«Κραυγή» απόγνωσης από τους κατοίκους της Φλώρινας για το κόστος της θέρμανσης, που για ακόμη έναν χειμώνα έχει εκτοξευτεί. Είναι χαρακτηριστικό πως μία τετραμελής οικογένεια προκειμένου να γεμίσει τον λέβητα χρειάζεται περίπου 4.000 ευρώ ενώ βαθιά το χέρι στην τσέπη πρέπει να βάλει και για τα καυσόξυλα, με ποσά που αγγίζουν και τις 3.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι την προηγούμενη χρονιά, το κόστος ανερχόταν στα 1.000 ευρώ.

Όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ το επίδομα θέρμανσης είναι από 100 έως 800 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο, ενώ ο πληθωρισμός είναι στα ύψη και οι τιμές στα ράφια των σουπερμάρκετ παραμένουν στα ύψη.

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τα χωριά της Φλώρινας

Τα χωριά στη Φλώρινα εκπέμπουν σήμα κινδύνου λόγω του υψηλού κόστους της θέρμανσης. Το πετρέλαιο είναι απλησίαστο, με αποτέλεσμα να πληρώνουν 100 ευρώ τον τόνο στα καυσόξυλα, τη στιγμή που για να βγάλουν τον χειμώνα χρειάζονται πάνω από 30 τόνους, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Αντώνη Τσολναρά για το OPEN.

«Έχουν φτάσει οικογένειες να δουλεύουν το καλοκαίρι για να μπορούν να ζεσταθούν τον χειμώνα», λέει χαρακτηριστικά κάτοικος της Φλώρινας.

«Όταν φεύγουν τα παιδιά σου δεν είναι θέμα επιβίωσης; Αν ήταν εδώ, θα ήμασταν μια γροθιά πιο μεγάλη (…). Το θέμα μας είναι ότι εμείς παλεύουμε για αυτόν τον τόπο και ο τόπος μάς έχει αγνοήσει. Δεν ενδιαφέρεται κανένας για εμάς», λέει άλλος κάτοικος.

Μαγειρεύουν στην ξυλόσομπα

Όπως λένε οι κάτοικοι, προσπαθούν να περιορίσουν στο ελάχιστο τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος. Λόγω των «φουσκωμένων» λογαριασμών, κάτοικοι στο χωριό Κέλη έχουν σταματήσει να χρησιμοποιούν ηλεκτρική κουζίνα και μαγειρεύουν στην ξυλόσομπα.

Αυτό που ζητούν είναι η λήψη γενναίων μέτρων από την πολιτεία καθώς τα χωριά τους κινδυνεύουν να μείνουν ακατοίκητα.

Πηγή:ethnos.gr