Η δημοτική αρχή του κ. Πλακεντά έφερε στη Δημοτική Επιτροπή το σχέδιο Προϋπολογισμού του δήμου Εορδαίας για το 2024. Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε τις εισηγήσεις της δημοτικής αρχής γιατί για άλλη μια χρονιά ο προϋπολογισμός είναι μακριά από τις ανάγκες των συνδημοτών μας.

Η μεγάλη εικόνα για τον προϋπολογισμό του δήμου μας είναι ο κρατικός προϋπολογισμός για το έτος 2024 σχετικά με τους δήμους και τις περιφέρειες, όπου εδώ και χρόνια παραμένουν παγωμένες οι κρατικές επιχορηγήσεις και ενισχύεται η κατεύθυνση αύξησης των «ίδιων εσόδων», των εσόδων των δήμων που προέρχονται από τα δημοτικά τέλη και γενικά το χαράτσωμα των δημοτών.

Είναι χαρακτηριστικό και ταυτόχρονα προκλητικό ότι ακόμα και σύμφωνα με το νόμο του Καλλικράτη, θα έπρεπε να έχουν υπολογισθεί για τους δήμους φέτος 8,3 δις €, ενώ προϋπολογίζονται 2,2 δις €, δηλαδή 5,9 δις € λιγότερα από όσα προβλέπει ο νόμος τους.

Με βάση αυτές τις «αλχημείες» ενισχύεται η πολιτική υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης των δήμων, η ιδιωτικοποίηση τομέων και υπηρεσιών τους, η προσφυγή στις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και η αποθέωση της ανταποδοτικότητας, με άλλα λόγια (ξανα)πληρώνουμε για όλα.

Τα λαϊκά στρώματα βάζουν και πάλι το χέρι στην τσέπη για όλο και πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες, όταν το 95% των εσόδων του κεντρικού κράτους προέρχεται από τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς αγρότες.

Σε αυτή την κατεύθυνση είναι αποκαλυπτικά τα μεγέθη που φέρνει στο σχέδιο προϋπολογισμού η δημοτική αρχή Εορδαίας:
-Το σύνολο της κρατικής χρηματοδότησης για το δήμο μας φτάνει μόλις για να καλύψει το 68,89% του ύψους της μισθοδοσίας των εργαζομένων του δήμου για το 2024! Άρα ο δήμος καλύπτει από δικά του έσοδα (τοπική φορολόγηση) τα υπόλοιπα.
-Στα έξοδα του δήμου προστίθεται το χαράτσι του τέλους ταφής που ξεπερνά τα 2,5 εκατομμύρια €, στη λογική «πληρώνω όσο πετάω», καθώς με τον νέο κανονισμό καθαριότητας που ψήφισε η παράταξη του κ. Πλακεντά, αυξάνονται τα τέλη ταφής απορριμμάτων κλιμακωτά στα 55€ μέχρι το 2027, από 25€ τον τόνο που ήταν πέρσι.
-Στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού αυξάνεται ο οικιακός συντελεστής σε 2,55 € το τ.μ. μέσα σε συνθήκες ακρίβειας και πληθωρισμού που καλπάζει και όπως επίσης τεράστια αύξηση που φτάνει και το 97,67% σε ορισμένες δημοτικές ενότητες όπως το Μουρίκι ή το Βέρμιο με 42,86%. Ενώ η δημοτική αρχή αναζητά εναγωνίως έσοδα, δεν αξιοποίησε τη δυνατότητα να αυξήσει τα δημοτικά τέλη για τις μεγάλες επιχειρήσεις (π.χ. σούπερ μάρκετ, πολυεθνικές). Αντίθετα αύξησε τα τέλη τους Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας κατά σχεδόν 20.000€.
-Μέσα από τον προϋπολογισμό αποτυπώνεται ξεκάθαρα ότι έργα και υποδομές που έχουν σχέση με την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού δεν επιλέγονται γιατί δεν φέρνουν κέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο.
-Στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου για το 2024 ακολουθείται και φέτος η ίδια τακτική «φουσκώματος» του με έργα και μελέτες που είναι ανύπαρκτα όταν υπάρχει η ανάγκη για νέα σχολεία, έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, υποδομές αθλητισμού και πολιτισμού.
-Αντιπλημμυρικά έργα προβλέπονται ελάχιστα, ενώ για αντιπυρική προστασία προβλέπεται μόλις το ποσό των 50 χιλ € που δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση.
-Για την επισκευή και συντήρηση των σχολικών μονάδων του δήμου μας, τη στιγμή που έχουμε σχολεία που μετράνε δεκαετίες και είναι κακοσυντηρημένα, τα ποσά που προϋπολογίζονται, όπως και πέρυσι, δεν επαρκούν για να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες.
-Μηδενικά είναι τα ποσά για την αντισεισμική προστασία και θωράκιση παρόλο που τα περισσότερα σχολεία κτίστηκαν με αντισεισμικούς κανόνες πριν το 1980. Τα περισσότερα κτίρια είναι γερασμένα με παντελή έλλειψη στατικών μελετών. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε τα μισά νηπιαγωγεία της πόλης μας να στεγάζονται σε ισόγεια πολυκατοικιών χωρίς αύλειους χώρους, χωρίς επαρκή φωτισμό με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία, την ασφάλεια και την συναισθηματική ασφάλεια του παιδιού. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι το 2ο ΕΠΑΛ εδώ και 16 χρόνια «προσωρινά» συστεγάζεται με το 1ο γυμνάσιο με άθλιες υποδομές.
-Ανάμεσα σε άλλα είχαμε και το φαινόμενο οφειλές ύψους 2,5 εκατομμυρίων € να διαγραφούν από τη δημοτική αρχή, λόγω παρέλευσης 20ετίας, χωρίς όμως να δοθούν εξηγήσεις για την ταυτότητα των μεγαλοοφειλετών του δήμου, με το πρόσχημα της μη ύπαρξης μηχανοργάνωσης στο δήμο σε παρελθόντα έτη.

Φυσικά ούτε κουβέντα δε γίνεται από τη δημοτική αρχή για διεκδίκηση από την κυβέρνηση. Αντίθετα αυξημένα είναι τα «ίδια έσοδα», η επιπλέον φορολογία δηλαδή, τα τέλη και το κάθε λογής χαράτσι που επιβάλει ο δήμος με την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών και έρχονται να προστεθούν στους φόρους που βάζει το κράτος. Η δημοτική αρχή αποδέχεται τις οδηγίες για «ρεαλιστικούς προϋπολογισμούς που δε θα επιβαρύνουν σε καμία περίπτωση τον κρατικό προϋπολογισμό».

Να θυμίσουμε ότι οι συντάξεις στην περίοδο της κρίσης έχουν μειωθεί κατά 40% χωρίς να αναπληρωθούν. Οι συνέπειες της απολιγνιτοποίησης είναι περισσότερο από εμφανείς στην περιοχή μας. Η μόνιμη και σταθερή δουλειά μετατράπηκε σε ελαστική. Η ανεργία μαστίζει κάθε λαϊκό σπίτι.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψηφίζει τον προϋπολογισμό της δημοτικής αρχής του κ. Πλακεντά. Με την αρνητική ψήφο που δίνουμε δεν κρίνουμε αν η δημοτική αρχή κατήρτισε έναν προϋπολογισμό στα πλαίσια των δυνατοτήτων που της έδωσε η μειωμένη κρατική επιχορήγηση, αλλά αν ικανοποιούνται οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Αν οι άνεργοι, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, αν τα λαϊκά στρώματα έχουν πρόσβαση στον πολιτισμό, στον αθλητισμό. Αν τα παιδιά μας φοιτούν σε σύγχρονα και ασφαλή σχολικά κτήρια.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης για την υποχρηματοδότηση που με την πολιτική της:
– Θα παραμείνει καθηλωμένη η κρατική χρηματοδότηση των δήμων τουλάχιστον μέχρι το 2027, ενώ αυξάνεται η φορολογία του λαού.
– Καθηλώνονται οι επιχορηγήσεις στα χρηματοδοτικά προγράμματα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το «Αντώνης Τρίτσης», το ΕΣΠΑ. Μέρος του προγράμματος είναι οι ανάγκες για αντισεισμική, αντιπυρική, αντιπλημμυρική προστασία σε σχολεία, δομές κλπ.
– Δεν προβλέπεται ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό για τους δήμους. Από το 2011 έως σήμερα έχουν αποχωρήσει από το δήμο Εορδαίας 86 εργαζόμενοι και έχουν προσληφθεί μόλις 26!!! Την επόμενη τετραετία θα αποχωρήσουν άλλοι 20 και θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται ο εργασιακός μεσαίωνας της ελαστικής απασχόλησης, των συμβασιούχων 8μηνιτών, κοινωφελούς κλπ.
– Τα μόνα έσοδα που θα αυξηθούν κατά επόμενα χρόνια θα είναι τα «ίδια έσοδα».
– Αυτό είναι το σχέδιο για την επόμενη μέρα που οραματίζεται η δημοτική αρχή του κ. Πλακεντά και η κυβέρνηση για την Τοπική Διοίκηση;

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα στον δήμο μας να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Είναι ανάγκη τώρα μέσα από τους φορείς του λαϊκού κινήματος να αντισταθούν, να οργανωθούν και να βάλουν σε προτεραιότητα τη διεκδίκηση των δικών τους σύγχρονων αναγκών.

Θα είμαστε μαζί με τον λαό της πόλης στους αγώνες του για μια πόλη με χαμογελαστούς κατοίκους, για όλα αυτά που έχουμε ονειρευτεί και μας αξίζουν σε μας και στα παιδιά μας, κόντρα σε μια πολιτική που του τσακίζει τη ζωή.

Πτολεμαΐδα 01-04-2024