Δύο φορές πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας ο κανονισμός για τις λαϊκές αγορές, τελευταία φορά στις 24 Απρίλη 2023. Ένας κανονισμός ο οποίος είναι προσαρμοσμένος με βάση τον Νόμο έκτρωμα του Υπουργείου Ανάπτυξης για τις λαϊκές αγορές. Νωρίτερα είχε πάρει την έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Οι εκάστοτε κυβερνήσεις ψηφίζουν Νόμους και οι Δήμοι και οι Περιφέρειες τους εξειδικεύουν και γεννάται το ερώτημα πως γίνεται υποψήφιοι Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι να «βαπτίζονται» ανεξάρτητοι.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε τον συγκεκριμένο κανονισμό γιατί έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα συμφέροντα τόσο των βιοπαλαιστών παραγωγών, εμπόρων αλλά και των λαϊκών στρωμάτων. Οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι οι μεγαλέμποροι στο διατροφικό τομέα, καθώς βασική κατεύθυνση είναι η ενίσχυση των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων.

Με βάση τον κανονισμό προβλέπεται η άδεια να είναι προσωποπαγής για 5 χρόνια και για την ανανέωση της απαιτείται φορολογική ασφαλιστική ενημερότητα και πλήρης εξόφληση στους σημερινούς φορείς διαχείρισης (Δήμος, Περιφέρεια). Έτσι, χιλιάδες απ’ αυτούς κινδυνεύουν να βρεθούν στην ανεργία. Όσοι καταφέρνουν να διατηρήσουν την άδεια τους, και κατ’ επέκταση και την εργασία τους, θα δουν τα εισοδήματα τους να μειώνονται λόγω του αυξημένου κόστους λειτουργίας, ενώ θα βρίσκονται διαρκώς στη μέγγενη ασφυκτικών ελέγχων όπως προβλέπει ο κανονισμός.

Το πλαίσιο λειτουργίας των λαϊκών αγορών γίνεται ακόμα πιο αντιλαϊκό, για να εξασφαλίζει σίγουρα κέρδη ο Δήμος.

Γι’ αυτό το λόγο αναστέλλεται η άδεια:
• αν κάποιος οφείλει στο φορέα διαχείρισης (Δήμος) πάνω από 2 μήνες το ημερήσιο τέλος που ανέρχεται στο ένα ευρώ το μέτρο
• εάν διαπράξει 2 φορολογικές παραβάσεις σε 1 χρόνο (π.χ. αν δεν έκοψε απόδειξη για ένα ματσάκι μαϊντανό που η αξία του είναι 50 λεπτά).
• τροποποιείται το ωράριο λειτουργίας των λαϊκών αγορών ώστε αυτές να λειτουργούν και 6 ήμερες την εβδομάδα, ακόμη και Κυριακή.

Όλα αυτά ενώ έχει διαμορφωθεί ένα τεράστιο σκανδαλώδες κλίμα φοροαπαλλαγής στο μεγάλο κεφάλαιο, το εφοπλιστικό και όχι μόνο. Θυμίζουμε ότι οι εφοπλιστές πληρώνουν εθελοντική φορολογία, οι δε τράπεζες, αναβαλλόμενη.

Τις αρνητικές συνέπειες όμως αυτού του κανονισμού θα κληθεί να τις πληρώσει και η ίδια η λαϊκή οικογένεια, αφού οι αλλαγές που προβλέπονται θα οδηγήσουν αργά ή γρήγορα σε αύξηση των τιμών.

Οι λαϊκές αγορές αποτελούν σημαντικό παράγοντα στον εφοδιασμό των λαϊκών στρωμάτων με τα απαραίτητα μέσα της καθημερινής διατροφής, ενώ δραστηριοποιούνται σ’ αυτές δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες και παραγωγοί. Στο στόχαστρο μπαίνει η λαϊκή οικογένεια, η δυνατότητα της να προμηθευτεί φρέσκα προϊόντα σε προσιτές τιμές.

Καλούμε τους βιοπαλαιστές παραγωγούς, τους αυτοαπασχολούμενους, τους εμπόρους να βγάλουν συμπεράσματα ποιος ήταν και ποιος θα είναι μετά την διπλή εκλογική αναμέτρηση σε Δήμο και Περιφέρεια στο πλευρό τους, για την ουσιαστική διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα τους.

Επισημαίνουμε, ό,τι, εξουσιοδοτείται ο εκάστοτε Υπουργός Ανάπτυξης, χωρίς να δίνει λογαριασμό, με υπουργική απόφαση να μπορεί να τροποποιεί σχεδόν το σύνολο του νόμου.

Αυτό που χρειάζεται ο λαός της Δυτικής Μακεδονίας είναι να έχει στο πλευρό Δήμαρχο και Περιφερειάρχη που δεν θα είναι εφαρμοστές της κυβερνητικής πολιτικής. Θα έχει στο πλευρό του περισσότερους εκλεγμένους συμβούλους με το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης που θα αποτελέσουν στήριγμα στον αγώνα για τα δικαιώματα τους, κόντρα στο αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο και την εκάστοτε αντιλαϊκή κυβέρνηση.

Στις 8 του Οκτώβρη ψηφίζουμε Λαϊκή Συσπείρωση.

Λαϊκή Συσπείρωση Εορδαίας
19/09/2023