνουν τις δικές τους επιλογές ανεξάρτητα.

3. Καθιέρωση του Θεάτρου Βουνού Καστοριάς, με την οργάνωση καλοκαιρινών θεατρικών παραστάσεων με έργα τοπικών συγγραφέων. Ενός τοπικού φεστιβάλ υπό την αιγίδα της Περιφέρειας.

4. Εκδόσεις έργων Καστοριανών συγγραφέων, το κόστος των οποίων θα καλύπτει η Περιφέρεια, προκειμένου να ενισχυθεί η τοπική λογοτεχνική και επιστημονική κοινότητα.

5. Αναβάθμιση του εκδηλώσεων των Ραγκουτσαριών. Προτείνεται και η μετακίνηση ημερολογιακά ώστε να πραγματοποιούνται Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή, καθώς διαπιστώθηκε ότι αυτή η περίοδος συνδέεται με αύξηση της επισκεψιμότητας.

6. Δημιουργία πολιτιστικών δρώμενων, όπως η ΑΛΕΞΙΑΔΑ που έχει πλέον ματαιωθεί.
Η Καστοριά έχει σημαντικό πολιτιστικό απόθεμα, το οποίο σε συνδυασμό με την ενίσχυση του θρησκευτικού τουρισμού, τη σωστή προβολή και τη συμμετοχή διεθνών συλλόγων, θεωρείται σίγουρη η επιτυχία σχετικών δράσεων.

7. Οργάνωση ενός ετήσιου φεστιβάλ βιβλίου σε κάθε πρωτεύουσα των Π.Ε. της Δυτικής Μακεδονίας και κάθε τέσσερα χρόνια σε μια πόλη – μια Ολυμπιάδα Βιβλίου – πάντα με την αιγίδα της Περιφέρειας.

8. Συνεργασία με τη Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας ώστε να συμμετέχει σε δράσεις σε όλη την Περιφέρεια, όπως αυτές στον Γράμμο, στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης και στον Νερόμυλο Νεστορίου. Στόχος είναι η δημιουργία σταθμών φιλοξενίας φοιτητών, στα πρότυπα των Ψαράδων Πρεσπών. Στο Νεστόριο υπάρχουν έτοιμες οι υποδομές της Εστίας και του Κέντρου Ενημέρωσης Γράμμου.

9. Συμμετοχή και υποστήριξη της Περιφέρειας στο Φεστιβάλ Γράμμου.

10. Δημιουργία σημείων αναφοράς, όπως το Δασάκι Μεσοποταμίας, το River Party και το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης, όπου θα πραγματοποιούνται συνεδρία και δράσεις.

Κώστας Σουλτανίδης
Νεστόριο Καστοριάς
Υποψήφιος με την «Αριστερή Συμπόρευση» στην Π.Ε Καστοριάς