Γιώργος Αμανατίδης: Οραματιζόμαστε μεγάλα έργα ανάπτυξης να γίνονται από πιστοποιημένους πετράδες

Για τη σημασία και την αξία των μουσείων μίλησε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη από τον Πεντάλοφο στην εκδήλωση για τη Σχολή Πέτρας και παραδοσιακών μορφών δόμησης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο . «Δεν θέλουμε τα πανέμορφα αυτά χωριά να είναι μουσειακά» τόνισε θεωρώντας σημαντικό το γεγονός ότι η περιφέρεια με τη συνεργασία της τοπικής κοινωνίας θέλει να επενδύσει στη δημιουργία αυτής της σχολής. Είναι το μέσον κατά τη γνώμη της για να αυξηθεί ο μέσος όρος ηλικίας σε αυτά τα χωριά αν θέλουμε ζωντανή την περιφέρεια .Η δημιουργία αναβαθμισμένων σχολών που δίνουν πτυχία στους νέους είναι προϋπόθεση για τα παραπάνω.

Το φυσικό διαθέσιμο μετατράπηκε σε φυσικό πόλο τόνισε περιφερειάρχης Γιώργος Αμανατίδης λέγοντας ότι η ανάγκη για επιβίωση έγινε τέχνη. Ο Πεντάλοφος έγινε η κοιτίδα της δράσης της πέτρας συμπλήρωσε με τη δημιουργική ανησυχία αποτυπωμένη στην έκθεση από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ και της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου UVU-Utah Valley University. «Η σχολή θα είναι ένα παράθυρο στο μέλλον .Οραματιζόμαστε μεγάλα έργα ανάπτυξης να γίνονται από πιστοποιημένους πετράδες. Είναι μέσο για τη διατήρησης της τέχνης και της παράδοσης».

Η επίσκεψη της κας Μενδώνη πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της συνάντησης που είχε η Υπουργός με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Αμανατίδη και τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχό για τη δημιουργία Σχολών Πέτρας στον Πεντάλοφο Κοζάνης και στα Λαγκάδια Αρκαδίας.
Με τη δημιουργία της Σχολής Πέτρας η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας συμβάλλει στην αναγέννηση ενός τόσο σημαντικού επαγγέλματος για την ιστορία και τη βιωσιμότητα της περιοχής. Στόχος είναι να αλλάξει η εικόνα των τοπικών κοινωνιών όπως ο Πεντάλοφος και να αναπτυχθεί παράλληλα και η ευρύτερη περιοχή.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τον Δήμο Βοΐου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πενταλόφου και το Σωματείο «Φίλοι Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής – ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ» με παράλληλα έκθεση φοιτητικών εργασιών για τον παραδοσιακό οικισμό.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Βίντεο από fb: Το Βόιον Βόιον Βοΐου