Θλίψη έχει σκορπίσει στη Φλώρινα ο άδικος χαμός του 36χρονου ορειβάτη ο οποίος καταπλακώθηκε από χιονοστιβάδα στο Μπόροβετς της Βουλγαρίας. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο 36χρονος βγήκε εκτός πίστας μαζί με άλλους σκιέρ επιλέγοντας το πιο απότομο σημείο της πλαγιάς.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, ο 36χρονος είχε σχεδόν μεγαλώσει στα βουνά. Η Αυστριακή μητέρα του και ο πατέρας του από τη Φλώρινα στην οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε και ο ίδιος τού είχαν μεταδώσει την αγάπη τους για την αναρρίχηση. Έγινε δάσκαλος ορειβασίας, ασχολήθηκε με την ορεινή ποδηλασία και το σκι, είχε ταξιδέψει στο Έβερεστ, είχε ανέβει σε κορυφές των Ιμαλαίων όμως για αυτό τον έμπειρο ορειβάτη έμελλε ένα λάθος για να χαθεί στα πολυπατημένα βουνά της Βουλγαρίας.

«Βρίσκομαι ακόμα σε κατάσταση σοκ. Γιατί δεν γίνεται να έχεις ζήσει 3 μήνες στο Νεπάλ, να έχεις πάει Ιμαλάια και να πεθάνεις στη Βουλγαρία», λέει στον ΑΝΤ1 ο Αλέξανδρος Ζαχαρούδης, φίλος του 36χρονου σκιέρ.

Ο ορειβάτης και φίλος του 36χρονου, Νικηφόρος Στυλιάδης, ανέφερε στον ANT1 πως «Είχαμε βρεθεί δύο μέρες πριν φύγει για Μπόροβετς. Μου είχε πει “πάω να περάσω καλά, να ξεκουραστώ, πριν ξεκινήσω..”, το καινούργιο του όνειρο. Είχαμε μιλήσει για έναν καινούργιο σύλλογο αλλά δυστυχώς ήρθε το μοιραίο».

Ο Κώστας είχε σχεδιάσει μόλις επέστρεφε από το Μπόροβετς να ξεκινούσε το όνειρό του, μία δική του ορειβατική σχολή στη Φλώρινα. Μαζί με την σύντροφό του και φίλους του ανέβηκαν στην Βουλγαρία όμως σύμφωνα με μαρτυρίες άλλων σκιέρ έκαναν το πρώτο λάθος και βγήκαν εκτός πίστας.

«Θεωρώ ότι κάποιες κοινές κορυφές της Βουλγαρίας δεν ήταν κάτι για τον Κώστα. Θεωρώ ότι έκανε ένα μοιραίο λάθος αυτή τη φορά», λέει ο Αλέξανδρος Ζαχαρούδης.

Σύμφωνα και με τις βουλγαρικές αρχές διάσωσης η ομάδα των Ελλήνων σκιέρ κατέβηκε το πιο απότομο σημείο της πλαγιάς ενώ δεν έφερε τον ειδικό πομπoδέκτη για τις χιονοστιβάδες που είναι υποχρεωτικός.

«Είναι ο γνωστός δέκτης ARVA και δυστυχώς αν δεν βρήκανε είναι ένα λάθος, ναι! Συνέχεια στέλνεις σήματα προς τα έξω, έτσι γίνεται ο εντοπισμός, που είναι το κορμί. Από εκεί και έπειτα έχει το “χρυσό” τέταρτο που λέμε για να κάνεις την διάσωση. Αν κάποιο μπορούσαν να σώσουν τον Κωνσταντίνο ήταν οι ίδιοι του οι φίλοι, αλλά θα είχαν αυτοί ARVA και θα ήξεραν πώς να το δουλεύουνε;», επεσήμανε στον ΑΝΤ1 ο Νικηφόρος Στυλιάδης.

Οι απαρηγόρητοι γονείς του 36χρονου σκιέρ έχουν μεταβεί στη γειτονική χώρα για να παραλάβουν τη σορό του.

Πηγή: enikos.gr