Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑΠ.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας με θέμα: «Κενά, προβλήματα και εκκρεμότητες στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Κοζάνης»

Στην ερώτηση, επισημαίνεται η σπουδαία συνεισφορά του Καλλιτεχνικού Σχολείου στην Π.Ε. Κοζάνης -το οποίο λειτουργεί από το 2018- που πιστοποιείται τόσο με το επίπεδο των εκατοντάδων μαθητών που έχουν φοιτήσει, όσο και με το πολιτιστικό αποτύπωμα στην ευρύτερη κοινωνία.

Ωστόσο, η μέριμνα του αρμόδιου Υπουργείου δεν είναι η ενδεδειγμένη μιας και τα κενά στους εκπαιδευτικούς παραμένουν παρά το γεγονός ότι οδεύουμε προς το τέλος του πρώτου τριμήνου. Συγκεκριμένα, δεν πραγματοποιούνται εβδομαδιαίως 59 ώρες χορού και 17 ώρες θεάτρου –κινηματογράφου, γεγονός που διαταράσσει το έργο του Σχολείου.

Παράλληλα, υπάρχουν προβλήματα με τον διαγωνισμό για την σίτιση, γεγονός που έχει οδηγήσει σε πρόχειρη λύση με προμήθεια σάντουιτς και χυμού από το κυλικείο, που σαφώς δεν ανταποκρίνεται στις διατροφικές ανάγκες των μαθητών, ενώ τα επόμενα χρόνια θα προκύψει σημαντικό κτιριακό πρόβλημα καθώς οι υφιστάμενες και προβλεπόμενες αίθουσες δεν θα μπορούν να καλύψουν τις σχολικές ανάγκες.

Τέλος, τονίζεται για μια ακόμη φορά, ότι δεν τηρείται η εξαγγελία της κυβέρνησης για την ειδική ρήτρα μετάβασης, με ευνοϊκά μέτρα για την περιοχή σε κάθε τομέα, με αποτέλεσμα οι πολίτες να υφίστανται τις συνέπειες από την βίαιη και άδικη απολιγνιτοποίηση.

Ως εκ τούτου, τίθενται οι ερωτήσεις προς τον Υπουργό:

1. Πότε θα καλυφθούν πλήρως τα κενά εκπαιδευτικών στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Κοζάνης; Προτίθεται να προκηρύξει οργανικές θέσεις σε όλες τις ειδικότητες του Σχολείου;

2. Πως θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με την σίτιση των μαθητών;

3. Ποια είναι τα σχέδια για την δημιουργία σχολικών αιθουσών στο Καλλιτεχνικό σχολείο;

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

Θέμα: «Κενά, προβλήματα και εκκρεμότητες στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Κοζάνης»

Το Καλλιτεχνικό Σχολείο Κοζάνης, το οποίο λειτουργεί από το 2018, αποτελεί μια κυψέλη εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων δίνοντας στην ευκαιρία στις μαθήτριες και στους μαθητές που φοιτούν, αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία της περιοχής, να έρθουν σε επαφή με θαυμαστά έργα της Τέχνης και της δημιουργίας.

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι στα χρόνια που λειτουργεί έχει εκπαιδεύσει με τον καλύτερο τρόπο εκατοντάδες νέες και νέους αφήνοντας σημαντικό αποτύπωμα στην Π.Ε. Κοζάνης, αλλά και γενικότερα στην χώρα.

Ωστόσο, καθημερινά, προκύπτουν σημαντικά προβλήματα που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα του Σχολείου. Ειδικότερα, ακόμα και σήμερα, κι ενώ πλησιάζουμε στο 1/3 της χρονιάς, υπάρχουν κενά σε 59 ώρες χορού και 17 ώρες θεάτρου –κινηματογράφου, γεγονός που διαταράσσει το έργο του Σχολείου.

Παράλληλα, υφίσταται μεγάλο πρόβλημα με την σίτιση των μαθητών λόγω δικαστικής διένεξης των εργολάβων, γεγονός που οδηγεί σε εμβαλωματικές λύσεις με προμήθεια σάντουιτς και χυμού από κυλικείο, που δεν καλύπτει τις απαιτούμενες διατροφικές ανάγκες για τους μαθητές.

Είναι σαφές ότι χρειάζεται να δημιουργηθούν οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών στις ειδικότητες που δεν υπάρχουν, μαζί με αύξηση της χρηματοδότησης και απλοποίηση των διαδικασιών, ώστε να εξασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία για το Καλλιτεχνικό Σχολείο της Κοζάνης.

Τέλος, σύντομα θα προκύψει κτιριακό πρόβλημα, καθώς αυξάνονται οι απαιτήσεις για δημιουργία αιθουσών, καθώς σε δύο χρόνια το σχολείο θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη με δύο τμήματα σε κάθε τάξη Γυμνασίου και Λυκείου, ενώ οι δρομολογημένες κατασκευές 3 αιθουσών, που είναι μάλιστα και προκάτ, δεν θα επαρκούν.

Πρέπει να τονιστεί, τέλος, για μια ακόμη φορά, πως δεν τηρείται η υπόσχεση της κυβέρνησης για ειδική ρήτρα μετάβασης σε κάθε κλάδο, η οποία θα προβλέπει ευνοϊκά μέτρα προς την περιοχή και τους πολίτες της, οι οποίοι βιώνουν τα επίχειρα της βίαιης και άδικης απολιγνιτοποίησης.

Επειδή τα κενά στο Καλλιτεχνικό Σχολείο της Κοζάνης είναι πολύ μεγάλα, ενώ τα προβλήματα στη σίτιση και την στέγαση των μαθητών οξύνονται, αντί να λύνονται

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Πότε θα καλυφθούν πλήρως τα κενά εκπαιδευτικών στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Κοζάνης; Προτίθεται να προκηρύξει οργανικές θέσεις σε όλες τις ειδικότητες του Σχολείου;
  2. Πως θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με την σίτιση των μαθητών;
  3. Ποια είναι τα σχέδια για την δημιουργία σχολικών αιθουσών στο Καλλιτεχνικό σχολείο;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Βέττα Καλλιόπη