Ο κ. Θοδωρής Λιβάνιος, Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης και Εκλογών κατά την επίσκεψή του στην ΠΕΔ τη Δευτέρα το βράδυ ανέφερε ότι είναι σε διαρκή διάλογο με όλους τους δημάρχους ειδικά στην περιοχή μας που υπάρχει το θέμα της μετάβασης. Για το τέλος ταφής ανέφερε ότι υπάρχει νομοθεσία εδώ και δυο χρόνια. Η περιοχή μας «πληρώνει ανάλογα με τον όγκο των απορριμμάτων που πηγαίνει στη χωματερή». Παράλληλα δήλωσε ότι είναι σημαντικά τα βήματα που έχει κάνει η Δυτική Μακεδονία και ο τοπικός ΦΟΣΔΑ. «Με σας πρέπει να μιλάμε περισσότερο» τόνισε στου δημάρχους αναφερόμενος και στο δημογραφικό που έρχεται μέσα στην απολιγνιτοποίηση.

«Οι Δήμοι να γίνουν παραγωγοί» ζήτησε ο δήμαρχος Βοΐου Χρήστος Ζευκλής για να μειωθεί το κόστος. «Να δοθούν χρήματα σε υποδομές». Επίσης αναφέρθηκε σε περιπτώσεις αντιδημάρχων που ήταν κατ’ επάγγελμα αγρότες και χάνουν την ιδιότητά τους.Ακόμα δεν έχουμε χωρίσει τα τσανάκια μας με το Δήμο Βελβεντό, είναι δύσκολος ο χωρισμός τόνισε με τη σειρά του ο δήμαρχος Σερβίων Χρήστος Ελευθερίου που μίλησε για τις πλημμύρες στο Τρανόβαλτο με τις 125.000 ευρώ που ακόμα δεν ήρθαν. Έκανε αναφορά σε παλιά χρέη στο ΙΚΑ που αποπληρώθηκαν με το παραπάνω αφού μάλιστα βρέθηκε περίσσευμα 36.000 ευρώ στα ταμεία του Δήμου. Πηγαίνοντας να το πάρει ο Δήμος έγινε έλεγχος και υπήρχαν άλλα 15 ΑΦΜ με χρέη όπως στο Δήμο Καμβουνίων120.000 ευρώ.

«Στο Ταμείο Ανάκαμψης γιατί δεν μπαίνουν οι μικροί δήμοι;» διερωτήθηκε ο Δήμαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου. Για την κατάργηση των νομικών προσώπων ανάφερε ότι στερήθηκαν ένα εργαλείο ζητώντας έναν ειδικό συνεργάτη.Ο δήμαρχος Γρεβενών Κυριάκος Ταταρίδης ζήτησε ένα σοβαρό αντιστάθμισμα για την αξιοποίηση του υδάτινου πλούτου της περιοχής μιλώντας για τέλος υδάτινων πόρων. «Δεν μπορεί να κερδοσκοπούν εταιρείες από μια πανέμορφη περιοχή. Κατασκευάζονται 10 μικρά υδροηλεκτρικά» σημείωσε χαρακτηρίζοντας ξεφτίλισμα το 2%.

Ιωάννα Παπαδημητρίου