Δήμαρχος Κοζάνης: Στηρίζουμε την απόφαση των δημοτών της Ακρινής – Λάζαρος Μαλούτας: Τη μετεγκατάσταση την ψήφισε και έγκριτος βουλευτής-δικηγόρος

Το θέμα της ενεργειακής κοινότητας Ακρινής συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης χωρίς καμία εισήγηση, αλλά με ενδιαφέροντα στοιχεία για το χειρισμό της υπόθεσης από την προηγούμενη δημοτική αρχή .Ο κ. Γιώργος Αντωνιάδης, πρόεδρος της Κοινότητας Ακρινής τόνισε ότι δεν υπάρχει μελέτη για την ενεργειακή κοινότητα. Στην τελευταία συνάντηση με τον κ. Παπαθανάση όπως είπε  συμφωνήθηκε ότι ο Δήμος Κοζάνης θα ξεκινήσει τη μελέτη για την ενεργειακή κοινότητα Ακρινής, κάτι που δεν έγινε μέχρι τώρα. Σε ερώτημα για τη μετεγκατάσταση απάντησε ότι τώρα δεν υπάρχει ο νόμος για τη μετεγκατάσταση και κοιτούν τα δεδομένα. Αν είναι θετική η απόφαση στο ΣΤΕ θα τη σεβαστούν. «Κανένας βουλευτής δεν τίμησε την απόφαση των Ακρινιωτών» ολοκλήρωσε.

Ο δήμαρχος Γιάννης Κοκκαλιάρης τόνισε ότι θα επανεκκινηθεί το θέμα. Αναφέρθηκε μάλιστα στη μελέτη που ανατέθηκε από το Δήμο Κοζάνης και θα είναι ως το τέλος του 2023 έτοιμη. «Έχει ανατεθεί και δεν έχει τελειώσει. Έχουμε ζητήσει ραντεβού με τον κ. Παπαθανάση για να δούμε τι γίνεται με το εναλλακτικό σχέδιο και γιατί αυτή τη μελέτη την κάνει ο Δήμος. Εμείς στηρίζουμε καθαρά και ξάστερα την απόφαση των δημοτών της Ακρινής. Δε θέλουμε κανένα σχέδιο διαφορετικό. Θέλουμε να ξεκινήσουν οι συζητήσεις που σταμάτησαν. Από τον Ιούλιο του 2023 υπάρχει ανάδοχος για τη μελέτη».

Με τη σειρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος Κώστας Πουτακίδης εξήγησε ότι μπορεί να καταργήθηκε ο νόμος, αλλά δεν τελείωσε τίποτα. Την ημέρα κατάργησης του νόμου η επιστημονική επιτροπή της Βουλής είχε υποβάλει ενστάσεις για την κατάργησή του. Η προηγούμενη αρχή δεν ήταν αντάξια να σταθεί στην απόφαση του ΣΤΕ.

Γιατί καθυστέρησε η σύσταση της ενεργειακής κοινότητας

Ήταν λάθος αυτό που είπα ότι έληξε ο νόμος ανέφερε ο Λάζαρος Μαλούτας. Από τους βουλευτές που ψήφισαν τον νόμο υπήρχαν πολλοί νομικοί μεταξύ των οποίων και τοπικός βουλευτής έγκριτος νομικός, σημείωσε. «Τον τόπο τον κυβερνάει η κυβέρνηση και έτσι βρήκε το παράθυρο να μη γίνει η μετεγκατάσταση. Δεν υπάρχει αρμοδιότητα της αυτοδιοίκησης να κάνει κάτι για το εναλλακτικό σχέδιο αλλά υποχρέωση της ΔΕΗ στο ΥΠΕΝ».

Τόνισε επίσης ότι ο κ. Παπαθανάσης είχε προτείνει να έρθει η σύσταση της ενεργειακής κοινότητας για να ξεκινήσει το εναλλακτικό σχέδιο. Τότε είχε μπει στο τραπέζι να χρηματοδοτηθεί το δίκτυο ύδρευσης Ακρινής και να χρηματοδοτήσει ο δήμος τη μελέτη μέσω του δικτύου ενεργειακών δήμων. Αναδείχθηκε όμως ένα πρόβλημα το ποιοι είναι οι δικαιούχοι των εσόδων του πάρκου, δηλαδή οι ωφελούμενοι. Το δεύτερο ζήτημα ήταν η διατυπωμένη άποψη του νυν δημάρχου ότι είναι υπέρ της μετεγκατάστασης σημείωσε ο κ. Μαλούτας για αυτό δεν ήταν δυνατόν να παρθούν αποφάσεις. Υπάρχει πάντως ανάδοχος όπως είπε.

Οι θέσεις των επικεφαλής και συμβούλων

Για ευθύνη της κυβέρνησης μίλησε ο Χάρις Κουζιάκης μιλώντας και για κομματικούς που θίγονται. Η προηγούμενη αρχή είχε παίξει το θέμα του λαγού για την εφαρμογή του εναλλακτικού σχεδίου ανάφερε και η Τίνα Κουζιάκη λέγοντας ότι δεν μπορεί να είσαι και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα όπως κάνει τώρα η δημοτική αρχή. Με το νέο νόμο δεν προβλέπεται διανομή κερδών τόνισε ο Λευτέρης Ιωαννίδης αναφερόμενος σε πολλαπλές ευθύνες. Η Ελπίδα Κουϊμτζίδου μίλησε για εσκεμμένες αντιρρήσεις ενώ και η νυν δημοτική αρχή «βλέπει» το εναλλακτικό σχέδιο. Ο Χάρις Πουτογλίδης πρότεινε να γίνει συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου και να αποφασιστεί ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι της εναλλακτικής κοινότητας .Πάρτε μια απόφαση ζήτησε με το δήμαρχο να απορρίπτει την πρότασή του.

Θυμίζουμε ότι στις 29 Σεπτεμβρίου 2023 είχε έρθει ο κ. Παπαθανάσης και στις 2 Οκτωβρίου 2023 δελτίο τύπου του Δήμου Κοζάνης ανέφερε: «Τη σύσταση της Ενεργειακής Κοινότητας Ακρινής θα προχωρήσει ο Δήμος Κοζάνης, ώστε μέχρι το τέλος του έτους να ξεκινήσει η υλοποίηση του σχεδίου για το οποίο δεσμεύτηκε η κυβέρνηση και θα μετατρέψει την Ακρινή σε «πράσινο χωριό». Τελικά ο ανάδοχος για τη μελέτη που ξεκίνησε ο Δήμος Κοζάνης  υπήρχε από τον Ιούλιο πριν έρθει ο κ. Παπαθανάσης….

Ιωάννα Παπαδημητρίου

«Πράσινο χωριό»: Την Ενεργειακή Κοινότητα Ακρινής θα συστήσει ο Δήμος Κοζάνης

Ο Νίκος Παπαθανάσης στην Κοζάνη – “Να ξεκινήσει η ενεργειακή κοινότητα στην Ακρινή – Ό,τι είπαμε θα γίνει”

Η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής προβληματισμένη για τη δέσμευση της Διοίκησης να εφαρμόσει το νόμο της μεταγκαστάστασης της Ακρινής – Πείστηκαν οι κάτοικοι;