Αρνητικά εισηγήθηκε για την ΜΠΕ του έργου τροποποίησης και ανανέωσης της ΑΕΠΟ λιγνιτωρυχείου Πτολεμαΐδας ο Γιώργος Ευκολίδης, αντιδήμαρχος περιβάλλοντος του Δήμου Κοζάνης σε έκταση περίπου 148.000 στρεμμάτων.

Ο κ. Ευκολίδης αφού ανέφερε ότι η μελέτη του 2011 προέβλεπε 53.000 δασικές εκτάσεις και του 2021 33.000, οι γεωργικές εκτάσεις από 54.000 στρέμματα μειώνονται σε 18.000, ανέφερε ότι οι χώροι αναψυχής πλέον θα είναι 12.000 στερέματα, ενώ από 4.000 στρέμματα τα φωτοβολταϊκά πάνε στα 30.400 στρέμματα.

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις της υπηρεσίας η κατάσταση στο λιγνιτωρυχείο θα είναι πολύ βελτιωμένη, ενώ μιλά για δημιουργία πράσινων ζωνών για περιορισμό οπτικής όχλησης.

Θετική η υπηρεσία

Το συμπέρασμα της υπηρεσίας είναι θετικό με όρους: ότι δεν περιλαμβάνεται ο κάτω ταμιευτήρας, να υπάρχουν ζώνες προστασίας για τη στατικότατα των εδαφών, οι λίμνες να μη γίνουν από υπάρχοντες υδάτινους πόρους που θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην αγροτοκαλλιέργεια και τέλος να καταλήξουμε στις δασικές εκτάσεις και αγροτικές εκτάσεις του 2011.

Η δημοτική αρχή εισηγείται αρνητικά, έχει διαφορετική θέση διότι αν γίνει μια απλή πρόσθεση των δασικών και αγροτικών εκτάσεων 58.000 στρέμματα εν συνόλω και αν προστεθούν τα φωτοβολταϊκά 30.400 στρεμμάτων, δεν είναι εφικτό να καταλήξουμε στις εκτάσεις του 2011.Η εταιρεία δεν μπορεί να δεσμευθεί και σε σχέση με προηγούμενες δασικές και γεωργικές εκτάσεις και παράλληλα να κάνει και τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς πόσο μάλλον που μπαίνουν και οι όροι αναψυχής 12.000 στρεμμάτων.

Έχουμε μια μελέτη που βάζει ταφόπλακα στην περιοχή τόνισε ο κ. Κουζιάκης αναφερόμενος στην απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου και του Δήμου Εορδαίας. «Θέλουμε να αντιληφθούμε την πολιτική θέση της δημοτικής αρχής. Απαιτείται απόφαση τεχνικά τεκμηριωμένη και πολιτικά εμπεριστατωμένη όπως είπε λέγοντας ότι η ΔΕΗ αποχωρεί και η Ακρινή θα έχει μπροστά της τείχος από τζάμια. Ερήμην των τοπικών κοινωνιών δε θα γίνει αποκατάσταση» πρόσθεσε και η Ελπίδα Κουιμτζίδου αναφερόμενη στην απόφαση του Ιουλίου.

Ο κ. Καμπουρίδης πρότεινε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία για τη στάση όλων στις ΑΠΕ και να μη γίνουν φωτοβολταϊκά παρά μόνο όταν μας δώσουν θέσεις εργασίας, ενώ η κα Δώρα Κουζιάκη πρόσθεσε ότι όλοι ήταν θετικοί στις ΑΠΕ και κάποιοι άνοιξαν το δρόμο.

Ο δήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Κοκκαλιάρης δήλωσε ότι ουσιαστικά επικαιροποιείται η προηγούμενη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και ανοίγει μια μεγάλη κουβέντα για τις ΑΠΕ με συμμετέχοντες όλους κάτι που δεν έγινε προηγουμένως με κοινή γραμμή με την περιφέρεια και τους άλλους δήμους. «Είμαστε απέναντι στη ΔΕΗ για την επαναπόδοση των εδαφών την ανταποδοτικότητα, το χωροταξικό. Να συζητηθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός για την Π.Ε. Κοζάνης. Δε θα έχουμε χώρο να καλλιεργούμε με τόσα πολλά φωτοβολταϊκά. Δεν μπορεί να μην αφήνουν χώρους για τον πρωτογενή τομέα».

Ιωάννα Παπαδημητρίου